Kisapapin tehtävät kutsuvat Silfverhuthia

8.3.2018 10.33

Kisapappi Olli-Pekka Silfherhuth

Pirkkalan seurakunnan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth toimii kisapappina Pyeongchang 2018 talviparalympialaisissa. Ne pidetään 9.–18.3.2018 Etelä-Koreassa ja siellä kilpaillaan kuudessa eri lajissa.

Suomen joukkueeseen on valittu 13 urheilijaa ja kaksi opashiihtäjää. Suomalaisten lajeina ovat alppihiihto, lumilautailu, ampuma- ja maastohiihto sekä pyörätuolicurling.

Kisapapin tehtävä on olla urheilijoiden ja muun joukkueen tukena tapahtumassa, joka on urheilijoille yksi heidän uransa suurista hetkistä. Kisapapin työpäivät ovat hyvinkin vaihtelevia. Päivät ovat pitkiä, mutta mielekkäitä. Olennaista on aina ”lukea” tilannetta ja olla valmiudessa erilaisiin tehtäviin.
̶  Kisapappi voi omalla läsnäolollaan ja työllään auttaa sitä, että suorituskeskeisessä maailmassa voi olla myös suoritusvapaa alue. Näitäkin alueita ja tiloja kaivataan myös kilpailuissa ja kilpailuihin valmistautumisessa. Tämä koskee erityisesti urheilijoita, mutta myös valmennusta ja muuta joukkuetta. Huippu-urheilu on suoritus- ja tuloskeskeinen maailma, kertoo Olli-Pekka Silfverhuth.

Pitkä kokemus auttaa tehtävässä

Silfverhuth on toiminut kisapappina vuodesta 2004 alkaen. Pitkä kokemus työstä auttaa monella tapaa selviämään tehtävässä.
̶  Kun tuntee urheilijat ja muun joukkueen, niin luottamuksen ilmapiiri syntyy helpommin. Tähän vaikuttaa myös se, että pyrin olemaan mahdollisuuksien mukaan yhteydessä urheilijoihin myös kisareissujen ulkopuolella. Toisaalta aina mukana on myös uusia ihmisiä, ja jokainen paralympiatapahtuma on erilainen.

Silfverhuth kertoo, että hänen kuuluminen joukkueeseen nähdään hyvin luontevana.
̶  Kisapapin kanssa voidaan puhua kaikenlaisista asioista. Kisamatkoillakin monet tavallisen arjen kysymykset kulkevat mukana. Samoin yhteistyö joukkueen muun taustahenkilöstön kanssa toimii hyvin, koska tunnemme ja tiedämme toistemme työtavat.

Kisapappi ei lähde asettamaan mitään mitalitavoitteita, mutta tietysti toivoo urheilijoille onnistumisia.
 ̶  Kisapappina toivon pystyväni eri tavoin tukemaan niin, että kokonaisuus toimii ja jokainen pystyy tekemään parhaansa omassa tehtävässään. Yritän olla ihminen ihmiselle, kiteyttää Silfverhuth.

Kuva: Mari Lilja