Kokoamme tälle sivulle kirkkoherran valintaan liittyviä aineistoja seurakuntalaisille ja kaikille muillekin tutustuttavaksi.
Pirkkalan kirkkovaltuusto äänesti uudeksi kirkkoherraksemme Tuomo Törmäsen. Tervetuloa Pirkkalaan, Tuomo!

Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli antoi 17.4. viranhoitomääräyksen Tuomo Törmäselle Pirkkalan kirkkoherran virkaan 1.6.2024 alkaen.

8.2.2024 kirkkovaltuusto valitsi kirkkoherraksi valittiin Tuomo Törmänen. Uutinen valintakokouksesta.

Pirkkalaisen juttu valinnasta 9.2. Kirkkovaltuusto valitsi Pirkkalan uuden kirkkoherran täpärällä yhden äänen erolla

Kirkkoneuvosto esitti kirkkovaltuustolle tuomo Törmästä. Uutisemme kirkkoneuvoston päätöksestä 31.1.2024 

Pirkkalaisen juttu Kirkkoneuvoston päätöksestä 31.1. Kirkkoneuvosto löysi ehdokkaansa Pirkkalan kirkkoherraksi – esitys syntyi äänestyksen jälkeenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Pirkkalaisen juttu 18.1. yleisötilaisuudesta, jossa neljää hakijaa haastateltiin Pirkkalan kirkossa Kirkkoherraksi hakevat vastasivat kysymykseen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä, valintapäätös tehdään pianLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Hakijat esittäytyvät

Joulun alla 2023 lähetimme haastatteluun kutsutuille hakijoille viisi kysymystä, joista yhteen saimme arvokasta apua Kapsäkin päiväkerhosta. Pyysimme napakoita vastauksia.

Tässä vastaukset aakkosjärjestyksessä:

Asko Nuorkivi
Heidi Pitkänen
Tuomo Törmänen
Timo Waris

Asko Nuorkivi

1. Kuka olet? 
Olen avarakatseinen, ihmisläheinen ja päämäärään pyrkivä ihminen, joka on nähnyt myös vähän maailmaa.  Minulla on kaksi maisteritutkintoa. Ensimmäisen maisteritutkintoni suoritin Glasgow’n yliopistossa Skotlannissa.  Hakeuduin Skotlantiin, sillä kaipasin kokemusta asua ulkomailla ja tuolla pystyin opiskella juuri niitä aineita, mitkä minua tuolloin eniten kiinnosti, eli psykologiaa, pedagogiikkaa ja teologiaa.  Toisen maisteritutkintoni suoritin Helsingin yliopistossa pääaineenani teologinen etiikka ja sosiaalietiikka.  Eettiset yhteiskunnalliset kysymykset kiinnostavat minua kovasti. Olen toiminut seurakuntapastorina lähes kuusi vuotta ja saanut kokemusta sekä Lapin Kolarista, että Helsingistä.  Lisäksi minulla on esimieskokemusta reilun vuoden verran.  Tahdon kehittää ja toteuttaa seurakuntatoimintaa siellä missä olen, koska kirkolla on maailman paras sanoma, mikä perustuu lähimmäisen rakkauteen, luomakunnan pyhyyteen sekä perimmäisimmän totuuden etsimiseen. 

2. Mistä tulet? 
Olen syntyisin Helsingistä, mutta koen olevani maailman kansalainen.  Olen asunut elämäni aikana Helsingin lisäksi Virginiassa (USA), Glasgow’ssa (Skotlanti) sekä Kolarissa.  Lisäksi olen matkustellut suhteellisen paljon.  Koen, että kaikki paikat, joissa olen asunut on jättänyt minuun oman jälkensä ja olen kutsunut näitä paikkoja kodikseni.  Olenkin oppinut, että kotiutumiseen vaikuttaa pitkälti asenne ja ennakkoluuloton mieli. 
   
