Sodan keskeltä Eritreasta Etiopiaan ja opiskelemaan Suomeen

20.11.2018 12.14

Tesfaye Nigusu

Pirkkalan seurakunnan stipendiaatti Tesfaye Nigusu kutsuu valmistujaisiinsa Sirpakkaan.

Pirkkalan seurakunnan lähetyssihteeri Sirpa Hämäläinen vieraili vuonna 2010 Etiopiassa Suomen Lähetysseuran opintomatkalla. Tuolla matkalla hän kohtasi tuolloin 25-vuotias Tesfaye Nigusun.

Nigusu työskenteli Mekane Yesus -kirkon Dessien hiippakunnan kehitysosaston aidsorpolapsityön koordinaattorina. Hänen työpisteensä oli konkreettisesti aidsorpojen lasten ja nuorten keskuksessa lasten keskellä.

− Kiinnitin häneen huomiota. Hän oli erityisen tarmokas, ystävällinen, sosiaalinen ja auttavainen. Hän tuli hyvin toimeen lasten kanssa, muistelee Hämäläinen.

Nigusu järjesti suomalaisvieraille tapaamisen heidän etiopialaisten kummilastensa kanssa, mikä vaati paljon työtä. Nigusun positiivisuus ja ahkeruus tekivät vaikutuksen Hämäläiseen ja muihin suomalaisvieraisiin. Hämäläinen alkoi pohtia, että olisi hienoa saada nuori mies vierailulle Suomeen kertomaan millaista on sotaa Eritreasta Etiopiaan paenneen nuoren elämä. Nigusu innostui ajatuksesta.

Vihdoinkin Suomeen

Sekä Pirkkalan seurakunta että Suomen Lähetysseura näyttivät idealle vihreää valoa. Alkoi pitkään kestänyt järjestelyaika, jossa Nigusulle hankittiin passi, viisumi ja matkavakuutus sekä etsittiin majoittajat ja matkustamista organisoivat henkilöt.

Nigusu saapui kahdeksi kuukaudeksi Pirkkalaan kesällä 2012. Hän oli mukana rippikoululeireillä sekä nuortenilloissa kertomassa elämästään sekä tekemässä nuorisotyötä.

− Ilahduimme, miten nopeasti hän sai ystäviä ja sopeutui joukkoomme. Myöhemmin Pirkkalasta kävi kaksi nuorta aikuista Etiopiassa tapaamassa häntä ja tutustumassa maahan. Jo tuolloin Tesfaye sanoi, että haluaisi tulla jatkokoulutukseen Suomeen.

Kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth ja Tesfaye Nigusu Pappilassa 12.7.2012 Nigusun tervetulojuhlassa.

Opiskeluissa suuri ero

Pirkkalan seurakunnan Sirpakan vapaaehtoisissa virisi toive Nigusun koulutuksen mahdollistamisesta. Vapaaehtoiset lähtivät tukemaan koulutusta muun muassa tekemällä Sirpakkaan myyntiin käsitöitä. Pirkkalan seurakunta valitsi Nigusun stipendiaatikseen, minkä myötä opiskelupaikan hakeminen Suomesta mahdollistui.

Nigusu aloitti opiskelut Jyväskylän yliopistossa vuonna 2016. Opiskelujen ohessa hän toimi muutamilla Pirkkalan seurakunnan leireillä ja retkillä yhtenä nuorten ohjaajista. Yhteyden muun muassa Sirpakan vapaaehtoisiin on ollut tiivistä puolin ja toisin.

Nigusu valmistui kansainvälistä kehitystä tutkivasta Masters in development in international cooperation -tutkinnosta tänä syksynä.

− Opiskelu Suomessa on täysin erilaista kuin Etiopiassa. Etiopiassa kuunnellaan opettajan opetusta ja suoritetaan sen jälkeen tentti. Opiskelussa ei sallita kriittistä pohdintaa. Suomessa on monenlaisia tapoja suorittaa kursseja. Samalla varmistetaan, että opiskelija on ymmärtänyt aiheen. Opettajien ja opiskelijoiden suhde on myös tasa-arvoinen. Opiskelukokemus oli hieno. Olen kiitollinen Pirkkalan seurakunnalle opiskelujeni mahdollistamisesta, Nigusu kertoo.

Juhla Sirpakassa ja nuortenillassa

Nigusun valmistujaisjuhlaa vietetään kahvila Sirpakassa torstaina 22. marraskuuta. Kello 13−16 on kaikille avoin juhla, johon voi tulla mukaan onnittelemaan Nigusua sekä nauttimaan kakkukahvit. Samana iltana hän osallistuu Kirkkoveräjällä nuorteniltaan.

Nigusu palaa pian juhlan jälkeen Etiopiaan. Hän aloittaa työskentelyn Suomen Lähetysseuran Etiopian Felmin kehityspäällikkönä.

− Olen onnellinen uudesta työstäni. Se on merkittävä askel urallani. Olen myös onnellinen siitä, että saan tulla ainakin kerran vuodessa Suomeen osana työtäni. Suomi on ollut minulle toinen koti, joten olen tyytyväinen siihen, että minulla on vielä yhteys tänne.

− Olen kiinnostunut nuorista ja tulevasta sukupolvesta Etiopiassa. Olen iloinen, että voin tehdä työtä, jolla voin auttaa ihmisiä muuttamaan elämäänsä, Nigusu sanoo.

Muutenkin hänelle kuuluu hyvää. Etiopiaan palatessa on edessä myös isompi juhla: omat häät.

Tesfaye Nigusun valmistujaisjuhla Sirpakassa torstaina 22.11. klo 13−16.

Pieni kuva: Tesfaye Nigusu ja nuorisotyönohjaaja Ville Salminen Pappilassa kesällä 2012.