Hautajaiset

Läheisen ihmisen menettämisen suru on vahva ja kipeä, vaikka kuolemaa olisi osattukin jo odottaa. Surun keskellä ei tarvitse jaksaa yksin. Jumalan rakkaus ja huolenpito kantavat. Seurakunnan työntekijät ovat apuna ja tukena hautajaisten suunnittelussa ja käytännön järjestelyissä sekä surusta keskusteltaessa. Ystävien, suvun ja muiden läheisten tuki on myös tärkeää. 

Hautajaisissa saatetaan vainaja viimeiselle matkalle rukouksin ja Jumalan sanan avulla. Kristillinen toivo, lupaus ikuisesta elämästä, kannattelee vaikeana aikana. 

Hautajaiset voi järjestää pienimuotoisesti tai isommin: tavalla, joka tuntuu hyvältä. Siunauksen järjestelyihin, ajankohtaan, tiloihin ja hautapaikkaan liittyen ota yhteys seurakuntatoimistoon

Alla olevasta kuvakkeesta löydät näköisesitteen Pirkkalan seurakunnan oppaan hautausjärjestelyihin. (ei-saavutettava pdf-tiedosto)

Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Surun kohdatessa -esite, saavutettava pelkkä teksti.

Pirkkalan seurakunnan hautausmaasta ja hautoihin liittyvistä asioista saat lisätietoa täältä. 

Sururyhmät keväisin ja syksyisin, lisätietoa.

Hautajaismusiikki

Kanttorin kanssa voi sopia hautajaisissa soitettavasta musiikista etukäteen. Kanttorit pyrkivät toteuttamaan toiveet, kunhan musiikki soveltuu kirkkotilaan ja uruilla soittamiseen ja musiikkiin löytyy nuotit. Jos omia toiveita ei ole, auttaa kanttori musiikin valinnassa. Kanttorien kanssa voi myös keskustella kirkossa järjestettävistä mahdollisista musiikkiesityksistä.
Alla olevasta linkistä löytyy vinkkejä hautajaismusiikkiin.

Pirkkalan Vanha kirkko.
Kaksi kivienkeliä istuu jalat ristissä, kädet poskilla hautakiven päällä.

Mieltä voivat järkyttää monenlaiset yllättävät tapahtumat. Tukea vaikeaan tilanteeseen saa esimerkiksi seurakunnan diakoniatyötekijöiltä tai papeilta. 

Apua elämän kriiseihin

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta. 

Kuoleman jälkeen on toivoa

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin

Älä jää yksin vaikeiden tunteiden kanssa, vaan hae itsellesi ja läheisillesi keskusteluapua. Keskusteluapua ammatti-ihmisten kanssa saat oman kuntasi kriisipalveluiden kautta. Myös seurakunnan työntekijät ovat valmiita kuuntelemaan ja keskustelemaan kanssasi.

Itsemurhan tehneen läheiset kohtaavat vaikeita kysymyksiä