Hae apua diakoniatyöstä!

29.3.2017 10.09

kuvassa koivun lehtiä

Kuka voi hakea apua diakoniatyöstä?

Apua voi hakea kuka tahansa Pirkkalassa kirjoilla oleva henkilö. Emme kysy, kuuluuko yhteydenottaja kirkkoon vai ei.

Millaisissa asioissa apua voi hakea?

Kaikenlaisten huolien ja murheiden kanssa voi kääntyä diakoniatyöntekijän puoleen. Yhdessä katsomme, missä voimme auttaa. Mietimme, miten kannattaa edetä ja minne olla yhteydessä. On hyvä hakea  apua pienen ongelman kanssa ennen kuin se kasvaa isommaksi.

Miten apua haetaan?

Meille voi soittaa tai jättää soittopyynnön. Aika moni ottaa yhteyttä sähköpostitse, kertoo siinä huolensa ja jättää yhteystietonsa. Pyrimme vastamaan ja tapaamaan viikon sisällä yhteydenotosta. Usein tapaamme seurakuntatoimistossa Suupalla tai Kirkkoveräjällä, mutta tulemme mielellämme myös kotiin tapaamaan, jos niin halutaan.

Voiko saada taloudellista apua saada, vaikka saisi jo toimeentulotukea?

Kyllä. Toimeentulotuki kuvaa oikeastaan juuri sitä, että on taloudellisesti tosi tiukkaa. Apua voi saada, vaikka olisi työssä, mutta on silti tiukkaa. Käymme yhdessä läpi syyt talouden tiukkuuteen ja miten sitä voisi helpottaa.  Osa ottaa yhteyttä, kun ei enää saa muualta apua. Osa taas lähestyy mieluiten ensimmäiseksi diakoniatyötä.

Millaista apua voi saada?

Myönnämme ruoka-apua antamalla osto-osoituslappuja kauppaan. Niillä voi ostaa lähes mitä vain wc-paperista sipuleihin. Lisäksi voimme myöntää taloudellista tukea yllättäviin isoihin menoihin kuten pesukoneen hankintaan, jos perheen tulot ovat pienet. Vuokravelkaan tai takuuvuokriin emme myönnä avustusta, mutta voimme myöntää ruoka-apua, kun henkilö itse pyrkii lyhentämään velkaansa.

Kuinka usein apua voi saada?

Myönnämme taloudellista tukea kolme kertaa vuodessa kolmen vuoden ajan. Seurakunnan myöntämä apu on kriisiluonteista. Rajat ovat kuitenkin joustavia: otamme huomioon perheen tilanteen. Joskus yksi avustus on riittävä, joskus on useampi tiukka vuosi. Monelle pienikin avustus on merkinnyt suurta helpotusta tiukkaan elämäntilanteeseen.

Onko diakoneilla vaitiolovelvollisuus?

Kyllä. Kaikki mistä keskustelemme jää meidän kahden väliseksi.

Voiko diakonian kautta saada harrastuksia, ystäviä tai juttuseuraa?

Diakoniatyö järjestää monenlaista toimintaa, johon kuka tahansa voi tulla mukaan. Niissäkään ei kysytä kirkkoon kuulumista. Moni järjestämämme toiminta on ilmaista tai todella edullista. Vertaistukeen perustuvissa ryhmissä on helppo tutustua toisiin ja saada ystäviä.

Haastattelun vastaajana diakoniatyöntekijä Sirkka Nylund.

Näin tavoitat diakoniatyöntekijät

• Diakoniatyön pappi Jukka Jormanainen. jukka.jormanainen@evl.fi, puh. 050 364 5796.
  • Diakoni Päivi Marttila. Yli 65-vuotiaiden taloudellinen auttaminen ja vanhus- ja mielenterveystyö. paivi.marttila@evl.fi, puh. 050 380 7961.
  • Diakoni Sirkka Nylund. Taloudellinen auttaminen sukunimen alkukirjaimen mukaan A−L, aikuis- ja perhetyö ja sururyhmät. sirkka.nylund@evl.fi, puh. 050 434 8320.
  • Diakoni Jukka Peltola. Taloudellinen auttaminen sukunimen alkukirjaimen mukaan M−Ö ja vapaaehtoistyö. jukka.peltola@evl.fi, puh. 050 380 7962.
  • Lisätietoa diakoniasta: pirkkalanseurakunta.fi/ryhmat/diakonia