Laskiainen valmistaa paastoon

9.2.2018 14.11

tuhkakeskiviikko

Kristillinen paasto on pidättäytymistä tietyistä ruuista vaikkapa lihasta tai joistakin etuoikeuksista tai nautinnoista. Se voi myös olla pyrkimystä yksinkertaiseen elämäntyyliin. Paasto on kirkkovuodessa valmistautumisaikaa suureen Kristus-juhlaan.

Tuhkalla piirretty risti johdattaa paastoon

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, josta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin. Tuhkakeskiviikko kutsuu meitä yhdessä aloittamaan paaston. Tuhkakeskiviikon iltakirkko järjestetään Leijon vintillä 14.2. kello 20 (os. Varuskunnantie 52).

– Tulijan kannattaa pukeutua lämpimästi (ulkovaatteet) vintällä pidettävään iltakirkkoon, vinkaa Mika Leijo.

Tuhkakeskiviikon iltakirkossa piirretään otsaan katumuksen merkki, tuhkaristi.  Ihminen lähetään paaston ristin merkillä. Risti on siunauksen merkki. Iltakirkossa on myös ehtoollinen.

Paasto kestää 40 päivää

Paasto ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä. Paastonaika antaa mahdollisuuden tehdä tilaa elämässään myös hiljentymiselle ja oman Jumalasuhteen pohdinnalle, ja sen miettimiselle onko elämässä asioita, joita voisi tehdä toisin. Paasto kutsuu etsimään uutta, kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi. Paaston aikana on hyvä mahdollisuus antaa tilaa rukoukselle, Jumalan sanan lukemiselle, messussa käymiselle, hiljentymiselle, uskolle ja rakkaudelle.

Paastonaika kestää 40 arkipäivää.

Kristillinen paasto muistuttaa siitä, kuinka Jeesus valmistautui jumalalliseen tehtäväänsä rukoilemalla ja paastoamalla ruuasta.

”Hengen johdattamana hän kulki autiomaassa neljäkymmentä päivää ja Paholainen kiusasi häntä. Hän ei syönyt noina päivinä mitään, ja kun tämä aika oli kulunut, hänen tuli nälkä.”
(Joh. 4:1-2)