3. Miksi haluat Pirkkalan seurakunnan kirkkoherraksi? 
Haluan Pirkkalan kirkkoherraksi, koska pidän Pirkkalan seurakuntaa vireänä ja elämänmyönteisenä paikkana.  Pirkkalan seurakunnalla on vireillä paljon erilaisia rakennusprojekteja sekä seurakunnan tapahtumatarjonta on rikasta.  Tahdon olla tukemassa seurakunnan tekemää hyvää työtä ja tuoda omat työkaluni ja visioni Pirkkalan seurakunnan palvelukseen.  Tampereen seudulla asuu myös ystävällisiä ja lämpimiä ihmisiä.  Tuttavani muutti Tampereelle perheensä kanssa ja heidät otettiin siellä avosylein vastaan.
 
4. Kapsäkin kerhosta 4-vuotias Karoliina kysyy: Osaatko ajaa yksipyöräisellä polkupyörällä? Tai mitä muita taitoja sinulla on? 
Kapsakin kerhon Karoliina on keksinyt erittäin hyvän kysymyksen ja vastaukseni on, että yritetty kyllä on.  Työskennellessäni monia monia vuosia sitten leikkipuistoapulaisena, niin leikkipuistossa kävi nuori henkilö, joka oli taitava yksipyörällä ajamisessa.  Katsoin tätä taitoa ihailulla ja sain itsekin mahdollisuuden kokeilemaan.  Sitkeäksi yritykseksi se jäi ja ehkä metrin tai kaksi siinä hetkellisesti onnistuinkin.  Kuitenkin ajattelen, että puujaloilla on paljon helpompi edetä.  Enemmän taitoa minulla on joukkueurheilulajeissa, kuten jalkapallossa ja jääkiekossa, missä tarvitaan tiivistä tiimityötä yksinsuoritusten lisäksi.  Nautin myös kitaran soittamisesta. 
 
5. Mikä on lempivirtesi tai laulusi ja mitä se sinulle merkitsee? 

Lempivirteni tai -lauluni?  Tämä on myös hyväkysymys, vaikka valinnanvaraa on paljon.  Yksi lempivirsistäni on Markku Perttilän sanoittama ja säveltämä ”Sinun edessäsi painamme päämme” (930).  Sanat rohkaisevat meitä ihailemaan ja ihmettelemään elämäämme, jonka olemme lahjana Jumalalta saaneet.  Toive, että pysyisimme Jumalan johdatuksessa osallisena on kaunis ja hengellisesti syvällinen rukoileva pyyntö.  Lisäksi virren melodia on niin mukaansa ottava, että huomaan hyräileväni ja veisaavani sitä, myös pitkään tilaisuuden jälkeenkin. 
 

Heidi Pitkänen

1. Kuka olet?
Olen Heidi Pitkänen, 31-vuotias pappi ja äiti. Työskentelen tällä hetkellä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa hallinnon parissa.

2. Mistä tulet?
Asun Akaassa, mutta olen paljasjalkainen tamperelainen ja tamperelaiseksi itseni koen.

3. Miksi haluat Pirkkalan seurakunnan kirkkoherraksi?
Pirkkalan seurakunta on valoisa, vastuullinen ja tässä ajassa elävä yhteisö kuntalaisille. Toiminta on monipuolista ja tavoittaa laajasti eri-ikäisiä. Viestintää tehdään hyvin ja talous on hoidettu kestävästi. Haluaisin päästä rakentamaan tulevaisuuden Pirkkalan seurakuntaa sen kirkkoherrana.

4. Kapsäkin kerhosta 4-vuotias Karoliina kysyy: Osaatko ajaa yksipyöräisellä polkupyörällä? Tai mitä muita taitoja sinulla on?
En ole koskaan kokeillut ajaa yksipyöräisellä polkupyörällä, joten luulen, että en osaa. Osaan kyllä kaikenlaista muuta liikunnallista ja urheilullista sekä esimerkiksi monenlaisia kädentaitoja. Hyvät sosiaaliset taitoni ja esimerkiksi organisointitaitoni ovat hyödyksi myös kirkkoherran tehtävässä.

