Päiväkotiryhmien katsomuskasvatustoteutukset

Jokainen päiväkotiryhmä voi valita yhden seuraavista toteutuksista omassa ryhmässä toteutettavaksi toimintavuoden 2020-2021 aikana:

1. Omenajuhlat

Metsän eläinten jännittävä seikkailu, jossa kaikki on hauskempaa kun sen jakaa toisten kanssa. Keskeisiä teemoja on jakaminen sekä anteeksipyytäminen ja -antaminen. Toteutusmenetelminä on mm. draama, nukketeatteri ja yhdessä työskentely.Työskentely sopii kaiken ikäisille, mutta toimii hyvin myös päiväkodin pienimpien kanssa. Toteutusta voidaan soveltaen toteuttaa myös ulkotiloissa. 

2. Maailma on lahja

Toteutus johdattelee huomaamaan oman paikkamme maapallolla ja yhteisen tehtävämme huolehtia maapallon hyvinvoinnista. Menetelmänä käytämme lattiakuvatyöskentelyä, joka vahvistaa jokaisen ihmisen erityislaatuisuutta ja itsetuntoa sekä tukee ryhmän keskinäistä suvaitsevaisuutta ja arvostusta. Katsomuskasvatuksen ohella toteutus sisältää myös ympäristökasvatuksen teemoja. Suosittelemme toteutusta ryhmille, joissa ei ole ihan pieniä (alle 3v.) lapsia. 

3. Nallen päivä

Hellyttävä nalle on syvästi tunteva otus. Sen päivää saamme yhdessä ihmetellä. Toteutuksen keskiössä on tunnekasvatus. Menetelminä käytetään draamaa, loruttelua, tukiviittomia ja laulua. Toteutus sopii kaiken ikäisille ja se on mahdollista toteuttaa myös ulkona sään salliessa.

Varaa katsomuskasvatustoteutukset päiväkodillesi syksylle 2020 Ilmoittautumislomakkeen kautta.

Kurkista kirkkoon seikkailu viskareille

Pirkkalan vanhimpiin ja historiallisimpiin rakennuksiin kuuluu Vanha kirkko, joka täyttää vuonna 2021 100-vuotta. Vanhaa kirkkoa ympäröi myös huikean hieno hautausmaa, joka lienee Pirkkalan kaunein ja suurin puutarha.

Jo ennen nykyisen kirkon rakentamista paikalla oli kaivo, jossa oli paljon vettä, sillä Pyhäjärven pinta oli nykyistä korkeammalla. Kaivon kautta Vanhan kirkon pihapiiriin muutti krokotiilipariskunta, joka tuntee kirkon alueen historian perinpohjaisesti.

Kurkista kirkkoon – seikkailussa viskarit pääsevät tutkimaan tätä historiallista ja mielenkiintoista aluetta sisällä ja ulkona. Seikkailussa tutkitaan kirkkotaidetta, -tekstiilejä, -esineistöä ja tutustutaan myös kirkkomusiikkiin. Kirkossa lasketaan penkkirivit, mitataan keskikäytävän pituus, katsellaan maalauksia, kuunnellaan urkumusiikkia ja tutkitaan papin vaatteita. Lisäksi ihmetellään, miten virsikirja toimii ja tutustutaan suomalaiseen virsikulttuuriin kuuntelemalla virrestä 950 ensimmäinen säkeistö.  

Ulkotiloissa tutustutaan sankarihautoihin ja etsitään hautausmaalta oikean ritarin hauta. Lisäksi lapsiryhmät saavat sytyttää muutamille haudoille kynttilöitä.

Seuraavat kirkkoseikkailut järjestetään syksyllä 2020. Kirkkoseikkailuun voivat osallistua kerrallaan vain yhden päiväkodin/ryhmän viskarit. Kirkkoseikkailussa huolehditaan turvaväleistä. 

23.10.

30.10.

13.11.

Kirkkoseikkailuun järjestetään bussikuljetus. Päiväkodit voivat varata aikoja syksyn 2020 seikkailuihin ilmoittautumislomakkeen kautta.

 

Matka Betlehemiin -jouluvaellus

Pieni liekki, tänään syttyy, talven synkkään pimeyteen. Pieni liekki valon antaa, toivon tuikkeen sydämeen.

Perinteinen Matka Betlehemiin -jouluvaellus toteutetaan jälleen tunnelmallisessa väentuvassa. Ihmettelemme ketkä kaikki olivat matkalla ensimmäisenä jouluna kohti Betlehemiä. Oppaan johdattamana pääsemme matkalle, jossa vieraillaan Marian kodissa ja Joosefin puusepän verstaalla. Matkan aikana koputetaan täpötäyden majatalon ovelle ja päädytään yöpymään talliin. Vaihdamme kuulumisia myös paimenten kedolla. Sekä saamme viestejä sotilaalta, enkeliltä ja tietäjältä. Matkan aikana laulamme laulun pieni liekki sekä kuuntelemme perinteisen joululaulun Heinillä härkien.

Jouluvaellus on suunniteltu 2016- ja 2015 -syntyneille ja se toteutetaan Pappilan väentuvassa. Vaelluksen lomassa katsotaan myös Nonniinan ja mummo-aasin jouluvalmisteluista kertova video. Ryhmille järjestetään bussikuljetus. Ilmoittautumiset vaellukselle tulee tehdä alla olevasta linkistä 1.11.2020 mennessä. 
Linkki

 

Ensimmäinen juhlani -kaste

Luterilaisessa perinteessä kastejuhlaa vietään pienen vauvan kunniaksi ja seurakuntaan liittämisen merkiksi. Tutustuminen juhlaan ja siihen liittyviin elementteihin tapahtuu päiväkodissa papin johdolla ja tilaisuuteen voi osallistua koko päiväkodin väki yhdessä tai kahdessa osassa riippuen päiväkodin koosta. Juhlaan tutustumiset järjestetään erikseen sovittavina ajankohtina.

Valitettavasti korona-tilanteesta johtuen tätä toteutusta ei toistaiseksi voida järjestää.

 

Pääsiäispolku päiväkodissa

Rakennetaan yhdessä pääsiäispolku päiväkotiin. Pääsiäispolkua kuljetaan yhdessä pienen Aapeli-aasin kanssa ja tutkitaan, mikä pääsiäinen oikein on. Polku johdattaa pääsiäiseen liittyvien perinteiden ja symboliikan tutkimiseen. Polun rakentamista varten saatte materiaaleja ja ohjausta  hyvissä ajoin ennen pääsiäistä. Valmista polkua kuljetaan yhdessä viikkojen 14-15 aikana. Materiaalikassit tulee tilata helmikuun 2021 loppuun mennessä s-postitse laura.furu@evl.fi.  

Surun kohdatessa

Joskus elämä tuo vastaan vaikeita tilanteita ja surua. Mikäli tällainen tilanne tulee lapsiryhmässä tai päiväkodissa vastaan, voimme tulla pitämään päiväkotiin surun kohdatessa -paketin, joka auttaa käsittelemään kuolemaa, surua ja elämän jatkumista lasten kanssa. 

Pesukarhu ihmettelee omenoita.
Pesukarhu ihmettelee omenoita.
Nalle leikkii metsässä.
Nalle leikkii metsässä.

Ota yhteyttä

johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja
Suupantie 10
33960 Pirkkala

www.facebook.com/pirkkalanvarhaiskasvatus