Ajankohtaiset uutiset

Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat.
Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos! 

 

Uutislistaukseen

lapsiperheköyhyys yleistyy

Lapsiperheköyhyys: "Laskemme jokaisen kolikon"

29.1.2019 10.39

Viiden lapsen perheessä lasketaan rahat tarkasti. Lasten opinnoista ei kuitenkaan tingitä.

Tässä kuussa meillä ei ole varaa, mutta muutaman kuukauden päästä ehkä olemme saaneet säästettyä. Kysy sitten uudestaan, sanoo pirkkalalainen Sanna lapselleen, joka kysyy, pääsisikö hän elokuviin.

Isomman hankinnan kohdalla Sanna saattaa sanoa lapselle, että tämä sai viime vuonna, joten tänä vuonna on veljen vuoro. Sannasta on silti hienoa, että lapsi yhä kysyy.

− Olen onnellinen, että emme ole siirtäneet lapsiin ajatusta, että meillä ei ole varaa eikä lapsi pääse ikinä minnekään. Aina täytyy kysyä, ja sitten pohditaan, onnistuisiko toiveen toteuttaminen jotenkin. Lapsi ei saa kokea olevansa taakka vanhemmilleen.

Tarkka taloudenpito tärkeää

Sannan ja Jarin perheessä on 2,5-, 5-, 6-, 16- ja 18-vuotiaat lapset. Suuressa perheessä riittää vilskettä ja ruuanlaittoa: esimerkiksi maitoa menee 40−50 litraa viikossa. Maitolitran hinta on heillä hyvin tiedossa, niin kuin monen muunkin arjen välttämättömän hankinnan hinta.

Sanna on vielä parin kuukauden ajan hoitovapaalla, minkä jälkeen hän alkaa etsiä työtä tai opiskelupaikkaa. Jari on työnhakijana ja pohtii opintoja.

− Erittäin tarkalla taloudenpidolla pärjäämme juuri ja juuri, mutta ylimääräiseen ei ole varaa. Jos ylimääräinen on vaikka lukiolaisten 20 euron teatteriretki, pohdimme, miten säästämme ruokalaskussa, että lapsi pääsee mukaan.

Lukio-opinnot odotettua kalliimmat

Sannan poika opiskelee Tredussa autopeltiseppälinjalla ja tyttö Pirkkalan yhteislukio Silmussa.

− Meillä ei käynyt kertaakaan mielessä, että lapset eivät saisi päättää itse, mihin he haluavat jatko-opintoihin tai että onko meillä varaa kouluttaa heitä. Ne rahat vain revitään jostain, Jari sanoo.

− Aikuisten velvollisuus on järjestää elämänsä niin, että lasten koulutukseen on varaa. Muuta ei voi miettiäkään, Sanna sanoo.

Autoala yllätti: poika sai koulusta kaikki oppimateriaalit ja työvaatteet. Se oli suuri helpotus. Tyttären lukio-opinnot sen sijaan osoittautuivat kalliimmiksi kuin perhe etukäteen arveli.

− Saimme suvun avustuksella hankittua tarvittavat ohjelmat sisältävän läppärin. Hinta oli käytettynä 600 euroa. Halvemmallakin olisi voinut saada, mutta halusimme koneen, joka taatusti kestää koko lukioajan, kertoo Jari.

Kirjakustannukset 60−120 euroa per kurssi

Lukiossa vaihtuu joka kuudes viikko jakso, jolloin tulee hankkia uudet, sähköiset kirjat. Uuden opetussuunnitelman vuoksi kirjoja ei voi kierrättää, vaan kaikki on hankittava uutena. Yhden jakson kirjakustannukset ovat 60−120 euroa.

Kustannukset nousevat, jos valitsee kirjan, johon on käyttöoikeus neljäksi vuodeksi. Halvemman kirjan valitsemalla kirjaa voi lukea vain puolen vuoden ajan. Pitempi käyttöoikeus mahdollistaa kirjan kertaamisen ylioppilaskirjoituksiin.

− Aika alussa täytyy päättää, mitä kirjoittaa, että ostaa oikeista kirjoista kalliimmat versiot. Jos ostaa halvemman version ja kirjoittaakin sen aineen, joutuu ostamaan kirjan uudestaan, selventää lukiota käyvä Iida.

Opiskelijoiden tukitili pelasti

Perhe löysi yllättäen apua Iidan käytyä jo jonkin aikaa koulua. Rehtorille tehdyn hakemuksen myötä Iida saa koulukirjojen ostoon tukea opiskelijoiden tukitililtä. Tililtä kustannetaan yksityisten henkilöiden lahjoittamilla varoilla niiden oppilaiden opiskeluja, joiden perheissä on taloudellisia vaikeuksia. Hakemukseksi riittää lyhyt selvitys perheen tilanteesta.

− Kirja-apu on todella iso asia meille. Se on vaikuttanut arkemme sujuvuuteen merkittävästi, kiittää Sanna.

Vaikka Sanna ja Jari pyysivät nuoriaan pohtimaan tarkasti, mihin koulutukseen haluavat lähteä, he ohjeistavat myös, että lopullisia päätöksiä omasta tulevaisuudestaan ei tarvitse nuorena tehdä. Aina voi opiskella jonkun muunkin ammatin.

− Kannattaa on pohtia, missä ammatissa pärjäisi, mikä ala työllistää ja mistä asioista nauttii. On tärkeää unelmoida tulevaisuudesta, Sanna muistuttaa.

Haastateltujen nimet on muutettu.

Hanna Parviainen

Sannan vinkit hyvään taloudenhoitoon

  • Vertaile kauppojen hintoja. Osta hedelmät ja maidot toisesta kaupasta ja muut toisesta. Toisessa ketjussa ruokakassi voi maksaa 100 euroa ja toisessa 170 euroa.
  • Tee ruokaa isoja määriä kerralla. Hyödynnä sesongin kasvikset.
  • Ennakoi. Merkkaa excel-taulukkoon koko vuoden menot ja tulevien laskujen eräpäivät ja arviosummat. Älä anna laskujen tulla yllätyksenä.
  • Kierrätä vaatteita ja urheiluvälineitä ystävien ja naapureiden kanssa.
  • Hyödynnä Hope ja kirpputorit.
  • Hae apua ennen kuin on liian iso hätä.

Yhteisvastuukeräys 2019: lasten ja nuorten koulutus tärkeää

Yhteisvastuukeräys 2019 auttaa lasten ja nuorten koulutuksessa Suomessa ja maailmalla. Pirkkalassa tuetaan 2. asteen opiskelijoiden koulunkäyntiä. Pienikin apua auttaa.

Lue lisää yhteisvastuukeräyksestä täältä.