Hautajaiset

Läheisen ihmisen menettämisen suru on vahva ja kipeä, vaikka kuolemaa olisi osattukin jo odottaa. Surun keskellä ei tarvitse jaksaa yksin. Jumalan rakkaus ja huolenpito kantavat. Seurakunnan työntekijät ovat apuna ja tukena hautajaisten suunnittelussa ja käytännön järjestelyissä sekä surusta keskusteltaessa. Ystävien, suvun ja muiden läheisten tuki on myös tärkeää.

Hautajaisissa saatetaan vainaja viimeiselle matkalle rukouksin ja Jumalan sanan avulla. Kristillinen toivo, lupaus ikuisesta elämästä, kannattelee vaikeana aikana.

Hautajaiset voi järjestää pienimuotoisesti tai isommin: tavalla, joka tuntuu hyvältä. Siunauksen järjestelyihin, ajankohtaan, tiloihin ja hautapaikkaan liittyen ota yhteyttä seurakuntatoimistoon

Pirkkalan seurakunnan opas hautausjärjestelyihin löytyy täältä. (ei-saavutettava pdf-tiedosto)

Pirkkalan seurakunnan hautausmaasta ja hautoihin liittyvistä asioista löytyy lisätietoa täältä.

Pirkkalan seurakunnan sururyhmistä löytyy tietoa täältä

Musiikki

Kanttorin kanssa tulee sopia hautajaisissa soitettavasta musiikista etukäteen. Kanttorit pyrkivät toteuttamaan toiveet, kunhan musiikki soveltuu kirkkotilaan ja uruilla soittamiseen ja musiikkiin löytyy nuotit. Jos omia toiveita ei ole, auttaa kanttori musiikin valinnassa. Kanttorien kanssa voi myös keskustella kirkossa järjestettävistä mahdollisista musiikkiesityksistä.

Lue tästä tietoja Pirkkalan seurakunnassa järjestettävistä sururyhmistä sekä muusta avusta ja tuesta

Pirkkalan Vanha kirkko.
Kaksi kivienkeliä istuu jalat ristissä, kädet poskilla hautakiven päällä.

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monissa kriiseissä.

Apua elämän kriiseihin

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta.

Kuoleman jälkeen on toivoa

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Kun itsemurhan tehneen läheinen on kohdannut asiaan liittyvät, usein ristiriitaiset tunteet, löytyy itse suruprosessille enemmän tilaa.

Itsemurhan tehneen läheiset kohtaavat vaikeita kysymyksiä