Joulun tähti -vaellus Pirkkalan kirkolla

 

Kaukana idässä eli kolme viisasta tietäjää. He olivat niin viisaita, että ihmiset luulivat heillä olevan taikavoimia. Eniten he tiesivät tähdistä. He tiesivät missä kunkin tähden kuului olla kuhunkin aikaan vuodesta. He osasivatkin kertoa ihmisille, milloin kannatti istuttaa vilja tai milloin lähteä merimatkalle tai ylittää korkeat vuoret sellaiseen aikaan, että matka sujuisi turvallisesti.


Kerran he näkivät villin tähden, jota ei ollut yhdelläkään heidän tähtikartoistaan. Se ei pysynyt paikoillaan. He päättivät seurata outoa tähteä nähdäkseen, minne se oli menossa ja mitä se halusi näyttää heille.


Tästä alkaa tämän vuoden jouluvaellus, jossa lapset pääsevät seikkailemaan Pirkkalan kirkon pihapiiriin ja sisälle Pirkkalan kirkkoon. Vaellus kulkee pysäkiltä toiselle. Pysäkeillä tehdään pieniä tehtäviä, jotka johdattavat eteenpäin kohti Betlehemin tallia, jonne tähti lopulta pysähtyy. Tallissa seimen äärellä kuunnellaan joululauluja. 


Vaellus kestää n. 30 - 40 minuuttia ja se on suunnattu 2016-, 2017- ja 2018 –syntyneille varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa oleville lapsille. 
Katsomuskasvatuksen tavoitteisiin kuuluu lapsiryhmässä edustettuina oleviin katsomuksiin tutustuminen. Joulun tähti –vaellus tarjoaa joulun luterilaiseen kulttuuriperintöön tutustumisen lisäksi mahdollisuuden rikastaa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen oppimisympäristöjä, kun lapset pääsevät vierailemaan Pirkkalan kirkkoon. Vaellus toteutetaan opetushallituksen luomien katsomuskasvatuksen periaatteiden mukaisesti kaikille sopivana yleissivistävänä tilaisuutena. 


Ilmoita lapsiryhmäsi mukaan tästä linkistä 15.11.2022 mennessä. 
 

 

Päiväkotiryhmien katsomuskasvatustoteutukset

 

Jokainen päiväkotiryhmä voi valita yhden seuraavista toteutuksista omassa ryhmässä toteutettavaksi toimintavuoden 2022-2023 aikana:

1. Omenajuhlat

Metsän eläinten jännittävä seikkailu, jossa kaikki on hauskempaa kun sen jakaa toisten kanssa. Keskeisiä teemoja on jakaminen sekä anteeksipyytäminen ja -antaminen. Toteutusmenetelminä on mm. draama, nukketeatteri ja yhdessä työskentely.Työskentely sopii kaiken ikäisille, mutta toimii hyvin myös päiväkodin pienimpien kanssa. Toteutusta voidaan soveltaen toteuttaa myös ulkotiloissa. 

2. Olisinpa kuin sinä

Hellyyttävä työskentely todellisesta ystävyydestä, erilaisuuden hyväksymisestä ja kohtaamisesta, jossa on tärkeintä olla oma itsensä. Työskentely sopii kaiken ikäisille päiväkodin pienimmistä taaperoista viskareihin asti. Toteutusta ei voida toteuttaa ulkotiloissa. 

3. Nallen päivä

Sympaattinen nalle on syvästi tunteva otus, jonka päivää saamme yhdessä ihmetellä. Toteutuksen keskiössä on tunnekasvatus. Menetelminä käytetään draamaa, loruttelua, tukiviittomia ja laulua. Toteutus sopii kaiken ikäisille ja se on mahdollista toteuttaa myös ulkona sään salliessa.

4. Ystävyyssoppa

Huolisyöpön sopparesepti on mennyt sekaisin ja herkullinen soppa onkin täynnä ikäviä makuja, riitaa, tönimistä ja pahaa mieltä. Nyt tarvitaan koko ryhmän yhteistyötä, että ystävyyssoppaan löytyy oikeat ainekset. Syyskauden 2021 uutuus on mahdollista toteuttaa myös ulkona. Suosittelemme ryhmille, jossa ei ole ihan pieniä (1-2vuotiaita).

