Nyt on aika asettua ehdolle seurakuntavaaleissa

31.8.2018 15.15

Olsa_vaalit_net_XL.jpg Kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth kannustaa lähtemään ehdolle seurakuntavaaleissa edistämään yhteistä hyvää.

Seurakuntavaalien ehdokasasetteluaika on parhaillaan käynnissä. Ehdokasasettelu päättyy 17.9., jolloin ehdokaslistat pitää olla toimitettuna seurakunnan toimistoon.

Seurakuntavaalit toimitetaan neljän vuoden välein. Marraskuussa valitaan 400 seurakuntaan yhteensä noin 9000 uutta luottamushenkilöä. He päättävät toiminnasta ja rahojen käytöstä mm. siitä, keitä valitaan seurakunnan työntekijöiksi, minkälaisia kerhoja pidetään ja keitä autetaan – missä ja miten.

Seurakuntavaalit ovat ennen kaikkea paikalliset vaalit, joissa seurakuntalaisten joukosta valitaan henkilöt suunnittelemaan toimintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle. Luottamushenkilöt pääset vaikuttamaan seurakunnan tulevaisuuteen. Pirkkalan kirkkovaltuustoon valitaan vaaleilla yhteensä 27 jäsentä. Seurakuntavaaleissa ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu vähintään 18-vuotias kirkon jäsen.

– Toivoisin, että saisimme Pirkkalaan luottamushenkilöitä, jotka edustaisivat monipuolisesti seurakunnan jäsenkuntaa. Tämä tarkoittaa sitä, että joukossa olisi hyvä olla eri-ikäisiä ja erilaisissa elämänvaiheissa olevia edustajia. Seurakunnan kannalta on myös toivottavaa, että luottamushenkilöt ovat aktiivisia ja sitoutuneita sekä tuovat rohkeasti myös uusia näkökulmia toiminnan kehittämiseen, kertoo kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth.

Pirkkalan seurakunnan työntekijöitä haastateltaessa nousi myös toiveita uusista luottamushenkilöistä. Toivottiin muun muassa, että luottamushenkilöt katsoisivat toimintaa kokonaisuutena, olisivat eteenpäin katsovia ja muutoksessa mukana olevia, valmiita sitoutumaan omaan tehtäväänsä, kiinnostuneita, valmiita myös osallistumaan seurakunnan toimintaan sekä kuuntelisivat työntekijöiden toiveita.

Seurakuntavaaleissa asetutaan ehdolle valitsijayhdistysten kautta. Viime vaaleissa Pirkkalan seurakunnassa oli neljä eri valitsijayhdistystä: Sosiaalidemokraatit, Vihreät ja sitoutumattomat, Kirkko keskellämme, Seurakuntaväki sekä Perussuomalaiset ja sitoutumattomat. Ehdokkaita vaaleissa oli 86.

Jos ehdokkaaksi haluava ei löydä itselleen soveltuvaa valitsijayhdistystä, niin on mahdollisuus myös perustaa itse oma uusi valitsijayhdistys. Ehdokkaita voi asettaa valitsijayhdistys, johon kuuluu vähintään 10 seurakunnassa äänioikeutettua jäsentä.

Helposti tulee ajateltua, että seurakunta järjestää lähinnä jumalanpalveluksen sunnuntaisin, rippikoulun ja jotain pientä toimintaa siinä sivussa. Seurakunta on kuitenkin mukana monen ihmisen elämässä. Erityisesti lasten, perheiden, nuorten ja ikäihmisten kanssa on paljon toimintaa. Yksi tärkeä tehtävä on auttaminen - seurakunta auttaa erilaisissa elämän vaikeuksissa, esimerkiksi ihmissuhde- tai talousongelmissa. Kirkko ja seurakunta ovat osa yhteiskunnan turvaverkkoa – siksi myös seurakunnan päätöksentekijöillä on väliä koko paikkakunnan hyvinvoinnin kannalta.

– Seurakunta on yhteisö, ja tämä tarkoittaa myös luottamushenkilöitä. Luottamushenkilönä toimiminen on yhteisen hyvän edistämistä.  Silloin ei olla ajamassa omaa etua, vaan edistetään yhteisön hyvää. Minun kirkkoni –ajatuksen rinnalla on oltava myös meidän kirkko. Seurakunnan kohdalla tietysti korostuu myös tehtävä välittää viestiä armollisesta Jumalasta, kiteyttää Silfverhuth.

Lisätietoa: seurakuntavaalit.fi

Teksti ja kuva: Mari Lilja