Seurakunnasta apua parisuhdeasioihin

5.9.2018 10.00

Seurakunnasta saa apua myös parisuhdeasioihin. Mari ja Vesa Suomalaisen mukaan arjen pienet kohtaamiset ovat parisuhteessa tärkeitä. Se voi olla vaikka halaus, katse tai kysymys puolison päivän kulusta.

Pirkkalan seurakunta haluaa auttaa ja tukea ihmisiä myös parisuhdeasioissa. Seurakunta järjestää muun muassa erilaisia parisuhdetapahtumia, -kursseja sekä pariskuntien kynttiläillallisia, jotka tarjoavat tukea parisuhteen haasteisiin, puolisoiden väliseen vuorovaikutukseen sekä arjen haasteisiin. Keskusteluapua on lisäksi saatavilla. Seurakunta tukee myös tarjoamalla keskusteluapua maksutta parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa Tampereen perheasiain neuvottelukeskuksen kautta. Lisäksi seurakunta järjestää eroryhmiä yhdessä naapuriseurakuntien kanssa.

─ Toimintamme on tarkoitettu aivan tavallisille pareille, jotka tahtovat päästä parisuhteessaan eteenpäin ja oppia tuntemaan toisiaan syvemmin. Tilaisuuksiin liittyy usein yhteisten ajatusten jakamista, mutta se tapahtuu kunkin omilla ehdoilla ja jokaisen yksityisyyttä kunnioittaen, kertoo aikuistyön pappi Tuula Mannermaa.

Syyskausi alkaa parisuhdeiltapäivän merkeissä

Syyskauden alkajaiseksi järjestetään Kirkkoveräjän seurakuntatalossa parisuhdeiltapäivä teemalla: Kuinka päästä hyvään yhteyteen? Vertaisohjaajina kymmenisen vuotta toimineet Mari ja Vesa Suomalainen kannustavat tulemaan paikalle matalan kynnyksen parisuhteen huoltamiseen.
─ Pyrimme iltapäivässä antamaan näkökulmia siihen, kuinka hyvää yhteyttä on mahdollista pitää yllä ja kuinka myötäeläminen auttaa arjen kitkatilanteissa.

Suomalaiset miettivät, että arjen paineet syntyvät helposti kiireen tunteesta, joka tulee aikataulutetusta vapaa-ajasta ja ruuhkavuosien paineesta.
─ Työt, perhe, harrastukset, ikääntyvät vanhemmat ja työttömyys saattavat kuorimittaa elämäämme. Lisäksi sosiaalinen media voi luoda meille kuvaa, että elämässä aina pitäisi mennä hyvin ja arjen tulisi olla jollakin tavalla hyvin erityistä, pohtivat Suomalaiset.

─ Ongelmaton parisuhde on käsittääksemme sula mahdottomuus. Parisuhteessa toimii kaksi omilla aivolla ajattelevaa ja omat tunteensa kokevaa yksilöä ja eriävät mielipiteet ovat luonnollisia. Tärkeintä olisi löytää rakentava suhtautumistapa ongelmiin. Havainto samalla puolella olemisesta voi syntyä, kun päästää hyvää yhteyteen puolison kanssa.

Hyvä parisuhde tukee mysö terveyttä

Tutkimusten mukaan vakaa parisuhde tukee ihmisten kokonaisvaltaista terveyttä. Kun parisuhde ei ole stressin aiheuttaja, sen voidaan osaltaan katsoa suojaavan stressiperäisiltä sairauksilta. Hyvä parisuhde mahdollistaa myös yksilön kasvun ja kasvukipujen turvallisen kokemisen rakkauden suojassa.

Mitkä ovat Suomalaisten vinkit parisuhteessa päästä hyvään yhteyteen?
─ Halu ja kiinnostus olla hyvässä yhteydessä eli halu tietää, mitä toinen ajattelee ja kokee. Tärkeää on myös molemminpuolinen kunnioitus sekä kunnioituksesta nouseva halu yrittää ymmärtää toista, vaikka näkökulma tuntuisikin poikkeavan omasta rajustikin. Hyvässä yhteydessä tavoitteena ei ole ratkaisuun pääseminen. Usein ratkaisu kuitenkin löytyy hyvän yhteyden sivutuotteena, kiteyttävät Suomalaiset.

Kynttiläillalliselle seurakunta kutsuu erityisesti 10 vuotta avioliitossa olleet

Lokakuussa seurakunta järjestää pariskuntien kynttiläillallisen. Silloin 10 vuotta avioliitossa olleet pariskunnat saavat ilmaiset liput ohjelmalliselle illalliselle. Tapahtumaan voi muutkin pariskunnat osallistua ostamalla 40 euron illalliskortin.

─ Haluamme näin muistaa pariskuntia ja tuoda virkistystä heidän arkeen hyvän ruuan, musiikin ja parisuhdeasioiden merkeissä, kertoo Tuula Mannermaa.

Parisuhdeiltapäivä Kirkkoveräjän seurakuntatalossa su 9.9. klo 15–17. Kahvitarjoilu. Lastenhoito yli 3-vuotiaille, varaa paikka 7.9. mennessä: pirkkalanseurakunta.fi/ilmoittautumiset

Pariskuntien kynttiläillallinen Kirkkoveräjän seurakuntatalossa la 27.10. klo 18-20. Ohjelmallinen ilta hyvän ruuan, musiikin ja parisuhdeasian äärellä. Heini ja Pekka Mäenpää ovat mukana tapahtumassa musisoimassa sekä puhumassa parisuhdeasioista.  Illallislippuja myydään seurakuntatoimistosta 3.10. alkaen 40 €/pariskunta.

Teksti: Mari Lilja
Kuva: Joona Kivioja