Häät

Kirkollinen vihkiminen

Onnea teille kahdelle rakastuneelle!

Avioliiton solmimisessa vihittävät sitoutuvat toisiinsa julkisesti, ja liitto saa yhteiskunnallisen vahvistuksen. Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisesti tai siviiliviranomaisen edessä.   

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Vihkitilaisuudessa puolisot vastaavat papin kysymykseen “tahdon” ja ilmaisevat näin tahtonsa rakastaa Jumalan ja läsnäolijoiden kuullen. Näin vihittävät sitoutuvat avioliittoon ja siihen, että tekevät parhaansa,  jotta kumpikin voisivat olla siinä onnellisia.

Avioliitto on Jumalan antama tehtävä ja hänen erityisessä suojeluksessaan.

Kun suunnittelet häitä, ota yhteys seurakuntatoimistoon. Sieltä voit varata kirkon, papin ja kanttorin sekä sopia esteidentutkinnasta ja kuulutuksista. Jos vihkimiseen on pidempi aika, papin ja kanttorin nimi voidaan ilmoittaa vasta lähempänä toimitusta. Seurakuntatoimistosta voit myös tiedustella seurakunnan muita tiloja, joita vuokrataan juhlakäyttöön.

Hääpari voidaan vihkiä Pirkkalan kirkossa tai Pirkkalan Vanhassa kirkossa. Pappejamme voi kutsua myös vihkitilaisuuteen vaikkapa omaan kotiin. 

Musiikki

Vihkipari sopii kanttorin kanssa häämusiikista etukäteen hyvissä ajoin. Kanttorit pyrkivät toteuttamaan toiveet, kunhan musiikki soveltuu kirkkotilaan ja uruilla soittamiseen ja häämusiikkiin löytyy nuotit. Jos omia toiveita ei ole, auttaa kanttori musiikin valinnassa. Kanttorien kanssa tulee myös keskustella kirkossa järjestettävistä musiikkiesityksistä.

Kirkkohäät vaivatta hääyössä 24.5.2024

Järjestämme pari kertaa vuodessa hääyön, joka on helppo tapa mennä naimisiin kirkossa ilman erityistä järjestelyjen vaivaa.

Tavallisesti hääyö on noin klo 18 alkaen perjantaina tai lauantaina marraskuussa ja toukokuussa, ajankohdat vaihtelevat hieman. 

Kevään 2024 hääyö on perjantaina toukokuun 24. päivä Vanhassa kirkossa.

Kukin pari saa oman juhlansa: yhtä aikaa ei ole vihittävänä muita pareja. Vihittäväksi voi tulla vaikka vaan kahdestaan, sillä seurakunta huolehtii todistajista.

Kirkko on valmiiksi koristeltu. Pappia ja kanttoria ei tarvitse erikseen varata ja morsiuskimpun voi halutessaan lainata. Juhlaan ei tarvita välttämättä erityistä hääasua, kunhan asu on kirkkotilaan soveltuva. Pappi käy vihkiparien kanssa keskustelun puoli tuntia ennen vihkimistä.

Vihkimisen jälkeen seurakunta tarjoaa hääparille ja heidän läheisilleen kakkukahvit.

Hääillassa on mahdollista myös jo siviiliviranomaisen edessä solmitun avioliiton siunaaminen.

Mukaan tarvitset vain:

  • tulevan puolisosi

  • sormukset

  • avioliiton esteettömyystodistuksen

  • molempien henkilöllisyystodistukset.

Avioliiton esteiden tutkinnan voi suorittaa sähköisesti.

Kuvagalleriasta löydät kuvia häätapahtumistamme.

Kysy lisää ja varaa vihkiaika seurakuntatoimistosta.

Avioliittoesite

 

 

 

Muistilista hääpareille

  • avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus
  • kuulutukset eli avioliittoaikomuksen ilmoittaminen kirkossa, lehdessä tai verkkosivuilla
  • papin, kanttorin ja vihkipaikan varaaminen
  • vihkikeskustelu papin kanssa
  • kaksi todistajaa
  • sormus

 

Rakkaus on kärsivällinen,
rakkaus on lempeä.
Rakkaus ei kadehdi,
ei kersku,
ei pöyhkeile,
ei käyttäydy sopimattomasti,
ei etsi omaa etuaan,
ei katkeroidu,
ei muistele kärsimäänsä pahaa,
ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa.
Kaiken se kestää, kaikessa uskoo,
kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.
1. Kor. 13: 4-7

Muita häiden järjestelyyn liittyviä asioita

  •  häiden kustannusarvio
  •  hääjuhlapaikan varaus
  •  vieraslista ja kutsut
  •  vieraiden majoituspaikat
  •  hääjuhlan ohjelma ja tarjoilu
  •  musiikin suunnittelu
  •  käsiohjelmat
  •  bestman, kaaso, morsiusneidot
  •  hääpuvut ja kukat
  •  kirkon ja juhlapaikan koristelu
  •  kuljetukset
  •  valokuvaus
  •  häälahjatoiveet
  •  lasten leikkinurkkaus
  •  lapsille palkattu lastenhoitaja?

Avioliiton esteiden tutkinta

Ennen vihkimistä täytyy suorittaa avioliiton esteiden tutkinta.

1. Täytä sähköinen avioliiton esteiden tutkintalomake
tai tulosta lomake palvelun etusivulta.
 

Palauta lomake valintasi mukaan seurakuntatoimistoon tai digi- ja väestötietovirastoon (dvv) henkilökohtaisesti tai postitse. Postitse palautettuun lomakkeeseen tulee liittää kahden todistajan allekirjoitukset ja nimenselvennykset. Henkilökohtaisesti tuodessa tulee olla kumpikin puoliso paikalla tai lomakkeessa tulee olla kahden todistajan allekirjoitukset ja nimenselvennykset. Moni vihittävä pari tulee yhdessä tuomaan lomakkeen, jonka he allekirjoittavat vasta seurakuntatoimistossa.

2. Vihkimistieto (kuulutukset) voidaan julkaista jumalanpalveluksessa ja Pirkkalainen-lehdessä. Kuulutuksista sovitaan seurakuntatoimistossa, 03 342 7300, pirkkala.seurakunta@evl.fi.

3. Esteidentutkinta kestää viikon, ja esteettömyystodistus lähetetään postitse kihlaparille.  Ilman esteettömyystodistusta ei voi vihkiä, joten todistus täytyy säilyttää tallessa.

4. Jos todistus pyydetään digi- ja väestötietovirastosta (dvv) eikä siinä ole merkintää seurakunnan jäsenyydestä ja rippikoulun käymisestä, ei todistus ole riittävä kirkolliseen vihkimiseen. Kirkollinen vihkiminen voidaan suorittaa vain, jos kumpikin puoliso kuuluu kirkkoon ja on konfirmoitu. Pappi ei suorita siviilivihkimistä, mutta kirkossa voidaan suorittaa avioliiton siunaus tässä tapauksessa. 

Kysy lisätietoja seurakuntatoimistosta! 

Hääyö Pirkkalan Vanha kirkko pe 24.5.2024.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Vihkiminen voi olla pienimuotoinen, intiimi tilaisuus, ja se voidaan toteuttaa myös muussa tilassa kuin kirkossa. Yhtä lailla kirkko saa täyttyä häävieraista ja perinteistä. Tähän on koottu käytännön asioita, jotka on hyvä huomioida, kun alatte suunnitella kirkkohäitä.

Häätavat kirkossa