Pappilaan upea perinteinen riukuaita

22.6.2017 09.23

IMG_3183_net_S.jpg

Pappilan pihapiiriä komistaa kohta upea perinteinen suomalainen riukuaita. Asko Höylänen, Kari Leino, Risto Rasinen, Jorma Schukoff, Matti Koskinen, Kauko Keränen sekä Sakari Nurminen. työstivät aitaa yhdessä Pappilan pihapiirin etuosaan lasten leikkipaikan ympärille.

­– Siitä taitaa olla pari vuotta, kun seurakuntapuutarhuri Elina Vanhatalon kanssa ihailimme Pappilan alueen vanhoja valokuvia. Niissä näkyi riukuaitoja. Siitä lähti idea, että tänne Pappilaan on sellainen saatava, muistelee Risto Rasinen.

Ideaa lähdettiin viemään eteenpäin ja viime syksynä Kalevi Maunula lahjoitti omasta metsästään kuusirankaa riukuaidan tekemistä varten. Aidan sitomiseen tarvittavat vitsakset lahjoitti Outi Leuku.

Riukuaita syntyy taidolla tolpista, riu´uista ja vitsaksista

Riukuaita tehdään vierekkäin pystyyn asetetuista seiväspareista ja niiden varaan viistoon asetetuista riu´uista sekä yhteen sitovista vitsaksista. Pappilan riukuaita tehtiin kuusesta.

Suomalaiseen maisemaan vuosisatoja kuuluneen riukuaidan teossa on ollut pitäjäkohtaisia eroja.

– Eri paikoissa aitaa on tehty hieman eri tavoin riippuen tietysti myös käyttötarkoituksesta. Tänne Pappilaan tehtiin Rauni Halmeen perinnetaitoa kunnioittaen korkea aita, selvittää Asko Höylänen.

Asko Höylänen ja Kari Leino ovat riukuaidan rakentamisen oppineet aikanaan Rauni Halmeelta. Miehet ovat jatkaneet perinteen opettamista myös eteenpäin. Risto Rasinen on saanut oppinsa edellä mainituilta miehiltä.

Perinneaita Pappilan komistus

Perinnerakentamisesta kiinnostunut miesporukka päätti toteuttaa yhdessä Pappilan riukuaidan.

– Tämä perinnerakennusprojekti on meidän Suomi 100 juhlavuoden -lahja Pirkkalan seurakunnalle, kertoo Asko Höylänen.

– Vanha perinteinen riukuaita komistaa hienosti Pappilaa, tällainen tänne kuuluukin, jatkaa Jorma Schukoff.

– Hienoa kun joku tarttuu ideaan ja toteuttaa sen tällaisella amattitaidolla. Suuret kiitokset aidan tekijöille sekä materiaalien lahjoittajille, sanoo seurakuntapuutarhuri Elina Vanhatalo.

Täältä löydät kuvia aidan rakentamisesta.

Facebook-sivullamme on myös pieni video aidan tekemisestä.