Ajankohtaiset uutiset

Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat. Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos! 

 

Uutislistaukseen

Kättelyn kielto mainoskuva.

Koronaviruksen vaikutukset seurakunnan toimintaan

6.4.2020 10.00

Päivitetty 9.4.2020 klo 11.25

Valtioneuvosto on maanantaina 16.3.2020 presidentin kanssa todennut Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Myös Pirkkalan seurakunnassa toimitaan nyt poikkeusoloissa, suurin osa toiminnasta on keskeytetty ja kaikki viikkotoiminta on peruttu toistaiseksi. Seurakunnan lakisääteinen toiminta (jumalanpalvelukset, toimitukset ja diakonia) järjestetään sovelletusti. Seurakunnan työntekijät ovat puhelimitse ja sähköisesti tavoitettavissa.

Koronavirusepidemian hidastamiseksi Pirkkalan seurakunnassa on päätetty valtioneuvoston, kirkkohallituksen ja tuomiokapitulin ohjeiden pohjalta seuraavista toimintaa koskevista rajoituksista. Tilannetta seurataan jatkuvasti ja muutoksista tiedotetaan.

Lue piispojen kirje 16.3.2020 Seurakunnissa siirrytään poikkeusoloihin.

SEURAKUNTATOIMISTO

Koronavirustilanteen vuoksi seurakuntatoimisto palvelee toistaiseksi puhelimitse ja sähköpostilla arkisin klo 9–12 ja klo 13–15 p. 03 342 7300, pirkkala.seurakunta@evl.fi

JUMALANPALVELUKSET

Jumalanpalvelukset jatkuvat, mutta ne toimitetaan ilman kirkkotilassa läsnä olevaa seurakuntaa. Pirkkalan kirkosta jumalanpalvelus lähetetään reaaliaikaisesti Facebook-sivumme ja YouTube-kanavamme välityksellä.
Striimausta käynnistellään noin varttia vaille ja jumalanpalveluksen lähettäminen aloitetaan kello kymmenen.

Poikkeusolojen vuoksi ilman seurakuntaa järjestettävissä, striimattavissa jumalanpalveluksissa ei kerätä kolehtia.

KIRKOLLISET TOIMITUKSET

Kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Yhdessä perheiden ja omaisten kanssa sopien kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä. Siunaustilaisuuksissa raja joustaa lähiomaisten kohdalla. Haudalla tapahtuvaa siunaamista suositaan. Voidaan harkita myös sitä, että muistotilaisuus järjestetään suurempana tilaisuutena myöhemmin koronatilanteen rauhoituttua.

Seurakunnan tiloissa ei toistaiseksi (13.5.2020 asti) voi järjestää perhejuhlia, kuten muistotilaisuuksia, rippijuhlia, syntymäpäiviä tai ylioppilasjuhlia. 

KIRKKO AUKI

Pirkkalan kirkko on auki ma–pe klo 17–19 ja la–su klo 11–13 yksityistä hiljentymistä ja rukousta varten. Kirkossa saa poikkeusolojen määräysten mukaisesti olla korkeintaan kymmenen ihmistä kerrallaan. Paikalla yhtä aikaa olevia kehotetaan säilyttämään toisiinsa riittävä etäisyys tartuntojen välttämiseksi.

DIAKONIA

Avun tarpeessa olevien Pirkkalan asukkaiden elämän kannalta välttämätön avustustoiminta jatkuu.

Diakonia koordinoi puhelinystävät-toimintaa, jonka vapaaehtoiset tarjoavat ikääntyneille viikoittain juttuseuraa puhelimitse. Soittajaksi haluavat vapaaehtoiset ja yhteydenottoja toivovat ikääntyneet voivat olla yhteydessä diakoniatyöntekijä Jouni Kivimaahan p. 050 523 5025 tai jouni.kivimaa@evl.fi

Myös asiakastapaamisia pyritään siirtämään yhä enemmän puhelimella tai sähköisesti tapahtuviksi.

RISKIRYHMÄT

Hartaudet ja vierailut laitoksissa ja palvelutaloissa perutaan toistaiseksi. Saattohoidossa olevan tai kuolevan luona käynti voidaan toteuttaa omaisten toiveesta laitoksen luvalla. Riskiryhmiin kuuluvien kokoontumiset seurakunnan tiloissa perutaan toistaiseksi. Syntymäpäiviin liittyvät tervehdyskäynnit perutaan tältä keväältä. Kevääksi suunnitellut yhteiset syntymäpäiväjuhlat siirretään myöhemmin pidettäviksi.