5. Mikä on lempivirtesi tai laulusi ja mitä se sinulle merkitsee?
Lempivirteni on virsi 923 Silmäni aukaise, Jumalani. Sen alunperin todella vanha runomuotoinen sanoitus ja modernimpi sävelmä ovat yhdessä koskettava ja herkkä rukous kaipuussa Jumalan puoleen. Tämä virsi muistuttaa minulle, että jokainen hetki on Jumalalta.

Tuomo Törmänen 

1. Kuka olet?
Olen 38-vuotias perheenisä, Taivalkosken seurakunnan kirkkoherra, organisaatiokonsultti ja kirkkohistorian tutkija. Tällä hetkellä olen tutkimusvapaalla kirkkoherran virastani. Taustaltani olen Koillismaan kasvatti. Lapsuuteni vietin Rukan laskettelukeskuksen kupeessa. Perheeseeni kuuluvat kappalaisena työskentelevä Marika-puoliso ja kaksi alakouluikäistä poikaa. Aktiivisena vaikuttajana olen monessa mukana. Mielelläni annan osaamistani ja näkemyksiäni yhteiseksi hyväksi sekä tulevaisuuden seurakuntaelämän ja kirkon rakentamiseksi. Olen luonteeltani yhteistyökykyinen, analyyttinen, aktiivinen, rohkea ja sosiaalinen. Nautin uuden oppimisesta. Olen melkein valmis teologian tohtori. Vapaa-aikanani mielellään liikun, kokkailen, uppoudun historiallisiin draamasarjoihin, pelaan lautapelejä ja vietän aikaa perheeni kanssa. Poikieni Lego-harrastukseen osallistun mielelläni. Olen lisäksi intohimoinen uutisten ja median seuraaja.

2. Mistä tulet?
Asun tällä hetkellä perheeni kanssa Kuusamon keskustassa kauniiden maisemien keskellä. Aikaisemmin aikuisiällä olen asunut Helsingin kantakaupungissa ja Espoon Tapiolassa. Olen toiminut vireän, ihmisläheisen ja yhteisöllisen Taivalkosken seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2014 saakka. Taivalkoskella olen saanut yhdessä toisten kanssa paljon hyvää aikaan. Minulla on lisäksi kokemusta lääninrovastin, kirkkohistorian tutkijan ja seurakuntapapin tehtävistä. Vuosien varrella olen hoitanut monia kirkon ja yhteiskunnan paikallisia ja valtakunnallisia luottamustehtäviä. Olen opiskellut laajasti teologiaa ja johtamista. Koillismaalla on hyvä olla mutta kaipaan uusia haasteita ja uusia mahdollisuuksia, joita Pirkkalan seurakunta tarjoaisi. 

3. Miksi haluat Pirkkalan seurakunnan kirkkoherraksi?
Pirkkalan seurakunta on monella tavalla poikkeuksellisen hieno seurakunta. Pirkkalan seurakunnassa on muun muassa mukavaa yhteisöllisyyttä, poikkeuksellisen aktiivista nuorisotyötä, ennakkoluulotonta uudistumista ja luottamusta tulevaisuuteen. Pirkkalassa on moneen muuhun seurakuntaan verrattuna poikkeuksellisen hyvät edellytykset toimia, kehittää seurakuntatyötä ja luoda uutta. Uskon, että voisin hoitaa Pirkkalan kirkkoherran virkaa menestyksellisesti. Pirkkalan seurakunta saisi minusta yhteistyökykyisen, uudistushenkisen, motivoituneen, kokeneen ja kohtalaisen nuoren kirkkoherran. Erityisesti jumalanpalveluselämä, viestintä, rippikoulutyö, johtaminen ja tarkoituksenmukainen hallinto ovat sydäntäni lähellä. Uskon, että minun olisi hyvä olla Pirkkalassa kirkkoherrana.   

