Kirkkokokousvaalilippu.

Kirkolliskokousvaalien alustavat tulokset

14.2.2020 09.00

Vaalilautakunnat vahvistavat tulokset 17.2.2020.

Hiippakuntavaltuustovaalien tuloksista kertovat hiippakuntien tuomiokapitulit.

Kirkolliskokousvaaleissa valitaan 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa kirkon ylimpään päättävään elimeen.

Maallikkoedustajien vaalissa äänioikeutettuja ovat kirkkovaltuustojen, seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen maallikkojäsenet. Papit valitsevat kirkolliskokouksen pappisedustajat lääninrovastin johtamassa kokouksessa. Hiippakuntavaltuuston ja kirkolliskokouksen uusi nelivuotinen toimikausi alkaa 1.5.2020.

Tampereen hiippakunta

pappisedustajat:

Hukari Ari, Avara kirkko ehdokaslista
Silfverhuth Olli-Pekka, Avara kirkko ehdokaslista
Kemppainen Jari, Kirkon rakentajat ehdokaslista
Räsänen Niilo, Yhdessä hiippakuntamme parhaaksi ehdokaslista

maallikkoedustajat:

Kaunisto Timo, Avara kirkko ehdokaslista
Löytty Olli, Avara kirkko ehdokaslista
Aakula Kari, Keskustalainen seurakuntaväki ehdokaslista
Ahonen Antti, Kokoomus ehdokaslista
Parkkila Seppo, Kokoomus ehdokaslista
Ansaharju Aulis, Tampereen hiippakunnan yhdistynyt seurakuntaväki ehdokaslista
Simojoki Pekka, Tampereen hiippakunnan yhdistynyt seurakuntaväki ehdokaslista
Kumlander Joni, Tampereen hiippakunnan kirkkodemarit ehdokaslista

Hämeenkyrön rovastikunnassa hylättiin 46 papin äänet – lippuja ei ollut leimattu

Kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuustojen vaaleissa tapahtui Tampereen hiippakunnassa virhe, jonka seurauksena kaikkiaan 46 äänestäjän äänet hylättiin. Hylkääminen johtui siitä, että Hämeenkyrön rovastikunnan pappien äänestyslippuja ei ollut leimattu.

Lääninrovasti, Pirkkalan seurakunnan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth sanoo olevansa tilanteesta erittäin pahoillaan.

– Oloni on nyt ristiriitainen. Pääsin itse kirkolliskokousedustajaksi, mutta rovastikuntamme väärinkäsityksestä johtuva virhe harmittaa. Kannan siitä yksiselitteisesti vastuun.

Sosiaalisessa mediassa Hämeenkyrön tilanne on herättänyt huomiota erityisesti Tampereen hiippakunnan poikkeuksellisen vaalituloksen takia. Hiippakunnasta valittiin kirkolliskokoukseen 12 miestä eikä yhtään naista. Moni on pohtinut, olisivatko hylätyt äänet muuttaneet tulosta.

Silfverhuth kertoo, että äänien hylkäämisestä on tullut hänelle jonkin verran palautetta. Hän pitää vaalien ohjeistusta epäselvänä ja toivoo, että se uusittaisiin seuraaviin vaaleihin mennessä.

– Ei voi olla niin, että vaaliohjeita on tulkittava, ja samalla on olemassa väärintulkitsemisen riski, Silfverhuth sanoo.

Hänen mukaansa vaalitavoissa on muutenkin iso tarkistamisen paikka. Silfverhuth haluaa uuden kirkolliskokouksen miettivän avoimesti erilaisia vaihtoehtoja kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuustojen vaalien uudistamiseen.

Lakimiesasessori: "Ei paljon tulkinnanvaraa"

Tampereen hiippakunnan vaalilautakunta kokoontuu maanantaina 17.2. ja vahvistaa vaalien lopullisen tuloksen. Kyseisen kokouksen päätöksestä voi tehdä valituksen hallinto-oikeuteen, vahvistaa Tampereen tuomiokapitulin lakimiesasessori Jorma Juutilainen, joka toimii myös hiippakunnan vaalilautakunnan puheenjohtajana.

Hallinto-oikeudella on mahdollisuus määrätä yksittäisen rovastikunnan vaalit toimitettaviksi uudelleen.

Juutilainen toteaa, että kirkon vaalijärjestyksessä todetaan yksiselitteisesti, että leimaamaton äänestyslippu on mitätön.

– Ei vaalilautakunnalla ole tässä tapauksessa paljon tulkinnanvaraa.

Juutilainen ei muista, että ainakaan Tampereen hiippakunnassa olisi aiemmin tapahtunut vastaavaa kuin nyt Hämeenkyrön rovastikunnassa.

– Aina joskus yksittäisiä vaalilippuja joudutaan hylkäämään.

(Lähde: Kotimaa24/Vesa Keinonen)