Haudanhoitosopimus

Hautainhoitohinnasto kesälle 2018

Kesän ajaksi seurakunnasta voi kysyä maksullisia haudanhoitopalveluja. Hautainhoitorahaston hoitokausi alkaa toukokuussa ja päättyy syksyllä ensimmäisiin pakkasöihin tai viimeistään 30.9.

Haudanhoitosopimus sovitaan seurakuntatoimistossa ja sitä ennen haudan/muistomerkkien kunto tarkistetaan. Seurakunta suorittaa kunnostustöitä maksua vastaan. Seurakunta voi kieltäytyä hoitamasta hautaa, jonka muistomerkit aiheuttavat työntekijöille vaaraa.

Seurakunta valitsee kukat, tällä hetkellä kierrätetään viisi eri lajia. Kukat istutetaan tilastollisen pakkasvaaran poistuttua noin 10. kesäkuuta.

Haudalle on mahdollista saada myös ympäristöystävällisempi ja vähemmän säistä riippuva perennahoito. Seurakunta valitsee haudalla vallitseviin olosuhteisiin sopivan perennan ja hoitaa sitä viiden (5) vuoden ajan. Perennahoito lisää hautausmaan monimuotoisuutta ja vähentää tuntuvasti hautausmaalla syntyvän jätteen määrää. Kasvinsuojelu ja lannoitustarve ovat vähäisempiä eivätkä rasita maaperää samalla tavoin kuin kesäkukkien hoito. Perennojen kasvatuksessa ei tarvita huomattavaa lisäenergiaa, koska kasvatukseen ei käytetä kasvihuoneita. Perennan valintaan saa esittää omia toivomuksiaan kuitenkin kasvupaikan olosuhteet huomioiden.

Haudan haltijan on syytä informoida myös muita sukulaisia haudan perennahoidosta. Muutamalla hoitohaudalla on syksyllä käynyt niin, että seurakunnan hoitamat perennat on kaivettu ylös ja tilalle istutettu vaikkapa kanervia. Hyvin alkuun päässeet perennat ovat ilmeisesti joutuneet roskikseen! Tässä tapauksessa seurakunta ei ole velvollinen istuttamaan vuosittain uusia perennoja.

Keväällä on taas vaarana perennojen ylöskaivaminen kevätorvokkien ja äitienpäiväruusujen tieltä. Jos haudalle on haluttu perennahoito, niin muut istutukset pitää tuoda omissa astioissaan/ruukuissaan, eikä perennojen juuristoa saa kaivella.

Kun hauta on ollut kesähoidossa, seurakunta lähettää asiakkaalle vastaavan hoitotarjouksen tulevalle kesälle. Hoito tulee voimaan, kun maksu on maksettu eräpäivään mennessä ja hoito jatkuu samanlaisena, jos toisin ei sovita.

Haudan kesähoitoon sisältyy:

− kukka-astia, multa/mullan vaihto vuosittain ja lannoitus

− hoitokukkien istutus (yhdet kukat kesässä)

− hoitokukkien kastelu, lannoitus ja nyppiminen, hiekkahaudoilla rikkakasvien poisto

− hoitokukkien poisto syksyllä

− hoitoon ei kuulu hautakiven oikaisutyöt

-hoitoon ei kuulu asiakkaiden kasvien hoito

HUOM! Mullan vaihto aloitetaan toukokuun lopussa, kevätkukat poistetaan roskikseen.

Haudan kasteluhoitoon sisältyy:

− omaisten istuttamien kukkien kastelu vedellä, ei lannoitteita.

− kastelu alkaa, kun seurakunnan kukat on istutettu noin 10.6.
− ei muita hoitotoimenpiteitä.

TÄRKEÄÄ! Kesähoidon alkaessa hoitohaudoilta poistetaan vanhat kasvit (esim. orvokit ja äitienpäiväruusut) uusien kukkien tieltä. Jos haluat viedä hyväkuntoiset kevätkukkasi kotiin, vie ne ennen toukokuun loppua. Hoitohaudoilla seurakunta ei hoida vierailijoiden sinne istuttamia kasveja. Hoitohaudoille siis vain leikkokukkia!

Haudan
leveys