4. Kapsäkin kerhosta 4-vuotias Karoliina kysyy: Osaatko ajaa yksipyöräisellä polkupyörällä? Tai mitä muita taitoja sinulla on?Luulen, etten osaa ajaa yksipyöräisellä polkupyörällä. Täytyy myöntää, että en ole koskaan kokeillut sitä. Voisitko sinä Karoliina opettaa minua ajamaan yksipyöräisellä polkupyörällä? Minusta olisi mukava oppia tämä taito. 
Jokaisella ihmisellä on yllättävän monia taitoja. Ne ovat taivaan Isän hyviä lahjoja meille. Koen olevani vähän kuin Ryhmä Haun Riku, joka on taitava johtaja, kekseliäs ja positiivinen nuori poika. Rikun tavoin tahdon auttaa toisia onnistumaan. Toivon, että kaikilla olisi hyvä olla. Tulen hyvin toimeen kaiken ikäisten ja erilaisten ihmisten kanssa. Yksi taitoni on huumorintaju, vitsikkyys ja hauskuus, olen siis myös vähän kuin Ryhmä Haun Samppa.

5. Mikä on lempivirtesi tai laulusi ja mitä se sinulle merkitsee?
Omasta rippikoulustani saakka itselleni on ollut erityisen rakas Pekka Simojoen sanoittama ja säveltämä nuoren seurakunnan veisu ”Varjoista maan”. Rippikoulu oli oman elämäni kannalta käänteentekevä kokemus. Tämä veisu laulettiin omalla riparillani joka ilta päivän päätteeksi. Kyseistä veisua laulettaessa koen vahvasti olevani armollisen Jumalan kasvojen edessä. Kaikissa erilaisissa elämäntilanteissa saan luottaa olevani Jumalan käsien varassa. Jumala ei koskaan hylkää.   

Timo Waris

1. Kuka olen?
Olen Timo Waris, ihminen, isä, puoliso ja waari. Olen äärettömän kiinnostunut kaikista ihmisistä, empaattinen ja hyvä kuuntelija. Olen innostunut ja innostava. Minulla on monipuolista kokemusta eri työtehtävistä, niin puolustusvoimissa kuin kirkossa. Ennen kaikkea olen pappi. Tällä hetkellä olen Sääksmäen seurakunnan kirkkoherra. 

2. Mistä tulet?
Sukuni juuret ovat Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Pohjanmaalla. Siksi kai minusta tuli tällainen vilkas eteläpohjalaanen. Olen saanut tehdä mielenkiintoisia työtehtäviä eri puolilla Suomea ja myös lähes kolme vuotta kansainvälisissä tehtävissä Kosovossa sekä Libanonissa. Nyt kotimme, puolisoni Unnan kanssa on Kangasalla.

3. Miksi haluat Pirkkalan seurakunnan kirkkoherraksi?
Olen vakuuttunut siitä, että Pirkkalan seurakunta tarvitsee innostavaa ja innostunutta johtajuutta, ja olen valmis tuomaan sitoutumiseni ja kokemukseni palvelemaan seurakuntaa sekä edistämään yhteistä hengellistä kasvua. Olen valmis sitoutumaan kirkkoherran vastuulliseen tehtävään täydellä sydämelläni ja toivon, että minulla on mahdollisuus jakaa yhteistä visiota ja työskennellä yhdessä seurakunnan kanssa. Haluan jakaa ILOA: Innostusta, Luottamusta, Oppimista ja Arvostusta kaikille pirkkalalaisille.

4. Karoliinan kysymykseen:
Olen nuorempana kokeillut ja sitä ei voi ajamiseksi sanoa eli vastaus: En osaa. Mitä muuta osaan? Osaan laittaa ruokaa, tehdä nuotion, laulaa, halata ja pyytää anteeksi. 

5. Mikä on lempivirtesi tai laulusi ja mitä se sinulle merkitsee?
Lempivirteni on 923 Silmäni aukaise, Jumalani. Irlanti ja irlantilainen kristillisyys koskettaa minua syvältä. Ajattelen, että metsä kirkkoni olla saa ja tässä virressä kauniilla tavalla tuodaan esiin kiitollisuus Jumalan luomasta kauniista luonnosta ja jokaisesta elämämme päivästä. Virsi toimii itselleni mahdollisuutena puhutella ja koskettaa, lohduttaa ja rohkaista meitä kaikkia.

