Ajankohtaiset uutiset

Lue Pirkkalan seurakunnan toiminnasta, tapahtumista ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat. Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos! 

Uutislistaukseen

Suhdehelppi auttaa, kun lähisuhde ajautuu ongelmiin

Pappi Tuula Mannermaa ja aikuistyönohjaaja Jukka Peltola.

Pappi Tuula Mannermaasta ja aikuistyönohjaaja Jukka Peltolasta saa ammattimaista juttuseuraa monenlaisiin ihmissuhdeongelmiin.

Ihmissuhteiden erilaisissa solmukohdissa voi yhä useammin kääntyä myös seurakunnan työntekijöiden puoleen. Pirkkalassa tukea tarjoaa kaikenlaisissa ihmissuhdeasioissa palveleva Suhdehelppi, josta tavoittaa koulutetun työntekijän viitenä päivänä viikossa.

Korona-aikana alun perin pariskuntien tueksi avattu palvelu laajensi kohderyhmäänsä pari vuotta sitten. Nykyään yhteyttä voi ottaa kaikissa lähisuhteisiin liittyvissä asioissa.

– Huolet voivat liittyä esimerkiksi lapsen kasvatukseen, omien ikääntyvien vanhempien asioihin tai ystävyyssuhteen ongelmiin. Apua kannattaa hakea, jos tuntuu, ettei kaikki ole kohdallaan tai ettei ymmärrä itseään tai toista erilaisissa ihmissuhteissa, aikuistyön pastori Tuula Mannermaa kannustaa.

Joskus uusi näkökulma löytyy jo puhelinkeskustelussa, mutta yleensä soittajan kanssa sovitaan tapaaminen. Niitä voi olla tarpeen mukaan yksi tai useita.

– Matka, joka yhdessä kuljetaan, on eri pituinen eri ihmisten kanssa, Mannermaa sanoo.

Keskustelun lisäksi solmuja voi avata tunnetaideterapian keinoin. Diakoniatyöntekijä, diplomitunnetaideterapeutti Jouni Kivimaan kanssa vaikeita tunteita ja elämän ongelmakohtia on mahdollista lähestyä esimerkiksi maalaten.

– Sen jälkeen katsotaan ja lähdetään avaamaan, mitä paperille tuli. Kysyn kysymyksiä, mutta asiakas itse oivaltaa, mistä on kysymys.

Sinnittely kuormittaa turhaan

Tyypillisesti Suhdehelppiin otetaan yhteyttä silloin, kun vuorovaikutus parisuhteessa sakkaa eivätkä omat keinot enää vie eteenpäin.

Aikuistyönohjaaja Jukka Peltola muistuttaa, että tilanteen kärjistymistä ei tarvitse odotella. Ajoissa saatu ulkopuolinen apu voi estää suurempien solmujen syntymisen.

Yhteydenottoa ei kannata lykätä ainakaan hengellisyyden pelossa. Asioita lähestytään tavalla, joka tuntuu yhteydenottajalle luontevalta.

– Keskustelut eivät ole hengellisiä, jos asiat eivät ole. Keskustelemme esimerkiksi vuorovaikutuksesta, tunteista, teoista, sanoista, suhteen erilaisista palikoista, Peltola kertoo.

– Kuitenkin myös uskosta tai elämäntilanteesta saa tulla juttelemaan.

Huolen kokoa ei ole syytä vähätellä tai arvioida liian pitkään yksin.

– Aika pitkään ihmiset sinnittelevät omin voimin, jolloin mieleen tulee jo liikaa kuormaa, Mannermaa toteaa.

Suhdehelppi arkisin klo 9–15 numerossa 03 342 7303. Apu on luottamuksellista ja maksutonta.

​​​​​​​Juttu on julkaistu aiemmin Silta-lehden kirkon juhlien teemanumerossa 8.5.

21.5.2024 14.14