Ajankohtaiset uutiset

Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat.
Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos! 

 

Uutislistaukseen

Auringonlasku metsässä

”Tuttuus luo turvallisuutta” – psykoterapeutin ohjeita poikkeustilanteeseen

18.3.2020 12.01

Ajatuksia levottomalle mielelle äärimmäisissä ja poikkeuksellisissa olosuhteissa:

Tilanne on nyt äärimmäinen, mutta väliaikainen. Muutokset tulevat yhtäkkisesti, joten siihenkin voi luottaa, että tämäkin vallitseva tilanne muuttuu jossain kohtaa. Itselleen voi asettaa määräaika-ajattelua, eli seuraava pysäkki olisi tällä hetkellä pääsiäinen.

Pidä kiinni omista rutiineistasi niin paljon kuin pystyt. Tuttuus tuntuu turvalliselta muutoksen keskellä. Käy ulkona, muista syödä säännöllisesti ja nuku riittävästi.

Ole yhteydessä muihin ihmisiin siten kuin on mahdollista. Jokaisessa tapaamisessa ei tarvitse puhua koko ajan koronasta, mutta siitäkin saa puhua.

Etsi hyvää

On ok ajatella, että tilanteessa on myös jotain hyvää: ehkä kiire helpottaa? Ehkä huomaat kaipaavasi arjestasi jotain, mitä et ole aiemmin huomannut? Ehkä ilahdut auringosta tai hyvästä ruoasta? Toisen auttamisesta tai siitä, että saat itse apua? Voisivatko nämä jossain vaiheessa kääntyä kiitollisuudeksi?

Muista huumori. Vaikka aihe on vakava, elämässä saa olla huumoria. Se ei tarkoita, että suhtautumisesi tilanteeseen olisi väärä.

Rajoita uutistulvaa

Uutisia saa ja pitääkin nyt seurailla, mutta ei jatkuvasti ja koko päivää. Iltaisin voi keskittyä vaikka haaveilemaan siitä, mitä kaikkea voi taas tehdä kun tilanne helpottuu. Se auttaa ajattelemaan, että tästäkin selvitään.

Lasten kanssa on välillä hyvä tarkistaa, että onko mielessä jotain, mistä haluaisivat kysyä tai jutella. Jos ei ole, ei tarvitse olla. Lasten suhtautuminen on yleensä hyvin hetkisidonnaista.

Käsiä on hyvä pestä ja kasvojen koskettelua välttää, ja muutoinkin on syytä noudattaa viranomaisten määräyksiä. Jos tuntuu, että jää jotenkin kiinni vaikka käsienpesuun, voi itselle sanoa, että yksi kunnollinen käsienpesu riittää sillä hetkellä.

Ymmärrä tunteitasi

Epävarmoissa ja poikkeavissa olosuhteissa on hyvä muistaa, miten ihmisen mieli tuppaa toimimaan. Kun ei voi kontrolloida epävarmuutta, nousee herkästi tarve löytää syyllinen tai kohde, jonne kaataa oma tunnelasti. Joskus tämä voi näkyä niin, että on vaikka kauhean vihainen jostain sinällään pienestä asiasta.

Itselleen voi siis sanoa välillä, että tämä on nyt aika epävarma tilanne, eikä se tunnu hyvältä. On ok, että tilanne herättää epämiellyttäviä tunteita kaikissa meissä.

Hengittele. Hengitys on käytössäsi koko ajan ja välillä riittää ihan sellaisenaan.

Joustavaa mieltä epätavallisissa olosuhteissa toivotellen

Johanna Rauma, psykoterapeutti