Häät

Onnea teille kahdelle rakastuneelle!

Avioliiton solmimisessa vihittävät sitoutuvat toisiinsa julkisesti, ja liitto saa yhteiskunnallisen vahvistuksen. Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisesti tai siviiliviranomaisen edessä.

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Vihkitilaisuudessa puolisot vastaavat papin kysymykseen “tahdon” ja ilmaisevat näin tahtonsa rakastaa Jumalan ja läsnäolijoiden kuullen. Näin vihittävät sitoutuvat avioliittoon ja siihen, että tekevät parhaansa,  jotta kumpikin voisivat olla siinä onnellisia.

Avioliitto on Jumalan antama tehtävä ja hänen erityisessä suojeluksessaan.

Kun suunnittelet häitä, ota yhteyttä seurakuntatoimistoon. Sieltä voit varata kirkon, papin ja kanttorin sekä sopia esteidentutkinnasta ja kuulutuksista. Jos vihkimiseen on pidempi aika, papin ja kanttorin nimi voidaan ilmoittaa vasta lähempänä toimitusta. Seurakuntatoimistosta voit myös tiedustella seurakunnan muita tiloja, joita vuokrataan juhlakäyttöön.

Hääpari voidaan vihkiä Pirkkalan kirkossa tai Pirkkalan Vanhassa kirkossa. Pappejamme voi kutsua myös vihkitilaisuuteen.

Musiikki

Vihkipari sopii kanttorin kanssa häämusiikista etukäteen hyvissä ajoin. Kanttorit pyrkivät toteuttamaan toiveet, kunhan musiikki soveltuu kirkkotilaan ja uruilla soittamiseen ja häämusiikkiin löytyy nuotit. Jos omia toiveita ei ole, auttaa kanttori musiikin valinnassa. Kanttorien kanssa tulee myös keskustella kirkossa järjestettävistä musiikkiesityksistä.

Pirkkalan seurakunnan esite avioliittoon vihkimisestä. (ei-saavutettava pdf-tiedosto)

Hääilta 10.10.20

Hääillan mainoskuva.

Varaa oma vihkiaika srk-toimistoista p. 03 342 7300.
Hääillasta 10.10.20 lisää tietoa täällä.

Seurakuntatoimisto ma−pe klo 9−12  ja 13−15
Suupantie 10, 2. kerros, 33960 Pirkkala
pirkkala.seurakunta@evl.fi
p. 03  342 7300

Muistilista hääpareille

• avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus
  • kuulutukset eli avioliittoaikomuksen ilmoittaminen kirkossa, lehdessä tai verkkosivuilla
  • papin, kanttorin ja vihkipaikan varaaminen
  • vihkikeskustelu papin kanssa
  • kaksi todistajaa
  • sormus

Rakkaus on kärsivällinen,
rakkaus on lempeä.
Rakkaus ei kadehdi,
ei kersku,
ei pöyhkeile,
ei käyttäydy sopimattomasti,
ei etsi omaa etuaan,
ei katkeroidu,
ei muistele kärsimäänsä pahaa,
ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa.
Kaiken se kestää, kaikessa uskoo,
kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.

1. Kor. 13: 4-7

Muita häiden järjestelyyn liittyviä asioita

•  häiden kustannusarvio
  •  hääjuhlapaikan varaus
  •  vieraslista ja kutsut
  •  vieraiden majoituspaikat
  •  hääjuhlan ohjelma ja tarjoilu
  •  musiikin suunnittelu
  •  käsiohjelmat
  •  bestman, kaaso, morsiusneidot
  •  hääpuvut ja kukat
  •  kirkon ja juhlapaikan koristelu
  •  kuljetukset
  •  valokuvaus
  •  häälahjatoiveet
  •  lasten leikkinurkkaus
  •  lapsille palkattu lastenhoitaja?
Hääpari pitää toisiaan kädestä kiinni.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa