Syntynyt lapsi on lahja

Syntynyt lapsi on kaunis lahja. Lämpimät onnittelut suuren elämänihmeen edessä! Vauva ansaitsee kaikkea hyvää ja kaunista. Kaste on yksi sellainen asia, lahja, joka kantaa halki elämän.

Kaste on sakramentti, pyhä toimitus, jonka Jeesus itse on asettanut (Matt. 28:18-20). Kaste liittää ihmisen Jumalan perheväen yhteyteen, kirkon ja seurakunnan jäseneksi.  Kasteessa Jumala kutsuu nimeltä omaksi.  Luterilaisen perinteen mukaan kirkossa kastetaan erityisesti pieniä lapsia, koska Jumalan armo ja rakkaus kuuluvat kaikille, ja lapsilla on erityinen paikka Jumalan valtakunnassa. Kaste kantaa läpi elämän.

Vanhempien tehtävänä on vastata kristillisestä kasvatuksesta yhdessä kummien kanssa. Seurakunta rukoilee jumalanpalveluksissa kaikkien kastettujen puolesta.

Kasteesta on hyvä sopia ajoissa, mieluiten jo pian lapsen syntymisen jälkeen. Mikäli lapsi kastetaan, hoituu lapsen tietojen rekisteröinti kasteen yhteydessä. Lapsen tiedot tulisi rekisteröidä kahden kuukauden kuluessa syntymästä, mutta lapsen voi toki kastaa tarvittaessa vasta myöhemmin.

Lapsi voidaan kastaa esimerkiksi kotona, kirkoissa tai Kirkkoveräjän seurakuntatalolla. Kotikasteeseen on hyvä varata kastepöytä, jolla on kastemalja, liina lapsen pään kuivaamiseen, Raamattu ja kynttilä. Omaisten toivoessa myös kanttori voi mahdollisuuksien mukaan osallistua kastetilaisuuteen seurakunnan tiloissa.

Kasteeseen liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä joko seurakuntatoimistoon tai suoraan pappeihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Helppo ja mukava kastetapahtuma Pirkkalan kirkossa

Pappi, kanttori, emäntä ja kastemalja.Pirkkalan kirkossa järjestetään kastetapahtuma helatorstaina 26.5.2022 kello 14-18.

Tarkoituksena on tarjota perheille helppo kastehetki. Kastettavaksi voi tulla niin pieni kuin vähän isompikin lapsi. Tilaisuus järjestetään lasten ja perheen ehdoilla, mukaan voi kutsua perheen lähipiirin juhlimaan lapsen tärkeää juhlaa.

Pappeina tilaisuudessa ovat Tuula Mannermaa, Olli-Pekka Silfverhuth sekä kanttorina toimii Liisa Aaltola. Kastetilaisuus suunnitellaan yhdessä papin kanssa. Pappi on yhteydessä perheeseen etukäteen.

Kastepuvun voi lainata seurakunnalta. Kasteella on aina yksi lapsi kerrallaan. Jos kyseessä on sisarukset, heidät voidaan kastaa yhdessä. Kastehetki kestää noin 20 minuuttia. Kasteen jälkeen seurakunta tarjoaa kirkolla kakkukahvit. Seurakunnalta voi tiedustella kyseiselle päivälle myös omaa juhlatilaa.

Kastettavaksi voi tuoda lapsen, jonka vanhemmista ainakin toinen kuuluu kirkkoon. Kastettavalla lapsella on oltava vähintään yksi kirkkoon kuuluva kummi. Kastetapahtumaan voi ilmoittautua Pirkkalan seurakunnan kautta 8.5. mennessä. Perhe voi varata sopivan kellonajan kastejuhlapäivältä kello 14-18 väliltä.

Ilmoittaudu kastetapahtumaan tästä.

Alla olevista kuvakkeista löydät Pirkkalan seurakunnan näköisesitteet kasteesta ja kastetilaisuuden ohjelmasta
(esitteet ei-saavutettavia pdf-tiedostoja)

KasteLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lapsen kaste ohjelmaesiteLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lapsi puristaa aikuisen sormea.

Lapsi kastepuvussa.

Katso tästä kaunis video kasteesta ja kummiudesta.

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

Vapahtajan sylin suojassa
pienet pirkkalalaiset

Vaneerista tehty Vapahtajan siluettihahmo.

Pirkkalan kirkon seinältä löytyy teos, johon kiinnitetään pirkkalalaisten kastettujen lasten nimikoidut kyyhkyset. Kyyhkysessä näkyy lasten etunimet sekä kastepäivä.

Kastetta seuraavana pyhänä messussa kirkkoväärtit laittavat esirukouksen yhteydessä linnut paikalleen.

Pienet nimikoidut kyyhkyset palautetaan kastetulle lapselle myöhemmin pidettävässä vauvakirkossa.