Pieni vaellus kirkossa puhuttelee kävijää

24.7.2019 12.00

kirkkovaellus_M.jpg Hiljentymisalttarit puhuttelivat Anita Tuhkasta (vas.) ja Varpu Rahikka-Näsiä Pirkkalan kirkossa.

Auringonvalo tulvii sisään Pirkkalan kirkon suurista ikkunoista, kun Varpu Rahikka-Näsi ja Anita Tuhkanen astuvat tyhjään kirkkosaliin.

Helsingissä asuva Tuhkanen on vieraillut Pirkkalan kirkossa kaksi kertaa aiemmin; ensimmäisen kerran kummilapsensa ristiäisissä ja myöhemmin konfirmaatiossa. Paikalliselle Rahikka-Näsille kirkko on tutumpi paikka.

– Menimme mieheni kanssa naimisiin Pirkkalan Vanhassa kirkossa kesällä 1994, ja tämä kirkko valmistui myöhemmin samana vuonna. Molemmat lapsemme on kastettu ja konfirmoitu täällä, Rahikka-Näsi kertoo.

Pirkkalan seurakunta järjestää tänä kesänä toista kertaa Pienen vaelluksen kirkossa, joka rakentuu kuvataiteilija Tuula Lehtisen kirkkosaliin toteuttamien seitsemän hiljentymisalttarin ympärille. Niiden yhteinen teema on Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä.

Hiljentymisalttareilla voi pohtia omaa elämäntilannettaan sekä sytyttää ja viedä pienen kynttilän alttarille, joka puhuttelee kävijää eniten.

Rahikka-Näsiä ja Tuhkasta jokainen hiljentymisalttari puhuttelee jollain tavalla. Yhdellä teoksella on suuri henkilökohtainen merkitys, toinen taas herättää yhteiskunnallisia kysymyksiä ja kolmas saa pohtimaan elämän janoa.

­– Hiljentymisalttarit ovat taideteoksina todella kauniita. Kun johonkin teokseen liittää vielä henkilökohtaisen kokemuksen, sitä ymmärtää eri tavalla.

Pirkkalan kirkkoa Rahikka-Näsi ja Tuhkanen kuvailevat hyväksi vierailukohteeksi taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille sekä niille, jotka kaipaavat pysähdystä arjen keskellä.

– Pirkkalan kirkko on käymisen arvoinen paikka, oli sitten paikkakuntalainen tai vierailulla täällä. Vanhoilla kirkoilla on historiaa, mutta tässä kirkossa on rauhallisuutta ja valoa, Tuhkanen ihastelee.

– Kirkossa voi istua hetken rauhassa, hiljaa ja valossa. Ei tarvitse lähteä erityisesti mindfulness-tunneille rauhaa etsimään, kun oma hetki kirkossa voi tuoda saman levollisuuden, Rahikka-Näsi toteaa.

Pirkkalan kirkko on avoinna heinäkuun loppuun asti joka päivä klo 10–16. Paikalla on myös kirkko-opas. Opastus suomeksi ja englanniksi.