Reformaatio-luentosarjassa kuullaan historioitsijaa, piispaa ja professoria

1.9.2017 09.19

armo_S.jpg

Pirkkalan seurakunta ja Pirkan opisto järjestävät yhteistyössä reformaation merkkivuoden luentosarjan Pirkkalan pääkirjastossa. Merkkivuotena muistetaan Lutherin teesien jälkeen käynnistynyttä uskonpuhdistusta ja sen merkitystä Suomessa ja maailmalla. Luentosarjassa ei pelkästään keskitystä menneeseen vaan samalla suuntaudutaan tähän päivään ja tulevaan.

Teemu Keskisarja, historioitsija

Ke 20.9. klo 18

Uskonpuhdistus – itsenäisyyttäkin tärkeämpi käännekohta Suomen historiassa.

− ­­Nostan esiin pappien ison ja enimmäkseen hyvän roolin suomalaisen kulttuurin, politiikan ja talouden parissa. Valitsin aiheen, koska olen kirkkomyönteinen ihminen, ja kirkon päälle on internetaikamme hömpötyksissä kaadettu syntejä aiheettomasti.

Luennon ydin paneutuu uskonnon asemaan Suomessa. Uskonto oli kosken kaltainen muutosvoima. Keskisen mielestä on pitkälti luterilaisuuden hedelmää, että Suomi on hyvinvoiva, sivistynyt ja turvallinen.

− ­­Kannattaa tulla luennolleni, sillä kerron armotta myös pappien pahoista teoista vuoden 1918 poikkeusoloissa, vihjaa Teemu Keskisarja.

Teemu Keskisarja on sukupolvensa näkyvimpiä ja monesti palkittu historioitsija. Hän on filosofian tohtori sekä Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti.

Matti Repo, piispa

Ke 4.10. klo 18

Lutherin lokakuu: mitä asiaa reformaattorilla oli?

−  Luther julkaisi teesinsä anekauppaa vastaan lokakuussa 1517. Ne sysäsivät liikkeelle sekä kirkkoa uudistaneen että koko maailmanhistoriaa muokanneen tapahtumakulun. Teesit oli tarkoitettu akateemisen keskustelun pohjaksi, ja ne kohdistuivat vain tiettyihin vääristymiin. Niitä ei ollut tähdätty opillisiin mullistuksiin eikä kirkon järjestyksen hajottamiseen, eivätkä niiden aiheet edes pysyneet pitkään Lutherin työn keskuksessa. Ne avasivat kuitenkin oven tärkeämpien asioiden tarkastelemiseen: mitä kirkko opettaa niin Jumalasta ja hänen armostaan kuin ihmisestä ja hänen tehtävästään?, tiivistää Matti repo luentoaan.

Matti Repo on Tampereen hiippakunnan seitsemäs piispa. Hän on toiminut piispana vuodesta 2008 lähtien.

Jaana Hallamaa, professori

Ke 25.10. klo 18

Luterilainen etiikka – työhullujen moraalia vai arjen kutsumusajattelua

−  Luterilaisuus on usein syytettyjen penkillä, kun haetaan vastausta siihen, mistä suomalaisia vaivaava iloton puurtaminen, turhantarkka sääntöjen seuraaminen ja elämänkielteisyys johtuvat. Suomi ja muut pohjoismaat, maailman luterilaisin kolkka, pitävät kuitenkin kärkisijoja kansainvälisissä hyvinvointimittauksissa.

Hallamaan luennolla otetaan selvää mitä luterilainen etiikka todella opettaa ja mitä annettavaa sillä on nykyajan haasteisiin.

Jaana Hallamaa on Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori sekä pastori.