Kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth

Kirkkoherran kynästä: Elämä voittaa

7.4.2020 16.11

Viime viikot ovat muuttaneet elämää. Poikkeustilanteen keskellä on jouduttu luopumaan paljosta, mutta toisaalta jotain on löydetty myös tilalle. Moni itsestään selvänä pidetty asia onkin yhtäkkiä muuttunut toiseksi.

Tällä viikolla kuljemme hiljaisen viikon tiellä. Hiljainen viikko ja sen päässä odottava pääsiäisen juhla ovat seurakunnan elämässä ihan keskeistä ydintä. Tällä kertaa sitä vietetään toisella tavalla kuin ennen. Silti kaikkea ei tarvitse suinkaan muuttaa. Kodeissa valmistaudutaan juhlaan, ja Pirkkalassa seurakuntakin elää tätä viikkoa niissä puitteissa kuin on mahdollista. Voi itse asiassa ajatella, että tänä vuonna hiljaisen viikon matkassa ja pääsiäisjuhlan vietossa tiivistyy olennainen.

Olen jo pitkään viettänyt hiljaista viikkoa lueskellen esseistinä ja pappina tunnetuksi tulleen Juhani Rekolan ajatuksia. Hän kirjoittaa kirjassaan Ruusumaanantaista pääsiäisaamuun puoliuskosta, joka yrittää laittaa toimeksi, kun ei jaksa odottaa Jumalan tekemää työtä. Sellaisen uskon varassa voi tulla kärsimättömäksi elämän eteen tuomien vaikeuksien kohdalla. Ajatus on helppo tunnistaa, mutta syvimmässä mielessä tämä viikko kuljettaa meitä toisenlaisen todellisuuden äärelle.  Sinne, missä lopulta kaikki on Jumalan käsissä.

Pääsiäisen suuri viesti on elämän voitto. Elämän, johon kuuluu myös epävarmuus, kipu ja kärsimys. Niiden keskellä on oltu ennen koronaa, koronan aikaan ja myös sen jälkeen. Tällä kaikella on ihmisen kasvot, mutta ne kasvot ovat myös Kristuksen kasvot. Ne katsovat ja kutsuvat meitä poikkeustilankin keskellä miettimään olennaista. Ennen kaikkea ne kutsuvat meitä pääsiäisaamun ihmeen äärelle. Tuon ihmeen luona saadaan laulaa tänäkin vuonna, koronankin keskellä, yhdessä pääsiäisvirttä: Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi.

Olli-Pekka Silfverhuth, Kirkkoposti 8.4.2020