RIPPIKOULUT

Rippikoulujen kokoontumiset perutaan. Tarkempaa tietoa rippikoulujen osalta löytyy täältä. (päivitetty 2.4.2020)

KOKOAVA TOIMINTA

Kaikki seurakunnan viikkotoiminta kaikkien ikäryhmien osalta keskeytetään toistaiseksi.

KESKUSTELUAPU

Seurakunta tarjoaa aina keskusteluapua. Voit olla yhteydessä seurakunnan työntekijöihin. Katso yhteystiedot täältä.

PÄIVYSTÄVÄN PAPIN PUHELIN

Päivystävän papin puhelin palvelee sinua numerossa 03 342 7301.

PARISUHDEPÄIVYSTYSPUHELIN

Parisuhdepäivystyspuhelimeen voit soittaa kaikenlaisissa parisuhteeseen liittyvissä huolissasi. Päivystysnumero 03 342 7303 on käytössä maanantaisin ja perjantaisin kello 10–15.

Pappien yhteystiedot:

Olli-Pekka Silfverhuth, kirkkoherra
0500 836 000
olli-pekka.silfverhuth@evl.fi

Denise Gauffin-Kostilainen, kappalainen
050 357 8112
denise.gauffin-kostilainen@evl.fi

Jukka Jormanainen, kappalainen
050 364 5796
jukka.jormanainen@evl.fi

Arto Köykkä, kappalainen
050 357 8111
arto.koykka@evl.fi

Tuula Mannermaa, seurakuntapastori
050 430 7675
tuula.mannermaa@evl.fi

Reetta Mörttinen, seurakuntapastori
040 638 6411
reetta.morttinen@evl.fi

Diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot:

Riikka Rantakallio, johtava diakoniatyöntekijä
040 688 8015
riikka.rantakallio@evl.fi
taloudellinen avustaminen sukunimen mukaan R-Ö

Jouni Kivimaa, diakoniatyöntekijä
050 523 5025
jouni.kivimaa@evl.fi
vapaaehtois- ja perhetyö, puhelinystävät, taloudellinen avustaminen sukunimen mukaan A-H

Päivi Marttila, diakoniatyöntekijä
050 380 7961
paivi.marttila@evl.fi
vanhus- ja mielenterveystyö, taloudellinen avustaminen yli 65-vuotiaat

Maiju Seppä, diakoniatyöntekijä
040 588 7447
maiju.seppa@evl.fi
päihde- ja vammaistyö, yhteisöruokailut, taloudellinen avustaminen sukunimen mukaan I-Q

PUHELINYSTÄVÄT

Jos haluat lähteä mukaan vapaaehtoiseksi ystäväksi soittamaan ikäihmiselle viikoittain, niin ota yhteyttä diakoniatyöntekijä Jouni Kivimaahan p. 050 523 5025 tai jouni.kivimaa@evl.fi.
Jos olet ikäihminen ja haluat, että joku soittaisi sinulle muutaman kerran viikossa, ota yhteyttä Jouni Kivimaahan.

APURIT TAUOLLA

Apurien toiminta on tauolla. Apuripuhelin päivystää kuitenkin normaalisti ma–pe klo 9–13, p. 050 452 9110 ja siihen voi jättää soittopyynnön diakoniatyöntekijälle.

 _______________________________________________

Koronaviruksen vaikutukset seurakunnan toimintaan

Koronavirusepidemian torjumiseksi Pirkkalan seurakunnassa rajataan toimintaa Suomen valtioneuvoston, Kirkkohallituksen ja Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin 12.3. antamien ohjeiden pohjalta.

Seurakunnan lakisääteinen toiminta jatkuu. Seurakunnassa toimitetaan jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset sekä taataan sielunhoidon ja välttämättömän diakonisen avun saaminen sekä virastopalvelujen saanti.

Seurakunnan muuta toimintaa supistetaan merkittävällä tavalla. Kirkkohallituksen kehotuksen mukaisesti luovutaan kaikista kokoontumisista, jotka eivät ole välttämättömiä seurakunnan lakisääteisten tehtävien hoitamisen kannalta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lapsi- perhe-, nuoriso-, aikuis-, musiikki-, lähetys- ja diakoniatyön tapahtumat ja tilaisuudet, retket, leirit ja pienryhmät rippikoulu mukaan lukien perutaan tässä vaiheessa 1.4.2020 saakka. Tilannetta seurataan jatkuvasti seurakunnassa, ja tehdään tarvittaessa jatkolinjauksia.

