Pääsiäinen –kristittyjen suuri juhla

10.4.2019 14.30

pitkäperjantai_2018.jpg

Palmusunnuntai

Viikkoa ennen pääsiäistä vietetään palmusunnuntaita. Silloin huomio on samassa tapahtumassa kuin adventtina: Jeesuksen saapumisessa Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Palmusunnuntain nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät Jeesuksen eteen tielle. Tähän liittyy tapa koristella kirkkoa palmunoksilla ja muilla lehvillä tai kantaa niitä kulkueissa.  Suomessa palmun sijasta koti ja kirkko koristellaan pajunoksilla. Tästä juontaa juurensa myös virpomisperinne, jossa virvottava toivotetaan "tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks".

Palmusunnuntain messu Pirkkalan kirkossa su 14.4. klo 10. Palmusunnuntain messun toimittaa Arto Köykkä, Tuula Mannermaa, Pirkko Leponiemi-Pirhonen ja Anni Härkönen, sello. Messun aiheena: Kunnian kuninkaan alennustie. Messun jälkeen aulakahvit.

Hiljainen viikko

Palmusunnuntain ja pääsiäisen välissä on hiljainen viikko. Silloin seurakunnan viikkotoiminta on pääsoin tauolla. Hiljaisen viikon aikana pidetään perinteisiä ahtisaarnoja, joissa seurataan Jeesuksen elämän viimeisen viikon tapahtumia.

Hiljaisen viikon tapahtumat:

Ma 15.4. Johannes-passio klo 20 Pirkkalan kirkossa.

Ti 16.4. Hiljaisen viikon ehtoollinen klo 12 Pirkkalan kirkossa.

Ke 17.4. Hiljaisen viikon hartaus Leijon vintillä klo 20
(os. Varuskunnantie 52).

Kiirastorstai on yksi suosituimpia kirkossakäyntipäiviä vuodessa

Kiirastorstain jumalanpalveluksessa painopiste on ehtoollisessa. Kiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Kiirastorstain messun päätteeksi urut vaikenevat ja kynttilät sammutetaan. Alttari riisutaan kankaista ja esineistä, ja se verhotaan mustaan.

To 18.4. Kiirastorstain ehtoollinen klo 20 Pirkkalan kirkossa.

Pitkäperjantaina muistetaan Jeesuksen kärsimystä

Pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä. Pitkäperjantai on vuoden ainoa pyhäpäivä, jonka liturginen väri on musta. Pitkäperjantaina vietetään sanajumalanpalvelus, jossa viivytään ristin juurella.

Alttarilla käytetään kukkina viittä ruusua kuvaamaan Jeesuksen haavoja. Urkuja tai muita instrumentteja ei yleensä soiteta, vaan virret lauletaan ilman säestystä.

Pe 15.4. Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus klo 10 Pirkkalan kirkossa.

Pe 15.4. Jeesuksen kuolinhetken hartaus klo 15 Pappilan väentuvassa (os. Pappilantie 65).

Pääsiäisen juhla alkaa

Pääsiäisen juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä. Ylösnousemusjuhla alkaa. Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista, elämä on voittanut kuoleman. Pääsiäisenä muistetaan myös kastetta, jonka kautta jokainen kristitty ikään kuin haudataan ja nousee kuolleista.

La 20.4. Valon messu klo 23 Pirkkalan Vanhassa kirkossa.

Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä. Ilmestykset vakuuttivat heidät Jeesuksen kuolleista nousemisesta ja jatkuvasta läsnäolosta maailmassa.

Su 21.4. Pääsiäismessu klo 10 Pirkkalan kirkossa. Pääsiäismessun toimittaa Jukka Jormanainen, Olli-Pekka Silfverhuth, Anne Sihvonen, Pirkko Leponiemi-Pirhonen. Kirkkokuoro ja Lapsikuoro. Messun aiheena: Kristus on ylösnoussut! Messun jälkeen pääsiäisbrunssi.

Su 21.4. Pääsiäisbrunssi klo 11 Pirkkalan kirkossa.
Brunssin menu: raikas kevätsalaatti, kanasalaatti, savulohi, kananmuna, lammasleike ja minttuhyytelö, kasvisvaihtoehto, timjami-lohkoperunat, prinssinakit, croissantit, appelsiini- ja vadelmamarmeladi, yrttivoipatonki, mangorahkakakku, tuoremehu, kahvi, tee.
Liput etukäteen Sirpakasta 15 € aikuiset ja 8 € lapset.
Brunssin tuotto lähetystyön hyväksi.

Ma 22.4. Perhemessu klo 10 Pirkkalan kirkossa. Perhemessun toimittaa Denise Gauffin-Kostilainen, Reetta Mäkinen ja Liisa Aaltola. Aulakahvit messun jälkeen. Messun jälkeen kastetapahtuma.

Ma 22.4. Kappelimessu klo 17 Pirkkalan Vanhassa kirkossa. Kappelimessun toimittaa Jukka Jormanainen.