5. Maailma on lahja

Toteutus johdattelee ympäristöteemojen ääreen. Lattiakuvamenetelmällä toteutettava työskentely on osallistava ja toiminnallinen, joka sopii erityisesti 3-5 -vuotiaille. Mitä kaikkea upeaa maapallolta löytyykään ja miten voimme yhdessä pitää tästä ainutlaatuisesta ympäristöstämme huolta.  

Varaa katsomuskasvatustoteutukset päiväkodillesi syksylle 2022 Ilmoittautumislomakkeen kautta 22.8. alkaen

 

 

Kadonneiden kynttilöiden arvoitus - Kirkkoseikkailu viskareille 

Pirkkalan vanhimpiin ja historiallisimpiin rakennuksiin kuuluu Vanha kirkko, joka täytti vuonna 2021 100-vuotta. Vanhaa kirkkoa ympäröi myös huikean hieno hautausmaa, joka lienee Pirkkalan kaunein ja suurin puutarha.

Viskarit pääsevät vanhaan kirkkoon ratkaisemaan kadonneiden kynttilöiden arvoitusta. Tämä jännittävä tutkimusretki Vanhaan kirkkoon on todellinen seikkailu niin päiväkodin lapsille kuin aikuisillekin. Mikä mahtaa olla kirkon portailta löytynyt lukittu laatikko ja minne suntion avainnippu on voinut kadota? Voisiko kanttori tai pappi antaa jonkin vihjeen, jotta kadonneet kynttilät löytyisivät? Nyt tarvitaan neuvokkuutta ja yhteistyötä.  

Arvoitusta ratkoessaan viskarit pääsevät tutkimaan Vanhan kirkon historiallista ja mielenkiintoista aluetta sisällä ja ulkona. Seikkailussa tutkitaan kirkkotaidetta, -tekstiilejä, -esineistöä ja tutustutaan myös kirkkomusiikkiin. Kirkossa lasketaan katsellaan maalauksia, kuunnellaan urkumusiikkia ja tutkitaan papin vaatteita. Lisäksi ihmetellään, miten virsikirja toimii ja tutustutaan suomalaiseen virsikulttuuriin.  

Ulkotiloissa tutustutaan sankarihautoihin ja etsitään hautausmaalta oikean ritarin hauta. Lisäksi lapsiryhmät saavat sytyttää muutamille haudoille kynttilöitä - mikäli arvoitus onnistutaan ratkaisemaan ja kadonneet kynttilät löytyvät.

Seuraavat kirkkoseikkailut järjestetään syksyllä 2022. Kirkkoseikkailuun voivat osallistua kerrallaan vain yhden päiväkodin/ryhmän viskarit. Kirkkoseikkailussa huolehditaan turvaväleistä. Ihannekoko kirkkoseikkailuryhmällä on n. 10-18 lasta. 

 

Kirkkoseikkailuun järjestetään bussikuljetus. Ilmoittautumisaika kirkkoseikkailuihin päättyy 30.9.2022. Päiväkodit voivat varata aikoja syksyn 2022 seikkailuihin tällä lomakkeella 1.9.2022 alkaen.

 

Surun kohdatessa

Joskus elämä tuo vastaan vaikeita tilanteita ja surua. Mikäli tällainen tilanne tulee lapsiryhmässä tai päiväkodissa vastaan, voimme tulla pitämään päiväkotiin surun kohdatessa -paketin, joka auttaa käsittelemään kuolemaa, surua ja elämän jatkumista lasten kanssa. Lisätiedot: Laura Furu / 050 380 7966.

Nalle leikkii metsässä.
Nalle leikkii metsässä.

Ota yhteyttä

johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja
Suupantie 10
33960 Pirkkala

www.facebook.com/pirkkalanvarhaiskasvatus