Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet 2020

Koko Suomen Kauneimmat Joululaulut -tapahtuma järjestetään  su 13.12. kello 18 Suomen Lähetysseuran YouTube-kanavalla ja Facebook-sivuilla.

Tapahtuma on katsottavissa 6.1.2021 asti.
Laulujen sanat tulevat näkyviin ruutuun, jotta katsojien on helppo laulaa mukana kotioloissa.

Kauneimmat Joululaulut -tilaisuus Pirkkalan kirkosta tulee netissä pe 18.12. kello 18.
Pirkkalan seurakunnan YouTube-kanavalla
ja Facebook-sivuilla
Kauneimmat Joululaulut -vihkosen voit noutaa Sirpakasta, toimistolta sekä kirkoista. Laulujen sanat näkyvät myös lähetyksessä.

Kauneimmat Joululaulut -jumalanpalvelus toimitetaan su 20.12. klo 10 ilman kirkkotilassa läsnä olevaa seurakuntaa ja sitä voi seurata suorana netissä seurakuntamme Facebook-sivulla sekä YouTube-kanavallamme.
Sanajumalanpalveluksen toimittavat Tuula Mannermaa, Reetta Mörttinen,  Pirkko Leponiemi-Pirhonen ja huilisti Laura-Leena Pauni.

Suorana lähetetyt jumalanpalvelukset löytyvät tallenteina kahden viikon ajan sekä Facebookistamme että YouTube-kanavaltamme.

Kauneimpien joululaulujen historiaa

Syksyllä 1972 Suomen Lähetysseura päätti perustaa musiikkisihteerin viran. Sen ensimmäiseksi haltijaksi nimitettiin Lähetysseuran nuorisosihteeri, diakoni Martti Kauppinen vuoden 1973 alusta. Lähetysseurassa toimi jo musiikkitoimikunta, johon kuului musiikin ammattilaisia eri puolilta Suomea. Musiikkitoimikunnan puheenjohtajana toimi Hyvinkään seurakunnan kanttori Matti Heroja. Kauppinen oli ollut mukana musiikkitoimikunnassa jo aiemminkin Lähetysseuran nuorisosihteerin ja Safari-kuoron isännän ominaisuudessa.

Alkuvuodesta 1973 musiikkitoimikunta lähestyi seurakuntien kirkkomuusikkoja kysellen heidän haluaan toimia lähetystyön hyväksi. Halukkuutta yhteistyöhön näytti löytyvän hyvinkin. Kauppinen ja Heroja alkoivat miettiä, miten seurakunnissa voitaisiin yhdistää musiikki ja lähetystyö.

Heroja kertoi, että Hyvinkäällä ja parissa muussakin seurakunnassa oli parina vuotena joulun alla järjestetty joululauluiltoja. Heroja ja Kauppinen alkoivat kehittää ajatusta eteenpäin. Tarkoituksena oli, että kaikissa Suomen seurakunnissa järjestettäisiin kirkkovuoden hiljaisimpana sunnuntaina, kolmantena adventtina, pieni Kauneimmat joululaulut -ilta.

Tilaisuudessa kerättäisiin kolehti Suomen Lähetysseuran ulkomaiselle työlle. Ohjelman pääsisällöksi tuli seurakunnan yhteislaulu. Jotta kaikkien olisi helppo osallistua, tapahtumaa varten laadittiin erillinen vihkonen, jossa oli laulujen lisäksi myös tietoa lähetystyöstä. Heinäkuuhun mennessä 140 seurakuntaa ilmoitti halukkuutensa lähteä mukaan toteuttamaan valtakunnallista lähetys/musiikkitapahtumaa. Vihkosia painettiin 48 000 kappaletta.

Joulun jälkeen seurakunnilta pyydettiin palautetta tapahtumasta. Se oli innostunutta: ”Tehdään tästä perinne!”

Suomen suurimmasta ja seurakuntien suosituimmasta musiikkitapahtumasta on yli 40 vuodessa tullut jouluperinne, joka kerää vuosittain Suomen Gallupin vuonna 2009 tekemän tutkimuksen mukaan noin miljoona suomalaista kirkkoihin laulamaan. Kauneimpia Joululauluja kokoontuvat laulamaan myös ulkosuomalaiset eri puolilla maailmaa.

Kauneimpien joululaulujen historiasta voi lukea lisää kauneimmatjoululaulut.fi -sivustoltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, josta myös ylläoleva teksti on lainattu.

Kauneimpien joululaulujen logo.
Leena Lammas kädessään kaksi tähteä.