Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat.
Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos!

Taka-alalla lehtiö ja kynä, etualalla kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth. Pirkkalaisessa 28.10.2020 julkaistu Sana-kirjoitus.

Sana: Tietovuoto koskettaa jokaista

28.10.2020 12.54

On ollut vaikea sisäistää uutista, joka on ravisuttanut viime päivinä luottamukseen perustuvaa yhteiskuntaamme. Psykoterapiakeskukseen tehty tietomurto on vienyt kymmenien tuhansien ihmisten potilastiedot vääriin käsiin. Kuten asiantuntijat ovat kertoneet, kyseessä on jopa kansainvälisestikin ajateltuna poikkeuksellisen röyhkeä teko. Tätä on jo pelkkä tietojen varastaminen, mutta anastetun tiedon käyttäminen kiristykseen on erityisen järkyttävää. Tämä ravisuttaa uhreja ja heidän läheistään, mutta laajemmassa mittakaavassa meitä kaikkia ja yhteistä turvallisuudentunnettamme.

Osa uhreista on tullut julkisuuteen, mutta moni kipuilee asian kanssa hiljaa itsekseen tai ottaa yhteyttä erilaista apua tarjoaviin ammattilaisiin. Moni tuntee tällä hetkellä, että minuus on viety ja sisin avattu kaikkien tietoon. Nämä tunteet ovat täysin ymmärrettäviä. Terapia on aina mitä henkilökohtaisin suhde, joka sisältää sisimmän minuuden avaamista. Se ei ole mahdollista ilman luottamuksen ja turvallisuuden tunnetta. Nyt tämä tunne on järkkynyt perusteitaan myöten.

Kriisin ja syvän ahdistuksen keskellä sanat ovat vähissä. Myötätunnolle on kuitenkin aina tilaa. On ensinnäkin lähdettävä siitä, että ketään ei jätetä yksin, vaan nyt jokainen voi auttaa toista myötäelämällä ja rakentamalla luottamusta. Jokainen tietovuodon uhri on osoittanut erityistä rohkeutta hakiessaan tukea oman elämänsä kysymyksiin. Nämä kymmenet tuhannet kertomukset ovat ihmiselämän kertomuksia, ne voivat olla meidän jokaisen kertomuksia.

Meillä jokaisella on nyt vastuu siitä, miten tästä kriisistä selvitään eteenpäin. Myötätuntokin on tekoja arjessa, ja siinä jokainen voi kehittää itseään. Nyt tarvitaan toivon vahvistamista ja sen näkyväksi tekemistä. Toivo muistuttaa pimeimmässäkin yössä siitä, että hyvä voittaa pahan. Jeesuksen sanat: ”Rauha teille” ovat erityisesti nyt viesti meille kaikille, sinulle ja minulle. Toivoon liittyy myös ajatus, että ihmisen minuus ja sielu ovat lopulta paljon enemmän kuin mitä alhainen ja rikollinen toiminta voi paljastaa. Toivoa siis meille kaikille.

Olli-Pekka Silfverhuth, kirkkoherra