Syntynyt lapsi on lahja

Syntynyt lapsi on kaunis lahja. Lämpimät onnittelut suuren elämänihmeen edessä! Vauva ansaitsee kaikkea hyvää ja kaunista. Kaste on yksi sellainen asia, lahja, joka kantaa halki elämän.

Kaste on sakramentti, pyhä toimitus, jonka Jeesus itse on asettanut (Matt. 28:18-20). Kaste liittää ihmisen Jumalan perheväen yhteyteen, kirkon ja seurakunnan jäseneksi.  Kasteessa Jumala kutsuu nimeltä omaksi.  Luterilaisen perinteen mukaan kirkossa kastetaan erityisesti pieniä lapsia, koska Jumalan armo ja rakkaus kuuluvat kaikille, ja lapsilla on erityinen paikka Jumalan valtakunnassa. Kaste kantaa läpi elämän.

Vanhempien tehtävänä on vastata kristillisestä kasvatuksesta yhdessä kummien kanssa. Seurakunta rukoilee jumalanpalveluksissa kaikkien kastettujen puolesta.

Kasteesta on hyvä sopia ajoissa, mieluiten jo pian lapsen syntymisen jälkeen. Mikäli lapsi kastetaan, hoituu lapsen tietojen rekisteröinti kasteen yhteydessä. Lapsen tiedot tulisi rekisteröidä kahden kuukauden kuluessa syntymästä, mutta lapsen voi toki kastaa tarvittaessa vasta myöhemmin.

Lapsi voidaan kastaa esimerkiksi kotona, kirkoissa tai Kirkkoveräjän seurakuntatalolla. Kotikasteeseen on hyvä varata kastepöytä, jolla on kastemalja, liina lapsen pään kuivaamiseen, Raamattu ja kynttilä. Omaisten toivoessa myös kanttori voi mahdollisuuksien mukaan osallistua kastetilaisuuteen seurakunnan tiloissa.

Täältä löydät Pirkkalan seurakunnan esitteen kasteesta ja täältä esitteen kastetilaisuuden ohjelmasta

Kasteeseen liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä joko seurakuntatoimistoon tai suoraan pappeihin.

Vauvan jalat

Vapahtajan sylin suojassa
pienet pirkkalalaiset

Pirkkalan kirkon seinältä löytyy teos, johon kiinnitetään pirkkalalaisten kastettujen lasten nimikoidut kyyhkyset. Kyyhkysessä näkyy lasten etunimet sekä kastepäivä.

Kastetta seuraavana pyhänä messussa kirkkoväärtit laittavat esirukouksen yhteydessä linnut paikalleen.

Pienet nimikoidut kyyhkyset palautetaan kastetulle lapselle myöhemmin pidettävässä vauvakirkossa.