Aapeli Aasin pääsiäispolku

Huhtikuussa päiväkotiryhmät voivat lähteä pääsiäispolulle tutustumaan hellyyttävän Aapeli Aasin kanssa pääsiäisperinteisiin. Polku kulkee päiväkodin lähimaastossa. Polkuja järjestetään 6.-14.4. välisenä aikana. Jokaisen ryhmän mukana kulkee opas. Pääsiäispolulla etsitään Aapeli Aasin kadottamia pääsiäismunia, joiden sisältä löytyy erilaisia pääsiäisyllätyksiä. Pääsiäispolulta saadaan vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

- Miksi palmusunnuntaina koristellaan pajunoksia ja virvotaan?

- Millaista symboliikkaa liittyy pääsiäiskoristeisiin kuten tipuihin, kanoihin ja pupuihin?

- Mitä eri värit kertovat pääsiäisestä?

- Miksi istutetaan pääsiäisruohoa?

- Miksi monien kirkkojen seinissä tai maiden lipuissa on risti-symboli?

Polku päättyy iloiseen Valonsäde-lauluun, jonka voi kuunnella youtubestakin esimerkiksi täältä.

Pääsiäispolkuja järjestetään seuraavissa paikoissa: Pirkkalan kirkon pihapiirissä, Kurikankulman metsäpaikalla, Kirkkoveräjän seurakuntatalolla, Selininrannan sahapuistossa, Pereen riihellä sekä Toivion Marjatanpuistossa.

Ilmoita päiväkotisi väki mukaan pääsiäispolulle tästä 28.3.2022 mennessä.

Päiväkoti- ja perhepäivähoitoryhmien katsomuskasvatustoteutukset

Jokainen päiväkoti/perhepäivähoitoryhmä voi valita yhden seuraavista toteutuksista omassa ryhmässä toteutettavaksi toimintavuoden 2021-2022 aikana:

1. Omenajuhlat

Metsän eläinten jännittävä seikkailu, jossa kaikki on hauskempaa kun sen jakaa toisten kanssa. Keskeisiä teemoja on jakaminen sekä anteeksipyytäminen ja -antaminen. Toteutusmenetelminä on mm. draama, nukketeatteri ja yhdessä työskentely.Työskentely sopii kaiken ikäisille, mutta toimii hyvin myös päiväkodin pienimpien kanssa. Toteutusta voidaan soveltaen toteuttaa myös ulkotiloissa.

2. Olisinpa kuin sinä

Hellyyttävä työskentely todellisesta ystävyydestä, erilaisuuden hyväksymisestä ja kohtaamisesta, jossa on tärkeintä olla oma itsensä. Työskentely sopii kaiken ikäisille päiväkodin pienimmistä taaperoista viskareihin asti. Toteutusta ei voida toteuttaa ulkotiloissa.

3. Nallen päivä

Sympaattinen nalle on syvästi tunteva otus, jonka päivää saamme yhdessä ihmetellä. Toteutuksen keskiössä on tunnekasvatus. Menetelminä käytetään draamaa, loruttelua, tukiviittomia ja laulua. Toteutus sopii kaiken ikäisille ja se on mahdollista toteuttaa myös ulkona sään salliessa.

4. Ystävyyssoppa

Huolisyöpön sopparesepti on mennyt sekaisin ja herkullinen soppa onkin täynnä ikäviä makuja, riitaa, tönimistä ja pahaa mieltä. Nyt tarvitaan koko ryhmän yhteistyötä, että ystävyyssoppaan löytyy oikeat ainekset. Syyskauden 2021 uutuus on mahdollista toteuttaa myös ulkona. Suosittelemme ryhmille, jossa ei ole ihan pieniä (1-2vuotiaita).

Varaa katsomuskasvatustoteutukset päiväkodillesi keväälle 2022 Ilmoittautumislomakkeen kautta.

Kadonneiden kynttilöiden arvoitus - Kirkkoseikkailu viskareille

Pirkkalan vanhimpiin ja historiallisimpiin rakennuksiin kuuluu Vanha kirkko, joka täytti vuonna 2021 100-vuotta. Vanhaa kirkkoa ympäröi myös huikean hieno hautausmaa, joka lienee Pirkkalan kaunein ja suurin puutarha.

Viskarit pääsevät vanhaan kirkkoon ratkaisemaan kadonneiden kynttilöiden arvoitusta. Tämä jännittävä tutkimusretki Vanhaan kirkkoon on todellinen seikkailu niin päiväkodin lapsille kuin aikuisillekin. Mikä mahtaa olla kirkon portailta löytynyt lukittu laatikko ja minne suntion avainnippu on voinut kadota? Voisiko kanttori tai pappi antaa jonkin vihjeen, jotta kadonneet kynttilät löytyisivät? Nyt tarvitaan neuvokkuutta ja yhteistyötä.

Arvoitusta ratkoessaan viskarit pääsevät tutkimaan Vanhan kirkon historiallista ja mielenkiintoista aluetta sisällä ja ulkona. Seikkailussa tutkitaan kirkkotaidetta, -tekstiilejä, -esineistöä ja tutustutaan myös kirkkomusiikkiin. Kirkossa lasketaan katsellaan maalauksia, kuunnellaan urkumusiikkia ja tutkitaan papin vaatteita. Lisäksi ihmetellään, miten virsikirja toimii ja tutustutaan suomalaiseen virsikulttuuriin.

Ulkotiloissa tutustutaan sankarihautoihin ja etsitään hautausmaalta oikean ritarin hauta. Lisäksi lapsiryhmät saavat sytyttää muutamille haudoille kynttilöitä - mikäli arvoitus onnistutaan ratkaisemaan ja kadonneet kynttilät löytyvät.

Seuraavat kirkkoseikkailut järjestetään keväällä 2022. Kirkkoseikkailuun voivat osallistua kerrallaan vain yhden päiväkodin/ryhmän viskarit, jotka eivät ole osallistuneet syksyllä 2021 järjestettyyn seikkailuun. Kirkkoseikkailussa huolehditaan turvaväleistä.

18.3.2022

25.3.2022

1.4.2022

8.4.2022

Kirkkoseikkailuun järjestetään bussikuljetus. Ilmoittautumisaika kirkkoseikkailuihin päättyy 15.2.2021. Päiväkodit voivat varata aikoja kevään 2022 seikkailuihin tällä lomakkeella.

Surun kohdatessa

Joskus elämä tuo vastaan vaikeita tilanteita ja surua. Mikäli tällainen tilanne tulee lapsiryhmässä tai päiväkodissa vastaan, voimme tulla pitämään päiväkotiin surun kohdatessa -paketin, joka auttaa käsittelemään kuolemaa, surua ja elämän jatkumista lasten kanssa. Lisätiedot: Laura Furu / 050 380 7966.

Nalle leikkii metsässä.

johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja