Pirkkalan seurakunta pähkinänkuoressa

Pirkkalan seurakunta kuuluu Tampereen hiippakuntaan. Seurakunta on kasvava ja aktiivinen yli 14 000 jäsenen yhteisö. Kunnan asukkaista noin 72 prosenttia on seurakunnan jäseniä.

Pirkkalan seurakunnan tehtävänä on välittää Jumalan armoa ja rakkautta sanoin ja teoin. Kutsumme ihmisiä yhteen ja tarjoamme mahdollisuuden pohtia elämän kysymyksiä yhdessä muiden kanssa. Seurakuntamme on "matalan kynnyksen" paikka, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Historia

Pirkkalan alueen seurakuntaelämän juuret ovat 1200-luvulla, jolloin Pirkkalan Vanhan kirkon alueella oli jo kirkko. Eri historian vaiheiden jälkeen nykyinen Pirkkalan seurakunta muodostui vuonna 1921. Pirkkalassa on kaksi kirkkoa. Vanha kirkko valmistui 1921, ja sen on suunnitellut Ilmari Launis. Pirkkalan kirkko valmistui 1994. Sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Käpy ja Simo Paavilainen.

Kirkkoherrana on vuodesta 2009 alkaen toiminut Olli-Pekka Silfverhuth.

Tilastotiedot
Perustuvat vuoden 2020 tietoihin. (Vuoden 2019 tiedot)

* Jäsenmäärä 14 130 (14 133)

* Kirkkoon kuuluu 71,39 % kunnan asukkaista

* Kastetut 109 (138)

* Solmitut avioliitot: 34 kirkollinen vihkiminen (40)  ja 20  siviilivihkiminen (21)

* Kuolleet 84 (88)

* Kirkkoon liittyneet 70 (64)

* Kirkosta eronneet 164 (217)

* Seurakuntaan muuttaneet 983 (957)

* Seurakunnasta muuttaneet 917 (859)

Toimitilat

* Kaksi kirkkoa: Pirkkalan kirkko  (valmistunut 1994) ja Pirkkalan Vanha kirkko (valmistunut 1921).

* Hautausmaa löytyy Vanhan kirkon ympäriltä.

* Kirkkoveräjän seurakuntatalo.

* Kerhotiloja useammassa paikassa ympäri Pirkkalaa. Myös kauppakeskus Veskassa on toisessa kerroksessa meillä toimitila, Kapsäkki.

* Pihlajaniemestä löytyy pieni sauna- ja kokoontumistila.

* Pappilan rantatupa valmistui 2019. Siellä on kokoontumis- ja saunatiloja.

* Pappilan alueelta löytyy kokoontumistiloja sekä paljon mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja retkeilyyn.

* Leirikeskus Pudasjävellä, Lotja tupa.

Hallinto

Seurakuntalaiset valitsevat joka neljäs vuosi seurakuntavaaleissa 27 jäsentä kirkkovaltuustoon, joka päättää seurakunnan toiminnan ja talouden suunnasta. Nykyisen kirkkovaltuuston toimikausi on voimassa vuoden 2022 loppuun asti.

Kirkkovaltuusto nimeää kirkkoneuvoston. Kirkkoneuvosto on toimeenpano- ja hallintoelin, joka johtaa seurakunnalliseen toimintaa liittyviä tehtäviä ja työmuotoja.

Työntekijöitä Pirkkalan seurakunnassa on 48. Kesäaikaan on lisäksi kausityöntekijöitä lähinnä hautausmaalla.

Talous

Seurakunnan vuoden 2020 tilikausi oli alijäämäinen n. - 112 000 euroa. Kirkkollisveroprosentti on pitkään ollut 1,40.

Ihmisiä Pirkkalan seurakunnan kirkkoveneessä.
Rippikoulussa.