Päiväkotiryhmien katsomuskasvatustoteutukset

Jokainen päiväkotiryhmä voi valita yhden seuraavista toteutuksista omassa ryhmässä toteutettavaksi toimintavuoden 2019-2020 aikana:

1. Olisinpa kuin sinä

Hellyyttävä työskentely todellisesta ystävyydestä, erilaisuuden hyväksymisestä ja kohtaamisesta, jossa on tärkeintä olla oma itsensä. Toteutusmenetelminä on mm. draama ja teknologiakasvatus.  Työskentely sopii kaiken ikäisille, mutta toimii hyvin myös päiväkodin pienimpien kanssa. 

2. Maailma on lahja

Toteutus johdattelee huomaamaan oman paikkamme maapallolla ja yhteisen tehtävämme huolehtia maapallon hyvinvoinnista. Menetelmänä käytämme lattiakuvatyöskentelyä, joka vahvistaa jokaisen ihmisen erityislaatuisuutta ja itsetuntoa sekä tukee ryhmän keskinäistä suvaitsevaisuutta ja arvostusta. Katsomuskasvatuksen ohella toteutus sisältää myös ympäristökasvatuksen teemoja. Suosittelemme toteutusta ryhmille, joissa ei ole ihan pieniä (alle 3v.) lapsia.

3. Elämysmatka Kaukaasiaan

Lennämme suomalaisen lapsiperheen mukana Kaukaasiaan tutkimaan heidän auttamistyötään.  Aistimme ja tutustumme paikalliseen kulttuuriin media- ja teknologiakasvatuksen menetelmiä hyödyntäen. Keskeistä toteutuksessa on kansainvälisyyskasvatus ja monikulttuurisen vuoropuhelun vahvistaminen. Toteutus sopii parhaiten 4-5 -vuotiaille.

Varaa katsomuskasvatustoteutukset päiväkodillesi keväälle 2020 Ilmoittautumislomakkeen kautta 26.11.2019 alkaen.

Kurkista kirkkoon seikkailu viskareille

Pirkkalan vanhimpiin ja historiallisimpiin rakennuksiin kuuluu Vanha kirkko, joka täyttää vuonna 2021 100-vuotta. Vanhaa kirkkoa ympäröi myös huikean hieno hautausmaa, joka lienee Pirkkalan kaunein ja suurin puutarha.

Jo ennen nykyisen kirkon rakentamista paikalla oli kaivo, jossa oli paljon vettä, sillä Pyhäjärven pinta oli nykyistä korkeammalla. Kaivon kautta Vanhan kirkon pihapiiriin muutti krokotiilipariskunta, joka tuntee kirkon alueen historian perinpohjaisesti.

Kurkista kirkkoon – seikkailussa viskarit pääsevät tutkimaan tätä historiallista ja mielenkiintoista aluetta sisällä ja ulkona. Seikkailussa tutkitaan kirkkotaidetta, -tekstiilejä, -esineistöä ja tutustutaan myös kirkkomusiikkiin. Kirkossa lasketaan penkkirivit, mitataan keskikäytävän pituus, katsellaan maalauksia, kuunnellaan urkumusiikkia ja tutkitaan papin vaatteita. Lisäksi ihmetellään, miten virsikirja toimii ja tutustutaan suomalaiseen virsikulttuuriin kuuntelemalla virrestä 950 ensimmäinen säkeistö.  

Ulkotiloissa tutustutaan sankarihautoihin ja etsitään hautausmaalta oikean ritarin hauta. Lisäksi lapsiryhmät saavat sytyttää muutamille haudoille kynttilöitä.

Seuraavat kirkkoseikkailut järjestetään keväällä 2020

27.3.

24.4.

ja 15.5.

Kirkkoseikkailuun järjestetään bussikuljetus. Päiväkodit voivat varata aikoja kevään seikkailuihin ilmoittautumislomakkeen kautta  26.11.2019 alkaen.

 

Pieni jouluvaellus

Syttyy, syttyy kynttilöitä yöhön pimeään,

kirkkaina ne valaisevat tiellä kulkijaa.

Pieni jouluvaellus johdattaa joulun tunnelmaan. Ihmettelemme ketkä kaikki olivat matkalla ensimmäisenä jouluna kohti Betlehemiä. Aasit Nonni ja Nonniina johdattelevat matkalle, jolla kohdataan pyhä perhe, paimenet kedolla, enkeli ja tietäjät. Matka päättyy seimen äärelle Betlehemin talliin, jossa pysähdymme kuuntelemaan joululaulun Tallissa. 

Jouluvaellus on suunniteltu yli 4-vuotiaille ja se toteutetaan Pirkkalan kirkossa. Ryhmille järjestetään bussikuljetus. Ilmoittautumiset vaellukselle tulee tehdä alla olevasta linkistä 1.11.2019 mennessä. 
Linkki

 

 

Ensimmäinen juhlani -kaste

Luterilaisessa perinteessä kastejuhlaa vietään pienen vauvan kunniaksi ja seurakuntaan liittämisen merkiksi. Tutustuminen juhlaan ja siihen liittyviin elementteihin tapahtuu päiväkodissa papin johdolla ja tilaisuuteen voi osallistua koko päiväkodin väki yhdessä tai kahdessa osassa riippuen päiväkodin koosta. Juhlaan tutustumiset järjestetään kevään 2020 aikana erikseen sovittavina ajankohtina.

Päiväkodit voivat varata tilaisuuksia täyttämällä tilauslomakkeen 26.11.2019 alkaen.

Pääsiäispolku päiväkodissa

Rakennetaan yhdessä pääsiäispolku päiväkotiin. Pääsiäispolkua kuljetaan yhdessä pienen Aapeli-aasin kanssa ja tutkitaan, mikä pääsiäinen oikein on. Polku johdattaa pääsiäiseen liittyvien perinteiden ja symboliikan tutkimiseen. Polun rakentamista varten saatte materiaaleja ja ohjausta päiväkotikummilta hyvissä ajoin ennen pääsiäistä. Valmista polkua kuljetaan yhdessä viikkojen 14-15 aikana. Materiaalikassit tulee tilata helmikuun 2020 loppuun mennessä s-postitse laura.furu@evl.fi.  

Surun kohdatessa

Joskus elämä tuo vastaan vaikeita tilanteita ja surua. Mikäli tällainen tilanne tulee lapsiryhmässä tai päiväkodissa vastaan, voimme tulla pitämään päiväkotiin surun kohdatessa -paketin, joka auttaa käsittelemään kuolemaa, surua ja elämän jatkumista lasten kanssa. 

Kurkistetaan Pirkkalan vanhaan kirkkoon
Kurkistetaan Pirkkalan vanhaan kirkkoon
Asustaako vanhassa kirkossa oikeita krokotiilejä?
Asustaako vanhassa kirkossa oikeita krokotiilejä?
vastaava lastenohjaaja, varhaiskasvatuksen opettaja
Suupantie 10
33960 Pirkkala

www.facebook.com/pirkkalanseurakuntalapsityo