Johannes-passiossa koetaan Jeesuksen kärsimysnäytelmä

10.4.2019 11.33

Johannes-passio_2019.jpg Johannes-passio on suurprojekti, jota toteuttamassa yli 50 henkilöä. Jeesusta näyttelee Jyrki Mänttäri.

Pirkkalan kirkossa nähdään ja kuullaan hiljaisen viikon maanantaina taas suurprojekti, jossa J.S. Bachin musiikin ja näytelmän keinoilla kerrotaan pääsiäisen ajan tapahtumat Jeesuksen vangitsemisesta hautaamiseen. Mukana on ammattinäyttelijöitä, -laulajia, -soittajia sekä lukuisia vapaaehtoisia muun muassa kuorossa ja opetuslapsina. Passiota on toteuttamassa yli 50 henkeä, suurin osa Pirkkalasta; esimerkiksi sopraano- ja bassosolistit Hanna-Mari ja Kristjan Mõisnik, ohjaaja Hanna Gibson ja valoista vastaava Arto Järvinen.

Kysyimme Jeesusta esittävältä Jyrki Mänttäriltä miltä tuntuu esittää Jeesusta ristillä ja mitä ajatuksia se herättää.

─ Jeesus ristillä on tietysti vahva kuva ja symboli, joka merkitsee suurelle joukolle ihmisiä valtavan paljon. Koko Jeesuksen tarina on yksi ihmiskunnan historian merkittävimpiä.

─ Se on roolina siinä mielessä haastava, että tulkinnanvara on pieni. Jeesusta ei voi esittää ihan miten vaan, johtuen historiasta ja kulttuurisesta perimästä ja uskonnosta. Tai voi tietysti esittää, mutta se olisi taiteellinen itsemurha.

Jyrki Mänttäri on tällä hetkellä kiinnitettynä Tampereen Työväen Teatteriin ja näyttelee siellä Billy Elliotin isää. Millaista on näytellä näinkin erilaisia rooleja?

─ Sinänsä Jeesus roolina on rooli muiden joukossa ja näyttelijälle, ainakin minulle, on tärkeää päästä tekemään erilaisia roolitöitä. Teatterissa harvoin pääsee esittämään Jeesusta, koska perinteisesti teatteri ja uskonto kulkevat eri latuja. Uskonnollisia aiheita kyllä käsitellään, mutta aina ihmisten kautta ja ihmisten erilaisten näkemysten kautta.

Kanttori Liisa Aaltola kertoo, että nyt esitettävä Johannes-passio eroaa perinteisestä passiosta siten, että evankeliumi kerrotaan ja näytellään.

─ Uskon, että tapahtumien kuuleminen ja kokeminen suomeksi tekee esityksestä erityisen. Silti Bachin tunteisiin käyvä, vaikuttava musiikki; aariat ja koraalit Johannes-passiosta ovat paikoillaan. Myös yleisö pääsee osallistumaan virsiä laulamalla, aivan kuten Bachin aikaan oli tapana.

Ennen Johannes-passiota klo 19.15-19.45 voi nauttia Naistenmatkan koulun 4D luokan kahvion tarjonnasta.
Kahvion tuotolla tuetaan luokan leirikoulua.