Seurakunnalla on tyytyväisiä kesätyöntekijöitä

19.7.2019 10.00

srk_kesätyöntekijät_M.png Jenni Ojala ja Alma Mustonen (ylh.), Samuli Kapanen (kesk.) sekä Lauri Paronen ja Lassi Lakaniemi (alh.) viihtyvät kesätöissä Pirkkalan seurakunnalla.

Pirkkalan seurakunta työllistää tänä kesänä 22 nuorta. Seurakunnalla on kesätyöntekijöitä Pirkkalan kirkolla, lähetyskahvila Sirpakassa, hautausmaalla, nuorisotyössä, viestinnässä, kiinteistöjen hoidossa sekä apuemäntinä rippileireillä.

Viestinnän kesätyöntekijä lähti selvittämään, miten muiden seurakunnan kesätyöntekijöiden työpäivät sujuvat.

Sirpakassa hyvä ilmapiiri

Lähetyskahvila Sirpakan tiskin takana puuhastelevat 18-vuotiaat kesätyöntekijät Jenni Ojala ja Alma Mustonen. He ovat olleet kahvilassa kaksi viikkoa, ja työtehtävät sujuvat jo hyvällä rutiinilla.

– Leivomme, keitämme kahvia ja palvelemme asiakkaita. Luonnollisesti myös kahvilan avaaminen ja sulkeminen ovat vastuullamme, Ojala ja Mustonen luettelevat.

Tytöt ovat aiemmin hankkineet kokemusta asiakaspalvelusta TET-harjoittelujaksojen kautta, Ojala kahvilasta ja Mustonen kukkakaupasta. Nykyiselle kesätyöpaikalleen he antavat paljon kehuja.

– Sirpakassa on hyvä ilmapiiri eikä täällä ole liian stressaavaa. Työn ohessa meillä on myös aikaa jutustella asiakkaiden kanssa.

Kun Ojalalta ja Mustoselta kysyy, suosittelisivatko he Sirpakkaa kesätyöpaikkana, vastaus tulee kuin yhdestä suusta.

– Todellakin suosittelisimme! Sirpakka on hyvä kesätyöpaikka sellaiselle, jota kiinnostaa asiakaspalvelu ja vähän myös leipominen, kahvilatyöntekijät vinkkaavat.

Kirkko-opas hoitaa myös kiinteistöjä

22-vuotias Samuli Kapanen työskentelee oppaana Pirkkalan kirkolla. Hänen tehtävänsä on kertoa kirkosta ja sen yksityiskohdista kirkkoon saapuville vierailijoille.

– Meitä oppaita on täällä kaksi, ja työskentelemme vuoroviikoin. Tähän mennessä opastettavia vierailijoita on käynyt lähinnä silloin, kun toinen opas on ollut täällä, Kapanen harmittelee.

Vähäisten opastöidensä vuoksi Kapanen onkin laajentanut työnkuvaansa Pirkkalan kirkon ja Kirkkoveräjän kiinteistöjen hoitamiseen, nurmikon leikkaamiseen sekä konfirmaatioiden ja messujen valmisteluun.

– Olen aiemmin hakenut seurakunnalle kesätöihin puutarhanhoitoon. Kirkko-oppaana pääsen tekemään myös puutarhahommia, mutta vain eri nimikkeellä.

Kolmatta vuotta teollista muotoilua Lahdessa opiskeleva Kapanen viihtyy kesätyössään, jota hän luonnehtii rauhalliseksi ja vaihtelevaksi.

– Olen itse vähän sellainen joka paikan höylä. Sekä opinnoissa että kesätöissä pidän siitä, että saan tehdä paljon eri asioita sen sijaan, että keskittyisin vain yhteen asiaan.

Hautausmaalla työskennellään monipuolisesti

Aurinko paistaa ja linnut laulavat, kun Lauri Paronen ja Lassi Lakaniemi lapioivat Vanhan kirkon pihamaalla. Molemmat ovat seurakunnalla hautausmaan kesätyöntekijöinä.

– Onneksi on ollut pääasiassa hyviä kelejä, sillä tämä työ ei katso säätä. Jos alkaa sataa, pistetään vain säänkestävät vaatteet päälle ja jatketaan hommia, 19-vuotias Paronen hymyilee.

Kesätyöntekijät hoitavat hautausmaan ja Vanhan kirkon ympäristön lisäksi myös Pappilan piha-aluetta. 21-vuotiaalle Lakaniemelle hautausmaatyön monipuolisuus tuli yllätyksenä.

– Ajattelin aluksi, että työhön sisältyisi melkein pelkkää nurmikon leikkausta. Kävikin ilmi, että täällä tehdään paljon muutakin. Siimaleikkuria on tullut käytettyä paljon. Olemme myös kaataneet puita, hän kertoo.

Lakaniemi ja Paronen ovat silmin nähden tyytyväisiä kesätyöhönsä.

– Ulkoilmatyö on fyysistä, mutta palkitsevaa, Paronen pohtii.

­– Samalla oppii paljon kaikkea hyödyllistä, Lakaniemi jatkaa.