 

Pirkkalan seurakunta etsii uutta johtajaa

Kirkkoherran paikka auki Pirkanmaalla, mahdollisesti maan parhaassa seurakunnassa.
Pirkkala on hyvinvoiva kunta ja seurakunta Tampereen naapurissa. On muuttovoittoa ja nuori väestörakenne, vilkas elinkeinoelämä ja aikaansaapa kolmas sektori.
Esimerkiksi Pirkkalan seurakunnan nuorisotyö on erittäin aktiivista ja tavoittavaa. Seurakunta on arvostettu paikkakunnan kehittäjä, osallistumme moneen ja meitä pyydetään moneen mukaan.
Meillä on 50 työntekijää ja 14000 jäsentä, kirkkoon kuuluu melkein 70 prosenttia pirkkalalaisista.
Taitavat ja sitoutuneet vapaaehtoisemme tekevät melkein ihmeitä.
Meillä on kaksi kivaa kirkkoa: moderni valoisa monitoimikirkko ja satavuotias pikkuinen tunnelmallinen kirkko. Muitakin kiinteistöjä on sopivasti ja niitä hoidetaan hyvin. Talous on kunnossa, uutta rakennetaan tarvittaessa ja kokeileva toimintakulttuuri on oikeasti totta.

Kirkkoneuvoston kokous 31.1.2024

Keskiviikkona 31.1. kokoontunut kirkkoneuvosto päätti äänestyksen jälkeen esittää valtuustolle, että Pirkkalan seurakunnan uudeksi johtajaksi valitaan Tuomo Törmänen. Markku Kuusjärvi teki vastaehdotuksen, jossa kirkkovaltuustolle ehdotetaan Asko Nuorkiveä kirkkoherraksi. Ehdotusta kannatti Marja-Leena Seilo. Äänin 7–2 päätökseksi jäi, että kirkkovaltuustolle esitetään Tuomo Törmäsen valintaa kirkkoherraksi.

Kirkkovaltuustossa käydään vaali, jossa valtuutetut voivat äänestää ketä tahansa viidestä hakijasta, jotka tuomiokapituli syksyllä totesi vaalikelpoisiksi.

Yleisötilaisuus 18.1.2024

Yleisölle avoin vaalipaneeli pidettiin 18.1.2024 Pirkkalan kirkossa klo 18 yli 130-henkisen yleisön edessä.
Ehdotuksia kysymyksiksi ja aihepiireiksi kerättin etukäteen verkkokyselyllä ja 14.1. messun jälkeen. Kysymyksiä kertyi noin 70. Niistä työryhmä kokosi ja muokkasi kymmenen "isoa" kysymystä ja joukon nopeampia pikkukysymyksiä.
Vaalipaneelissa kysymykset esitti Pirkkalaisen päätoimittaja Antti Jokinen. Tilaisuutta seurattiin etänä Youtuben kautta noin 80 laitteen äärellä koko paneelin ajan, muun muassa Seuriksella nuorten illassa. Vaalipaneelin jälkeen ehdokkaat lähtivät iltateelle Seurikselle.

Haastattelimme neljä hakijaa

Viidestä Pirkkalan kirkkoherran virkaa hakeneesta haastatteluun kutsuttiin neljä, (aakkosjärjestyksessä) Asko Nuorkivi, Heidi Pitkänen, Tuomo Törmänen, Timo Waris
Perusteena olivat tuomiokapitulin lausunto, hakemukset ja aiempi tehtävän kannalta olennainen johtamiskokemus.
Haastattelut pidettiin tammikuun alkupuolella. Haastattelija oli rekrytointialan ammattilainen ja tilaisuudessa olivat paikalla valintatyöryhmän ja kirkkoneuvoston jäsenet.