Erityisesti pyritään suojaamaan riskiryhmiä, ja siksi seurakunta ei pääsääntöisesti myöskään toteuta laitoshartauksia.

Seurakunnan työntekijöihin saa yhteyden puhelimitse ja sähköpostitse, mikäli esimerkiksi keskusteluapu on tarpeen. Viestiä voi laittaa myös sosiaalisen median kanavien kautta. Sielunhoitomahdollisuuden järjestäminen poikkeuksellisessa tilanteessa on seurakunnan ydintehtävä. Päivystävä pappi on tavoitettavissa nyt joka arkipäivä seurakunnan toimistolla klo 9.30-12. Sirpakka on kiinni 1.4.2020 saakka. Seurakuntatoimisto on auki normaalisti ma–pe klo 9–12 ja 13–15. Seurakuntatoimiston puhelinnumero on 03 342 7300. Sähkoposti: pirkkala.seurakunta@evl.fi

Jumalanpalveluksiin liittyen toimitaan niillä ohjeilla, joita on aiemmin annettu. Kolehti kerätään vain ovilla, ja virsikirjojen käyttöä vältetään. Tämä sama koskee kirkollisia toimituksia. Messujen kulku ja virret heijastetaan lähtökohtaisesti seinälle. Ehtoollista jakavat hoitavat käsien desinfionnin ja viinin jakaja ei koske ehtoolliselle tulijan pikariin, vaan kaataa maljasta viinin suoraan ehtoolliselle tulevan pikariin. Kirkolla oleva pyhäkoulu pidetään, koska se on osa jumalanpalvelustoimintaa. Kirkkokahveja ei järjestetä.
Jokainen voi osallistua viruksen torjuntaan. Sen vuoksi, jos sinulla on lieviäkin flunssaoireita, niin jumalanpalveluksia
ja hartauksia voi seurata tv:stä, radiosta ja netistä. Katso tarkemmin: pirkkalanseurakunta.fi/tutki-uskoa

Seurakunnan tiloja voidaan vuokrata edelleen ulkopuolisille. Koulu- ja päiväkotiyhteistyöstä sovitaan erikseen kunnan kanssa.

Tilanne on poikkeuksellinen, mutta yhteisellä vastuun kantamisella tulemme selviämään.

Olli-Pekka Silfverhuth
kirkkoherra

 

Puhuminen auttaa huolissa

Tilanne saattaa aiheuttaa monenlaista huolta ja haluamme seurakuntana välittää turvallisuutta, luottamusta ja Jumalan huolenpitoa. Mikäli koronavirus ja sen uutisointi aiheuttaa huolta, kannattaa olla yhteydessä seurakunnan työntekijöihin. Seurakunnat toimivat terveysviranomaisten ohjeistuksen mukaan ja tekevät heidän kanssaan yhteistyötä.

Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat kuuntelijaa huolissasi. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä.

Ohje kasvattajille - klikkaa otsikkoa ja lue: 
Miten puhua lasten, nuorten ja perheiden kanssa koronaviruksesta

______________________________________________________________

(Uutinen 6.3.2020)

Seurakunnassa muutetaan käytänteitä koronaviruksen torjumiseksi

Kirkkohallitus on antanut ohjeen seurakunnille uuden koronaviruksen torjuntaan. Ohje linjaa, että kaikesta kättelystä tulee pidättäytyä tartuntojen ehkäisemiseksi. Käsi- ja yskimishygienia on keskeisessä roolissa, kun tartunnan riskiä pienennetään. Niihin tulee kiinnittää erityistä huomiota kaikessa seurakunnan toiminnassa.

– Toimimme kirkkohallituksen ohjeen mukaan ja pidättäydymme esimerkiksi kättelystä toistaiseksi. Jumalanpalveluksissa kiinnitämme huomiota ehtoollisaineiden sekä ehtoollispikareihin käsittelyyn. Kädestä käteen kiertävää kolehtihaavia emme myöskään käytä, vaan kolehti kerätään toisella tavalla. Tilojen puhtauteen kiinnitämme myös erityistä huomioita, kertoo kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth.

Kirkkohallituksen yleiskirjeen 9/2020 voi lukea täältä.