Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat.
Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos!

Missa Populariksen tekijät Hatanpään lukion edessä. Missa Popularis vaatii noin 40 Hatanpään lukiolaisen panoksen. Opiskelijoita luotsaavat musiikin lehtorit Anu Rasimus ja Aki Lahnajoki.

Pop-messu tulee Hatanpäältä Pirkkalaan

4.11.2020 10.16

Musiikin eri tyylit kohtaavat Pirkkalan kirkossa tulevana sunnuntaina, kun Hatanpään lukiolaiset tuovat pitkään hiomansa pop-messun yleisön eteen. Muun muassa klassista musiikkia ja rockia yhdistelevä Missa Popularis kajahtaa kuoron ja bändin voimin.

–  Teos on hyvin ajaton, mutta rauhan sanomineen myös nykyiseen maailmantilanteeseen sopiva. Nuoret tuovat mukaan raikkauden ja tämän päivän, musiikin lehtorit Anu Rasimus ja Aki Lahnajoki kertovat.

Esiintyjäryhmä koostuu lukion Samsara-kuorolaisista. Teoksen esittämistä ehdotti Lahnajokea lähestynyt säveltäjä Timo Ruottinen itse.

– Opiskelijat ottivat idean hyvin vastaan. Koulussa on aina oltava tuntosarvet herkillä, kun tarjotaan poliittista tai uskonnollista sanomaa, Rasimus toteaa.

– Me emme voi olla aatteiden äänitorvia, mutta rauha ja demokratia ovat toki myös lukiomme opetussuunnitelmassa ja arvomaailmassa läsnä.

Kuorolaulua latinaksi

Massiivinen genrerajoja ylittävä teos on haastanut sekä opettajia että opiskelijoita.

– 75-minuuttiseen esitykseen mahtuu erikoisia tahtilajeja ja harmonioita. Tyyli on aika kokeellinen, ja se tuo tähän haastetta, opiskelija Lauri Välimäki pohtii.

– Olen oppinut harjoittelun aikana paljon uutta ja kehittynyt laulajana, vieressä istuva opiskelukaveri Vili Tuomaala tuumaa.

Uutena asiana on tullut esimerkiksi latinan kieli, jolla kuoro laulaa.

– Kukaan ei osannut latinaa kuin korkeintaan muutamia sanoja. Vieras kieli on yksi asia, joka tekee tästä mielekästä, Lahnajoki sanoo.

Tekemistä on riittänyt myös tekniikasta kiinnostuneille, sillä visuaalisuus ja valotekniikka ovat lukiolaisten vastuulla.

– Kaikki ovat käyttäneet tähän vapaa-aikaansa. Opiskelijat ovat sitoutuneet projektiin hienosti, siitä heille suuri kiitos.

Sähkökitara sopii kirkkoon

Lukiolaiset kaavailivat esitystä jo keväälle, mutta korona sotki suunnitelmat. Alkuvuoden harjoittelu ehti kuitenkin tuoda hyvin tuntumaa teokseen.

– Pääsimme laulamaan messua läpi, ja muutama biisi meni kuin vettä vaan, Välimäki muistaa.

Työryhmä taltioi osan teoksesta videolle, joka sai ensi-iltansa etäjärjestelyin toteutetussa ylioppilasjuhlassa.

Odotettavaa on, että kirkko tuo esitykseen oman lisänsä. Sähkökitara ja muut bändisoittimet pääsevät oikeuksiinsa kirkkosalin akustiikassa, nuoret intoilevat.

– On hienoa, että tämä esitetään juuri kirkossa. Se tekee soundista massiivisen, Välimäki iloitsee.

– Eikä siinä ole mitään erikoista, että kirkossa soi sähkökitara. Uskonnollista teemaa voi hyvin tuoda esiin vaikka rockin kautta, Tuomaala toteaa.

Missa Popularis -pop-messu Pirkkalan kirkossa (Arokuja 8) su 8.11. klo 19. Konsertissa suositellaan oman kasvomaskin käyttöä.