Viisi hakijaa Pirkkalan kirkkoherraksi

Pirkkalan seurakunnan kirkkoherran virkaa hakivat määräaikaan 17.11. kello 15 mennessä:

 •     Jämsän seurakunnan seurakuntapastori, TM Ari Mäkelä
 •     Pitäjänmäen ma. seurakuntapastori, TM Asko Nuorkivi
 •     Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan hallinnon assistentti, TM Heidi Pitkänen
 •     Taivalkosken seurakunnan kirkkoherra, TM Tuomo Törmänen
 •     Sääksmäen seurakunnan kirkkoherra, TM Timo Waris.
   

Mitä odotamme kirkkoherralta nimenomaan meidän seurakunnassa?

Pirkkalan seurakunnan etsimä kirkkoherra:

 • On avarakatseinen luterilainen, joka ymmärtää ja kunnioittaa erilaisia uskontulkintoja ja vakaumuksia.
 • Hänellä on selkeä näkemys seurakunnan tehtävästä osana maailmanlaajuista Kristuksen kirkkoa.
 • Tuntee kirkollista elämää monipuolisesti.
 • Sitoutuu kirkon ja Pirkkalan seurakunnan strategioihin.
 • Näkee seurakunnan yhteisönä, jota rakennetaan yhdessä seurakuntalaisten, vapaaehtoisten, luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kanssa.
 • On taitava työyhteisön johtaja sekä yhteistyöhenkinen hallinnon osaaja.
 • Omaa hyvät vuorovaikutus- ja verkostoitumistaidot.
 • Hyödyntää nykyaikaisen viestinnän eri kanavia.
 • Haluaa edistää ihmisten yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta.
 • Haluaa kehittää ja kokeilla, osaa myös kannustaa toisia kehittämään ja kokeilemaan.

Strategiamme Yhdessä – Pirkkalan seurakunta 2021–2025 

Valinnan valmistelu

Tuomiokapitulin nimeämä valinnan valmistelija oli Ulla Ruusukallio, Ylöjärven kirkkoherra. 

Seurakunnassa kirkkoherran valintaa valmisteli työryhmä, johon kuuluivat virkaa toimittava kirkkoherra Jukka Jormanainen, luottamushenkilöjäsenet Markku Kuusjärvi, Petri Laiho, Eero Pellikka, Eero Rekola ja Marja-Leena Seilo sekä seurakunnan työntekijät Laura Furu, Pekka Elomaa ja Johanna Häme.

Mahdollisiin kysymyksiin hausta vastaa vt kirkkoherra Jukka Jormanainen.

Virantäytön aikataulu

 • Hakuaika päättyi 17.11.2023 klo 15.
 • Tuomiokapituli tutki hakijoiden kelpoisuuden ja antoi lausunnon 13.12.2023.
 • Tuomiokapitulin istunnon jälkeen seurakunnan valintatyöryhmä päätti haastatteluun kutsuttavat hakijat.
 • Seurakuntalaisten eteen kirkkoherrahakijat pääsivät yleisessä keskustelutilaisuudessa 18.1.2024. Tilaisuus järjestettiin Pirkkalan kirkossa, jossa yleisöä oli reilut 130 henkeä. Youtube-lähetystä seurattiin noin 80 vastaanottimen ääressä, muun muassa Seuriksen nuortenillassa. Keskustelutilaisuuden jälkeen ehdokkaat lähtivät kirkosta iltateelle Seuriksen nuorten pariin. Pirkkalaisen juttu keskustelutilaisuudesta on täällä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
 • Kirkkoneuvosto teki kirkkovaltuustolle esityksen valinnasta kokouksessaan 31.1.
 • Kirkkovaltuusto valitsi kirkkoherran omassa kokouksessaan 8.2. Kahden äänestyksen jälkeen valituksi tuli Tuomo Törmänen.
 • Toivomme, että uusi johtajamme aloittaa 1.5.2024 (tai sopimuksen mukaan.)
Ihmisiä seinän ääressä, laittamassa lappuja kiinni seinään.
12.9.2023 kerättiin porukalla ajatuksia siitä, millainen juuri Pirkkalan seurakunnan kirkkoherran tulisi olla.