Salaisuutta etsimässä -jouluvaellus

Salaisuutta etsimässä -jouluvaellus johdattaa joulun tunnelmaan. Tule etsimään yhdessä vaellusoppaan kanssa joulun salaisuutta. Matkan aikana saamme pieniä vihjeitä, jotka auttavat meitä eteenpäin. Ehkäpä myös enkeli ja tietäjä osaavat antaa meille johtolangan, jota seuraamalla löydämme etsimämme. Vaellus päättyy Betlehemin talliin, jossa kuuntelemme joululaulun tallissa. Salaisuutta etsimässä -jouluvaellus kutsuu päiväkotien, kerhotoiminnan, perhepäivähoidon ja esikoulujen väkeä tutustumaan jouluun liittyvään kristilliseen sanomaan.

Vaellus toteutetaan ulkotiloissa neljässä eri paikassa Pirkkalan alueella. Vaellukselle otetaan ainoastaan yksi päiväkotiryhmä tai esikoululuokka kerrallaan. Niille ryhmille, jotka eivät ole kävelyetäisyydellä mistään vaelluksen toteutuspaikasta, järjestetään bussikuljetus. Ilmoittautumiset vaellukselle tulee tehdä 15.11.2020 mennessä. Vaellukselle voivat osallistua kaiken ikäiset lapset päiväkodin kasvattajien harkinnan mukaan.  


Linkki ilmoittautumislomakkeeseen

Päiväkotiryhmien katsomuskasvatustoteutukset

Jokainen päiväkotiryhmä voi valita yhden seuraavista toteutuksista omassa ryhmässä toteutettavaksi toimintavuoden 2020-2021 aikana:

1. Omenajuhlat

Metsän eläinten jännittävä seikkailu, jossa kaikki on hauskempaa kun sen jakaa toisten kanssa. Keskeisiä teemoja on jakaminen sekä anteeksipyytäminen ja -antaminen. Toteutusmenetelminä on mm. draama, nukketeatteri ja yhdessä työskentely.Työskentely sopii kaiken ikäisille, mutta toimii hyvin myös päiväkodin pienimpien kanssa. Toteutusta voidaan soveltaen toteuttaa myös ulkotiloissa. 

2. Maailma on lahja

Toteutus johdattelee huomaamaan oman paikkamme maapallolla ja yhteisen tehtävämme huolehtia maapallon hyvinvoinnista. Menetelmänä käytämme lattiakuvatyöskentelyä, joka vahvistaa jokaisen ihmisen erityislaatuisuutta ja itsetuntoa sekä tukee ryhmän keskinäistä suvaitsevaisuutta ja arvostusta. Katsomuskasvatuksen ohella toteutus sisältää myös ympäristökasvatuksen teemoja. Suosittelemme toteutusta ryhmille, joissa ei ole ihan pieniä (alle 3v.) lapsia. 

3. Nallen päivä

Hellyttävä nalle on syvästi tunteva otus. Sen päivää saamme yhdessä ihmetellä. Toteutuksen keskiössä on tunnekasvatus. Menetelminä käytetään draamaa, loruttelua, tukiviittomia ja laulua. Toteutus sopii kaiken ikäisille ja se on mahdollista toteuttaa myös ulkona sään salliessa.

Varaa katsomuskasvatustoteutukset päiväkodillesi keväälle 2021 Ilmoittautumislomakkeen kautta.

Kurkista kirkkoon seikkailu viskareille

Pirkkalan vanhimpiin ja historiallisimpiin rakennuksiin kuuluu Vanha kirkko, joka täyttää vuonna 2021 100-vuotta. Vanhaa kirkkoa ympäröi myös huikean hieno hautausmaa, joka lienee Pirkkalan kaunein ja suurin puutarha.

Jo ennen nykyisen kirkon rakentamista paikalla oli kaivo, jossa oli paljon vettä, sillä Pyhäjärven pinta oli nykyistä korkeammalla. Kaivon kautta Vanhan kirkon pihapiiriin muutti krokotiilipariskunta, joka tuntee kirkon alueen historian perinpohjaisesti.

Kurkista kirkkoon – seikkailussa viskarit pääsevät tutkimaan tätä historiallista ja mielenkiintoista aluetta sisällä ja ulkona. Seikkailussa tutkitaan kirkkotaidetta, -tekstiilejä, -esineistöä ja tutustutaan myös kirkkomusiikkiin. Kirkossa lasketaan penkkirivit, mitataan keskikäytävän pituus, katsellaan maalauksia, kuunnellaan urkumusiikkia ja tutkitaan papin vaatteita. Lisäksi ihmetellään, miten virsikirja toimii ja tutustutaan suomalaiseen virsikulttuuriin kuuntelemalla virrestä 950 ensimmäinen säkeistö.  

Ulkotiloissa tutustutaan sankarihautoihin ja etsitään hautausmaalta oikean ritarin hauta. Lisäksi lapsiryhmät saavat sytyttää muutamille haudoille kynttilöitä.

Seuraavat kirkkoseikkailut järjestetään keväällä 2021. Kirkkoseikkailuun voivat osallistua kerrallaan vain yhden päiväkodin/ryhmän viskarit. Kirkkoseikkailussa huolehditaan turvaväleistä. 

5.2.2021

12.2.2021

19.2.2021

26.2.2021

Kirkkoseikkailuun järjestetään bussikuljetus. Päiväkodit voivat varata aikoja kevään 2021 seikkailuihin ilmoittautumislomakkeen kautta.


 

Surun kohdatessa

Joskus elämä tuo vastaan vaikeita tilanteita ja surua. Mikäli tällainen tilanne tulee lapsiryhmässä tai päiväkodissa vastaan, voimme tulla pitämään päiväkotiin surun kohdatessa -paketin, joka auttaa käsittelemään kuolemaa, surua ja elämän jatkumista lasten kanssa. 

Pesukarhu ihmettelee omenoita.
Pesukarhu ihmettelee omenoita.
Nalle leikkii metsässä.
Nalle leikkii metsässä.

Ota yhteyttä

johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja
Suupantie 10
33960 Pirkkala

www.facebook.com/pirkkalanvarhaiskasvatus