Tesfaye Nigusu: ”Etiopialaisnuorten energia täytyy kanavoida oikein”

10.10.2019 16.37

Suomen Lähetysseuran Etiopian projektivastaava Tesfaye Nigusu vaimonsa Nehaab Abaynehin kanssa Hiljattain avioituneet Tesfaye Nigusu ja Nehaab Abayneh kävivät Pirkkalassa kertomassa elämästään Etiopiassa.

Seurakunnan entinen stipendiaatti, Jyväskylän yliopiston kehitysyhteistyön koulutusohjelmasta valmistunut Tesfaye Nigusu, 33, on kutsumusammatissaan. Kun Nigusun opinnot viime marraskuussa tulivat päätökseensä, Suomen Lähetysseura keksi käyttöä tuoreelle maisterille. Pesti tiesi kotiinpaluuta Afrikan sarveen, Etiopiaan.

Nigusu on saanut vastuulleen useita projekteja.

Tehtäväni on koordinoida hankkeita. Työskentelen muun muassa lasten, erilaisia rajoitteita omaavien ihmisten sekä maalla asuvien naisten voimaantumisen hyväksi.

Etiopian tulevaisuuden Nigusu näkee nuorissa, joita on enemmistö valtion väestöstä. He tarvitsevat suunnannäyttäjää ja kannustavaa esimerkkiä.

Nuorten energia täytyy ohjata positiiviseen suuntaan, jos maata halutaan muuttaa. Minulla on ideoita koulutuksesta ja esimerkiksi yritystoimintaan rohkaisemisesta.

Välimatka syvensi suhteen

Etiopiassa Nigusua odotti työsaran lisäksi morsian. Sittemmin Nigusun vaimoksi vihitty Nehaab Abayneh, 31, on miehen nuoruudenystävä, jonka kanssa hän lähentyi Suomen-vuosinaan. Suhde syventyi jatkuvasti pidentyneiden videopuheluiden aikana.

Suomessa ymmärsin, mikä elämässä on tärkeää. Kihlauduimme vain kaksi kuukautta seurustelun aloittamisesta, Nigusu sanoo.

Tapailuvaihe ei tuntunut tarpeelliselta pitkän ystävyyden jälkeen. Tunsimme toisemme jo riittävän hyvin, Abayneh jatkaa.

Häitä juhlittiin Etiopiassa tammikuussa 2019. Näyttävään juhlaan saapui vieraita Suomesta asti.

Parin tulevaisuudensuunnitelmat risteytyvät myös työelämässä. Lentoemäntänä työskentelevä Abayneh on saanut kipinän lähetystyöhön.

On todella palkitsevaa nähdä jonkun elämän muuttuvan. Muiden auttaminen tuntuu luonnolliselta, sillä sitä on korostettu molempien lapsuudenperheissä. Olisi hienoa, jos lähetystyö voisi olla minunkin elämäntyöni.

Nigusu kiirehtii muistuttamaan, että onnellinen nykytilanne on paitsi oman työn, myös hänen saamansa tuen ansiota. Mies muistaa seurakuntaa kiitollisena.

Toinen kotimaani tulee aina olemaan Suomi.