Aikuisripari räätälöidään osallistujan mukaan

11.11.2019 16.22

Pappi Tuula Mannermaa työhuoneessaan – Rippikoulun kautta syntyy yhteys omaan seurakuntaan, pappi Tuula Mannermaa toteaa.

Pirkkalan seurakunnassa järjestetään marraskuun lopulla 28.11. alkaen ensi kertaa ryhmämuotoinen aikuisrippikoulu. Iltaisin kokoontuva rippikoulu on suunnattu aikuisille, joilla rippikoulu on jäänyt nuorena käymättä.

Aiemmin aikuiset ovat suorittaneet rippikoulun papin kanssa keskustellen ja itsenäisesti eri aiheisiin perehtyen. Mieltä askarruttavia kysymyksiä on käyty läpi myös yhdessä.

Pirkkalalainen Inka, 28, hakeutui aikuisrippikouluun vaikean elämänvaiheen keskellä.

Koin tarvitsevani henkistä tukea ja yhteisöä, johon kuulua. Olen aina uskonut johonkin ylempään voimaan, mutta evankelisluterilaisen kirkon käytännöt ovat jääneet minulle etäisiksi. Toivoin, että rippikoulu avaisi niitä uskonnon lisäksi.

Uskonasiat tulivat Inkalle ajankohtaisiksi aikuisiällä. Koulussa hän opiskeli elämänkatsomustietoa, eikä rippikoulu houkutellut 15-vuotiaana.

Seurakuntapastori Tuula Mannermaan mukaan aikuisrippikoulu käydään usein myös kummiustoiveen tai kirkkohäiden suunnittelun vuoksi.

Silloin osallistujien ikähaitari on tavallisesti 30 ikävuoden paikkeilla, mutta olen ohjannut kaikenikäisiä.

Ideoita osallistujilta

Rippikoulun sisältö räätälöitiin Inkan toiveiden mukaan. Hän kävi ohjaajansa Mannermaan kanssa syvällisiä keskusteluja isoista elämänkysymyksistä ja sai luettavaa itseään kiinnostavista aiheista. Tunnelma tapaamisissa oli avoin ja lämmin.

Puhuin ohjaajapappini kanssa kaikesta. Välillä tuntui kuin olisi puhunut isosiskolleen.

Marraskuun lopulla alkavassa rippikouluryhmässä käytetään keskustelun lisäksi luovia työskentelytapoja. Uskoa saatetaan käsitellä esimerkiksi elokuvan pohjalta. Ryhmän mukana on helppo vierailla erilaisissa tilaisuuksissa, jotka ryhmäläisiä kiinnostavat. Yhdessä voidaan pohtia ja hämmästellä esimerkiksi jumalanpalvelusta.

Aikuisrippikouluun voi ilmoittautua seurakunnan sivuilla 24.11. asti.  Ensimmäinen kokoontuminen on lähetyskahvila Sirpakassa 28.11. Aikuisrippikouluryhmää vetävät Tuula Mannermaa, Taru Lossi ja Reetta Mörttinen.