Ajankohtaiset uutiset

Lue Pirkkalan seurakunnan toiminnasta, tapahtumista ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat. Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos! 

Uutislistaukseen

Ystäväperheille saa jakaa arkea luvan kanssa

Jenna, Tomas ja Joni Sarikoski pöydän ääressä.

Ystäväperheet kokoontuivat helmikuussa seurakunnan tiloissa. – Tapaamisten merkitys kasvaa, kun lapset kasvavat ja alkavat muistaa toisiaan paremmin. Tomaksen (kesk.) kaverileikit ovat vasta hiljattain alkaneet, Jenna Sarikoski (vas.) sanoo. Oik. Joni Sarikoski.

Jos seuranhaku tuntuu vaikealta, kokonaisena perheenä se voi olla vielä monin verroin mutkikkaampaa.

Pirkkalassa kohtaamisen apuna on parin vuoden ajan ollut seurakunnan ystäväperhetoiminta, jossa työntekijät luovat tutustumiselle puitteet. Kun perhe ottaa yhteyttä, kasvatuksen ammattilainen kartoittaa heidän toiveensa ja pyrkii löytämään niitä vastaavaa seuraa samassa elämäntilanteessa olevista.

Useimpia perheitä yhdistää pikkulapsiarki. Jasmin ja Santeri Silvennoinen etsivät esikoiselleen Jirille tekemistä, kun lapsi kasvoi ulos vauvakahvilasta.

– Mietimme, mistä löytyy leikkiseuraa, kun yhteystietoja ei tullut vaihdettua, ja perhekerhoissakin juttelu jää helposti pintapuoliseksi, Jasmin Silvennoinen sanoo.

Perheet tunnistavat, että päivittäisessä toiminnassa tutustumista jarruttaa herkästi epävarmuus muiden tilanteesta ja jaksamisesta.

Ystäväperhetoiminnassa lähtökohta on erilainen. Tieto kaikkien sitoutumisesta antaa luvan jakaa mielen päällä olevia asioita. Elämäntilanteen lisäksi perheitä yhdistää halu olla läsnä toisilleen.

– Ajatusten vaihtaminen on helpompaa, kun tietää olevansa tervetullut, Jenna Sarikoski tiivistää.

Vertaistuellinen tunnelma

Perheiden puheenaiheet vaihtelevat arkisista asioista isoihin elämäntapahtumiin.

– Joskus vertaistuki on sitä, että yhdessä mietitään, miten tästä väsymyksestä selviää hengissä, Joni Sarikoski muotoilee.

– Kun nukkumisessa oli alussa haasteita, niitä käytiin läpi. Ja kun opeteltiin sormiruokailua, syöminen oli keskusteluissa pinnalla, Jenna muistaa.

Hän kokee, että muille vanhemmille on ollut luontevaa jakaa myös lapsen sairastamisen herättämiä ajatuksia.

– Poikamme Tomas leikattiin nelikuisena. Tutulle porukalle asiasta pystyi puhumaan eri tavalla kuin muille arjessa kohdatuille ihmisille, jotka kysyivät leikkausarvesta.

Perheiden ehdoilla

Ystäväperheiden ringissä vuorovaikutus muotoutuu sellaiseksi, joka mukana olijoille parhaiten sopii.

Seurakunnan työntekijä voi olla mukana ideoimassa tekemistä, mutta tapaamisten tiheydestä päättävät perheet.

– Arkisena yhteydenpitokanavana toimii WhatsApp. Sinne joku saattaa heittää, että ollaan kohta menossa puistoon, lähtisikö joku seuraksi, lastenohjaaja Maritta Partanen kertoo.

Kaikki ystäväperheet kutsutaan koolle seurakunnan tiloihin muutaman kerran vuodessa. Jasmin Silvennoinen arvostaa yhteistapaamisten helppoutta.

– Kaikki on järjestetty valmiiksi ja paikalle voi vain tulla olemaan seurassa.

Kiinnostuitko? Pääset mukaan täältä.

Juttu on julkaistu aiemmin Silta-lehden kirkon juhlien teemanumerossa 8.5.

21.5.2024 11.30