Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat.
Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos!

egg-1230166_1280_THUMB.jpg

Paastota voi myös sosiaalisesta mediasta

23.2.2017 14.14

Pääsiäiseen valmistautuva paastonaika on pian käsillä. Kristillinen paastonaika alkaa laskiaisen jälkeen tuhkakeskiviikkona 1. maaliskuuta.  Suuri paasto kestää varhaiskristilliseltä ajalta periytyvän tavan mukaan 40 vuorokautta sekä kuusi pyhää, joita ei virallisesti lasketa mukaan. Esikuvana tämän pituiselle paastolle on ollut se, että Raamatun mukaan Jeesus vetäytyi ennen julkisen toimintansa aloittamista 40 päiväksi autiomaahan paastoamaan ja rukoilemaan.

Paasto on perinteisesti liittynyt ruokaan. Paaston aikana on vältetty esimerkiksi lihan syömistä.

– Nykyajan ihminen voi viettää paastoa monella tavalla. Paasto ei tarkoita vain luopumista vaan jonkun asian vähentämistä niin, että sen tilalle voi tulla jotain muuta. Mikäli haluaa tehdä ruokavaliomuutoksen, voi miettiä asiaa esimerkiksi ekologisuuden kannalta. Miten minä voisin omien valintojeni avulla vähentää kuormitusta ja esimerkiksi tukea kotimaista ruuantuotantoa? seurakuntapastori Tuula Mannermaa ehdottaa pohtimaan.

Mannermaan mukaan moni viettää 2010-luvulla paastoa myös vähentämällä sosiaalisessa mediassa viettämäänsä aikaa. Säästyneen ajan voi käyttää vaikka ystävien tapaamiseen, mielenkiintoisen kirjan lukemiseen tai muuhun sellaiseen, josta saa voimavaroja arkeen.

Tavoitteena kasvu vastuullisempaan elämäntapaan

Paastonajalla on useita tavoitteita, kuten Jumalan pyhyyden ja rakkauden tutkiskelu, omien syntien katuminen ja omien elämänvalintojen arvottaminen. Paastotessaan ihminen pyrkii kasvamaan yhä vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Pääsiäisjaksoon kuuluu kolme vaihetta: valmistautuminen (paastonaika), itse juhla ja helluntaihin asti kestävä juhla-aika. Pääsiäisjakson keskuksen muodostaa ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen.

Paastonajan arkiehtoollishetket

Pirkkalan seurakunnan arkiehtoolliset kutsuvat rauhoittumaan ja kuuntelemaan Raamatun paastonajan tekstejä. Paastonajan arkiehtoollishetkissä saa hiljentyä arjen keskellä. Ehtoollishetket ovat Pirkkalan kirkossa torstaisin 9.3., 16.3., 23.3., 30.3. ja 6.4. kello 20.

Paastonajan vaiheet

• Paastonajan alkuosan aiheita ovat katumus, mielenmuutos ja taistelu pimeyden valtoja vastaan.
  • Katumusluonnetta ilmentää se, että hallelujasäe vaihtuu psalmilauseeksi ja Kunnia sekä kiitosvirsi Pyhälle Kolminaisuudelle jätetään pois.
  • Paastonajan loppuosa, kaksi viimeistä viikkoa, keskittyy Kristuksen kärsimykseen. Pieni kunnia päivän psalmin lopussa jää pois. Palmusunnuntaina seurakunta lähtee seuraamaan Vapahtajan elämän viimeisiä vaiheita.