Jukka Salminen ja Tarinasafari veivät lähetystyön keskelle

22.2.2017 14.07

”Liian suuret hampaat, syntyessäin sain. Liian suuret hampaat, muuten tavallinen vain.  Liian suuret hampaat, majavaksi haukuttiin, kuin kaksi suurta valkoista, ulos loisti niin.”

Tätä Jukka Salmisen laulunpätkää lauloivat itse kahdeksankymmentäluvulla monet pienten lasten äideistä ja isistä, jotka tulivat tiistaina 21. helmikuuta Pirkkalan kirkkoon. Tällä kertaa perheet eivät kuulleet tätä Salmisen kappaletta Luojan luomista, arvokkaista ihmisistä vaan tarinoita lähetyskentiltä.

Pirkkalan kirkossa tiistaina esitetty Salmisen Tarinasafari vei isot ja pienet kuulijat matkalle maapallon ympäri. Suurta karttapalloa esittelevä orankipehmolelu auttoi Salmista löytämään oikean tien maanosasta toiseen. Oppaana lähetystyön kentille kulkevalla matkalla oli myös pitkäkaulainen kirahvilelu sekä tietysti orangin edessä oleva avoin Raamattu.

Alussa matka vei kohti Tansaniaa. Salminen kertoi pääasiassa alle kouluikäiselle lapsiyleisölleen sekä lasten vanhemmille ja isovanhemmille tansanialaisesta perheestä, joka tekee paljon töitä pellolla. Myös lapset ovat mukana töissä. Sunnuntaina tapahtuu kuitenkin jotakin muuta: perheet kokoontuvat yhteen rukoilemaan ja laulamaan. Furaha kwako na kwangu, ilo sulle ja mulle, perheet laulavat ja soittavat sormipianoa sekä polkupyörän polkimia, joita naputtelevat vastakkain. Iloiset rytmit täyttivät Pirkkalan kirkon kirkkosalin Salmisen innostaessa yleisön mukaan lauluun ja leikkiin.

Kummit ja ystävät auttavat

Tansaniasta matka jatkui Nepaliin. Salminen kertoi rammasta tytöstä, joka on päässyt kouluun muiden avulla. Ystävät kantavat painavan repun ja suomalaiset kummit mahdollistavat taloudellisesti koulunkäynnin. Timi ra ma aadsa anandit hau, laulaa tyttö. Ilo sulle ja mulle.

Laulujen ja leikkien myötä matka jatkui Etelä-Amerikkaan ja Venezuelaan. Alegria parati y parami, laulavat tarinan mukaan pojat, jotka ovat saaneet lastenkodista turvaa ja uuden alun elämäänsä.  Ilo sulle ja mulle.

Salmisen esittämissä lauluissa käsiteltiin muun muassa ystävyyttä ja Jumalaan turvaamista myrskyissä. Isot ja pienet kuulijat lähtivät mukavasti leikkeihin mukaan.

Ukin syli toi turvaa

Hämeenlinnalainen lauluntekijä, muusikko ja opettaja Jukka Salminen on kiertänyt Suomea kitaransa kanssa jo yli kolmekymmentä vuotta muun muassa kouluissa, päiväkerhoissa ja monenlaisissa musiikkitapahtumissa. Lauluissa elämänmakuiset tarinat, ystävyys, luonto, kansainvälisyys, juhlahetket ja hengellinen sanoma muodostavat yhdessä rikkaan kudelman ja tarjoavat monipuolista ohjelmistoa lapsille ja heidän kanssaan musisoiville aikuisille. Lauluja on syntynyt jo noin 900, joista noin 650 lastenlaulua.

– Vaikka teen jo kolmasosan esiintymisistäni aikuisille, on lapsille esiintyminen yhä lähellä sydäntäni. Minussa asuu yhä se pieni poika, joka olisi tarvinnut lapsuudessaan enemmän turvaa. Sain turvapaikan isoisän sylistä, jossa yhdessä rallattelimme lauluja. Joku resonoi minussa lapsiin. Saan paljon heille esiintymisestä, Salminen kertoi.

Reilu sata konserttia vuodessa tekevä artisti kertoo lapsiyleisön olevan yhä samanlainen kuin uran alkuvuosina: rehellinen, innostuva ja aito. Lapset lähtevät yhä mukaan leikkeihin ja kiinnostuvat tarinoista.

Elämäntyöpalkinto vuonna 2009

Salminen voitti vuonna 2002 Salon lastenlaulukilpailun sävelmällään Kirje kuulle (san. Pirkko Arola). Tämä voitto vei hänet TV 2:n Pikku Kakkosen Soittorasia-ohjelmaan. Vuonna 2009 Kirkkohallitus palkitsi hänet elämäntyöpalkinnolla lauluntekijänä. Vuonna 2015 Salo - Lastenlaulukaupunki ry myönsi Salmiselle Hyvätuuli-palkinnon. Palkinto annetaan ansioituneelle musiikintekijälle ja suomalaisen lastenmusiikin hyväksi merkittävällä tavalla vaikuttaneelle.

Aikuislauluista tunnetuin lienee Saviruukku (san.  Liisa Pukkila). Viime vuosien aikana on syntynyt useita lauluja aikuisille.

Kuvagalleria konsertista löytyy täältä.