Pappi Denise Gauffin-Kostilainen jumalanpalvelusta toimittamassa

Seurakunta keskittää toimintaansa nyt nettiin

23.3.2020 17.49

Pirkkalan seurakunta hoitaa hengellistä tehtäväänsä myös koronavirusepidemian aikana.

– Kirkon perustehtävä on kulkea ihmisten rinnalla erilaisissa tilanteissa, erityisesti tällaisissa poikkeusoloissa. Vaikka kokoava toiminta on hiljentynyt, seurakunta toimii uusin keinoin, joita nykytekniikka tarjoaa. Kaiken toiminnan ytimessä on viesti ihmisen elämän eri vaiheisiin sitoutuneesta Jumalasta, joka ei jätä meitä, kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth muistuttaa.

Poikkeustilan vuoksi papeilla on jatkuva puhelinpäivystys numerossa 03 3427 301 sielunhoitoa ja keskustelua varten. Päivystävä pappi on paikalla myös Suupan seurakuntatoimistolla arkisin kello 9.30–12. Yhteydenottoa suositellaan kuitenkin ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, myös virastoasioissa.

Diakoniatyön koordinoiman puhelinystävät-toiminnan vapaaehtoiset tarjoavat ikäihmisille viikoittain juttuseuraa puhelimitse. Sekä soittajaksi haluavat vapaaehtoiset että yhteydenottoja toivovat ikääntyneet voivat olla yhteydessä diakoniatyöntekijä Jouni Kivimaahan puhelimitse 050 523 5025 tai sähköpostitse jouni.kivimaa@evl.fi.

Kirkko avoinna kaksi tuntia päivittäin

Kirkko on avoinna hiljentymistä ja rukoilua varten arkisin kello 17–19 ja viikonloppuisin 11–13. Kirkossa saa poikkeusolojen määräysten mukaisesti olla korkeintaan kymmenen ihmistä kerrallaan. Paikalla yhtä aikaa olevia kehotetaan säilyttämään toisiinsa riittävä etäisyys tartuntojen välttämiseksi.

Kymmenen hengen osallistujarajoitus pätee myös kirkollisissa toimituksissa, kuten hautaan siunaamisissa, vihkimisissä ja kasteissa. Siunaustilaisuuksissa raja kuitenkin joustaa lähiomaisten kohdalla.

– On äärimmäisen ikävää, että joudumme rajaamaan väkimäärää erityisesti hautajaisissa. Olemme kuitenkin velvollisia noudattamaan niitä ohjeita, joita valtioneuvosto, kirkkohallitus ja tuomiokapitulit ovat antaneet. Yksittäinen seurakunta ei voi nyt sooloilla, Silfverhuth toteaa.

Live-lähetyksiä ja videoituja hartauksia

Päiväkerhot jatkavat toimintaansa etäyhteyden avulla. Päiväkerholaisille toimitetaan kotiin materiaalikassi, joka sisältää kerhossa tarvittavia materiaaleja. Perheille pidetään varhaiskasvatuksen Facebook-sivulla live-lähetys arkisin kello 10. Live-lähetysten viikko-ohjelma julkaistaan sunnuntaina. Facebookissa julkaistaan myös videoituja iltahartauksia.

Nuorteniltoja järjestetään verkkopalvelu Discordissa. Nuorisotyötä tehdään aktiivisesti myös muissa sosiaalisen median kanavissa. YouTube-kanavalla julkaistaan muun muassa hartauksia ja Instagram-tilillä live-lähetyksiä, rukouksia ja viikkokisoja. Tietokone- ja konsolipelaajille suunnatussa Twitchissä lähetetään maanantaisin live-kuvaa seikkailupelin pelaamisesta nuorisotyön kanavalla.

Jumalanpalvelukset toimitetaan piispojen päätöksestä toistaiseksi sanajumalanpalveluksina ilman kirkossa läsnä olevaa seurakuntaa. Jumalanpalveluksia voi kuitenkin seurata reaaliaikaisesti internetissä, seurakunnan Facebook-tilillä ja YouTube-kanavalla. Tallenteet ovat katsottavissa myös jälkeenpäin.

Seurakunnan työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse myös poikkeustilan aikana. Ikääntyneet, jotka eivät ole vielä avun piirissä, voivat olla yhteydessä diakoniatyöntekijöihin. Pirkkalassa kauppakassien kuljettamiseen riittävät tällä hetkellä kunnan kotipalvelun resurssit.