Päiväkotiryhmien katsomuskasvatustoteutukset

 

Jokainen päiväkotiryhmä voi valita yhden seuraavista toteutuksista omassa ryhmässä toteutettavaksi toimintavuoden 2022-2023 aikana:

1. Omenajuhlat

Metsän eläinten jännittävä seikkailu, jossa kaikki on hauskempaa kun sen jakaa toisten kanssa. Keskeisiä teemoja on jakaminen sekä anteeksipyytäminen ja -antaminen. Toteutusmenetelminä on mm. draama, nukketeatteri ja yhdessä työskentely.Työskentely sopii kaiken ikäisille, mutta toimii hyvin myös päiväkodin pienimpien kanssa. Toteutusta voidaan soveltaen toteuttaa myös ulkotiloissa. 

2. Olisinpa kuin sinä

Hellyyttävä työskentely todellisesta ystävyydestä, erilaisuuden hyväksymisestä ja kohtaamisesta, jossa on tärkeintä olla oma itsensä. Työskentely sopii kaiken ikäisille päiväkodin pienimmistä taaperoista viskareihin asti. Toteutusta ei voida toteuttaa ulkotiloissa. 

3. Nallen päivä

Sympaattinen nalle on syvästi tunteva otus, jonka päivää saamme yhdessä ihmetellä. Toteutuksen keskiössä on tunnekasvatus. Menetelminä käytetään draamaa, loruttelua, tukiviittomia ja laulua. Toteutus sopii kaiken ikäisille ja se on mahdollista toteuttaa myös ulkona sään salliessa.

4. Ystävyyssoppa

Huolisyöpön sopparesepti on mennyt sekaisin ja herkullinen soppa onkin täynnä ikäviä makuja, riitaa, tönimistä ja pahaa mieltä. Nyt tarvitaan koko ryhmän yhteistyötä, että ystävyyssoppaan löytyy oikeat ainekset. Syyskauden 2021 uutuus on mahdollista toteuttaa myös ulkona. Suosittelemme ryhmille, jossa ei ole ihan pieniä (1-2vuotiaita).

5. Maailma on lahja

Toteutus johdattelee ympäristöteemojen ääreen. Lattiakuvamenetelmällä toteutettava työskentely on osallistava ja toiminnallinen, joka sopii erityisesti 3-5 -vuotiaille. Mitä kaikkea upeaa maapallolta löytyykään ja miten voimme yhdessä pitää tästä ainutlaatuisesta ympäristöstämme huolta.  

Varaa katsomuskasvatustoteutukset päiväkodillesi keväälle Ilmoittautumislomakkeen kautta 16.1.2023 alkaen

 

 

Kadonneiden kynttilöiden arvoitus - Kirkkoseikkailu viskareille 

Pirkkalan vanhimpiin ja historiallisimpiin rakennuksiin kuuluu Vanha kirkko, joka täytti vuonna 2021 100-vuotta. Vanhaa kirkkoa ympäröi myös huikean hieno hautausmaa, joka lienee Pirkkalan kaunein ja suurin puutarha.

Viskarit pääsevät vanhaan kirkkoon ratkaisemaan kadonneiden kynttilöiden arvoitusta. Tämä jännittävä tutkimusretki Vanhaan kirkkoon on todellinen seikkailu niin päiväkodin lapsille kuin aikuisillekin. Mikä mahtaa olla kirkon portailta löytynyt lukittu laatikko ja minne suntion avainnippu on voinut kadota? Voisiko kanttori tai pappi antaa jonkin vihjeen, jotta kadonneet kynttilät löytyisivät? Nyt tarvitaan neuvokkuutta ja yhteistyötä.  

Arvoitusta ratkoessaan viskarit pääsevät tutkimaan Vanhan kirkon historiallista ja mielenkiintoista aluetta sisällä ja ulkona. Seikkailussa tutkitaan kirkkotaidetta, -tekstiilejä, -esineistöä ja tutustutaan myös kirkkomusiikkiin. Kirkossa lasketaan katsellaan maalauksia, kuunnellaan urkumusiikkia ja tutkitaan papin vaatteita. Lisäksi ihmetellään, miten virsikirja toimii ja tutustutaan suomalaiseen virsikulttuuriin.  

Ulkotiloissa tutustutaan sankarihautoihin ja etsitään hautausmaalta oikean ritarin hauta. Lisäksi lapsiryhmät saavat sytyttää muutamille haudoille kynttilöitä - mikäli arvoitus onnistutaan ratkaisemaan ja kadonneet kynttilät löytyvät.

Seuraavat kirkkoseikkailut järjestetään keväällä 2023. Kirkkoseikkailuun voivat osallistua kerrallaan vain yhden päiväkodin/ryhmän viskarit. Kirkkoseikkailussa huolehditaan turvaväleistä. Ihannekoko kirkkoseikkailuryhmällä on n. 10-18 lasta. 

 

Kirkkoseikkailuun järjestetään bussikuljetus. Ilmoittautumisaika kirkkoseikkailuihin päättyy 28.2.2023. Päiväkodit voivat varata aikoja kevään 2023 seikkailuihin tällä lomakkeella 16.1.2023 alkaen.

 

Surun kohdatessa

Joskus elämä tuo vastaan vaikeita tilanteita ja surua. Mikäli tällainen tilanne tulee lapsiryhmässä tai päiväkodissa vastaan, voimme tulla pitämään päiväkotiin surun kohdatessa -paketin, joka auttaa käsittelemään kuolemaa, surua ja elämän jatkumista lasten kanssa. Lisätiedot: Laura Furu / 050 380 7966.

Nalle leikkii metsässä.
Nalle leikkii metsässä.

Ota yhteyttä

johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja
Suupantie 10
33960 Pirkkala

www.facebook.com/pirkkalanvarhaiskasvatus