Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat.
Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos!

Pirkkalan Vanha kirkko kesällä.

Seurakunta luopuu kasteluhoidosta

27.1.2021 08.00

Pirkkalan seurakunnan kirkkoneuvosto on päättänyt luopua kasteluhoidon tarjoamisesta. Hoitovaihtoehdot ovat jatkossa seuraavat: kesähoito (1 tai 5 vuotta) ja perennahoito (5 vuotta).

- Helteisten ja kuivien jaksojen lisäännyttyä kastelutarve on lisääntynyt niin paljon, että kastelun hintaa olisi jouduttu korottamaan tuntuvasti. Hinta olisi noussut lähes samalle tasolle kuin kesähoidossa. Kesähoitoon sisältyy seurakunnan valitsemat kukat, istutusastia ja kasvien hoitaminen, selventää seurakuntapuutarhuri Elina Vanhatalo.

Pelkkä kastelu ei riitä

Kasteluhoidosta saattaa saada sen käsityksen, että kukat eivät muuta kaipaa. Pelkkä kastelu ei kuitenkaan riitä, vaan kukkien viihtyminen, rehevä kasvu ja jatkuva kukinta lähtevät hyvästä kasvualustasta. Kasvilajin valintaan pitää kiinnittää huomiota, esimerkiksi ruusubegonia ei menesty kuumassa auringonpaisteessa ja sen kukat ja lehdet palavat heti ulos istutuksen jälkeen. Kesäkukista pitää poistaa säännöllisesti kuihtuvat ja kuolleet kukat, jotta kukinta jatkuu koko kesäkauden runsaana. Rikkaruohot saavat kastelusta osansa ja ne on poistettava säännöllisesti. Kesäkukat ovat myös monen tuhohyönteisen herkkua, joten kukkien vointia on syytä pitää silmällä.

Kesäkukkien hoidon kokonaispakettia tarjotaan

Oransseja samettikukkia.

Seurakunta tarjoaa jatkossa kesäkukkien hoidon kokonaispakettina. Hoitoon kuuluu istutusastia, johon vaihdetaan keväällä kasvualusta (multa) ja lisätään pitkävaikutteiset lannoitteet. Kesäkukkien istutus aloitetaan noin 10. kesäkuuta, tilastollisen pakkasvaaran poistuttua. Kukat kastellaan säännöllisesti arkipäivisin ja erittäin kovilla helteillä tarvittaessa lauantaisin.

- Kukat valitaan kasvuolosuhteiden mukaan, ja käytössä on useampi lajike, joita kierrätetään 5 vuoden syklissä osastoittain. Kukat saavat säännöllisesti lajikkeen tarvitsemat hoitotoimenpiteet. Istutusastiaan mahtuu 3 isompaa kukkaa tai 5 pienempää, osaston lajikkeen mukaan, kertoo Vanhatalo.

Teksti ja kuva: Elina Vanhatalo