Birgitan vaellus kutsuu vaeltamaan

6.6.2018 10.46

Birgitan vaellus 2018

- On hyvä olla, kun pääsee pois melusta, kiireestä ja suorittamisesta. Luonnon keskellä tulee kiitollinen mieli ja saa pilkettä silmiin. Hengitys rauhoittuu, kun malttaa kulkea hitaasti, kuvailee Jaana Mäkinen kokemuksiaan vaelluksilta.

Jaana Mäkinen (54) on mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa tämän vuotista Birgitan vaellusta. Jaana aloitti talvella työt Lempäälän seurakunnan taloustoimistossa ja innostui vaelluksen suunnittelusta. Aiemmin hän on tehnyt lyhyitä päivävaelluksia Lapissa, Sastamalassa pyöräillen, ja myös ulkomailla, Kreetalla ja Kreikassa. Hän asuu Tampereen keskustassa ja vaeltaa usein Pyhäjärven rantapolkuja Pyynikinharjun maisemissa.

Matalan kynnyksen tapahtuma

Birgitan polku on noin 50 kilometrin mittainen reitistö, jonka varrella on runsaasti maisemallisesti hienoja paikkoja sekä luontokohteita. Polku on nimetty saman pyhimyksen mukaan kuin Lempäälän keskiaikainen kirkko. 1300-luvulla elänyt ruotsalainen Pyhä Birgitta koki ilmestyksiä, ja Jeesuksen seuraaminen vei hänet pitkille vaelluksille. Hän vaelsi jalan valtavia matkoja, esimerkiksi Ruotsista Espanjan Santiago de Compostelaan ja Roomaan, missä hän pääsi paavin neuvonantajaksi.

Birgitan vaellus järjestetään nyt 14. kerran ja se on Lempäälän, Tampereen, Pirkkalan ja Sääksmäen seurakuntien yhteinen tapahtuma. Suunnittelijoina ja vetäjinä on sekä seurakuntien työntekijöitä että lukuisia vapaaehtoisia konkareita.

- Birgitan vaellus on matalan kynnyksen tapahtuma, Jaana kertoo. - Ensikertalaisen on helppo tulla mukaan päivän matkalle tai lyhemmälle reitille. Vaelluksella ei suoriteta eikä vertailla omaa matkaa tai kokemuksia toisten kokemuksiin. Kaikilla reiteillä on kaksi vetäjää, jotka ohjaavat ryhmän perille.

Tänä vuonna vaellusreittejä uudistetaan. Lempäälän itäpuolta kulkee yksi pitkä reitti, jolle voi liittyä kolmesta kohtaa oman innon ja kunnon mukaan. Vaelluksen lähtöpaikoille on bussikuljetus kirkolta. Matkaksi voi valita noin 23 km, 17 km tai 7 km. Sääksjärven 18 km pituiselle reitille on tehty mobiilisovellus, jonka avulla oman puhelimen avulla voi suunnistaa maastossa. Reitti on mahdollista vaeltaa itsenäisesti tai ohjatusti ryhmän mukana. Lapsiperheille on suunnitteilla noin 4 km pituinen vaellus Hakkarissa.

- Mitä neuvoja haluaisit antaa ensikertalaiselle, Jaana? - Lähde hyvin ”sisään ajetuilla” kengillä ja ota eväitä ja tarpeeksi juotavaa mukaan! Istuinalustakin on hyvä olla. Koita keskittyä luontoon sen sijaan että tarkkailisit toisia tai itseäsi.

Seitsemän siunausta

Birgitan vaelluksen 2018 teemaksi on valittu ”Seitsemän siunausta”. Vaeltaja saa nauttia seitsemästä hoitavasta asiasta: hitaus, hiljaisuus, yksinkertaisuus, jakaminen, vapaus, huolettomuus ja hengellisyys. Vaelluksella vietettävissä lyhyissä rukoushetkissä syvennytään näihin aiheisiin.

- Hengitän, olen siis hengellinen, toteaa Jaana Mäkinen. - Vaeltaessa hengitys syvenee ja rauhoittuu. Sisäinen rauha lisääntyy samalla. Parasta vaelluksella on, kun tulee sellainen tunne, että sielu lepää. Aina yllätyn pienistä ja suurista ihmeistä. On tullut mieleen, että nimi ”Kaikkivaltias” todella sopii kuvaamaan Jumalaa. Kiitollisuus kasvaa, kun huomaa oman pienuutensa. Omat arvot ja asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin.

Seitsemän siunauksen joukosta Jaana nostaa vapauden. - Vapaus tuntuu niistä tärkeimmältä tällä hetkellä. Voin ajatella, että katotaan, mitä uutta tänään tapahtuu – Jokainen päivä on seikkailu!

Teksti: Laura Tuhkanen-Jukkola

Birgitan vaellus 1.9.2018

Osallistujamaksu Birgitan kirkkovaellukselle on 12 €. Maksu sisältää opastetun vaelluksen, rukousvihkosen sekä ruokailun perillä. Osallistumismaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä netin kautta. Vaelluksen päätteeksi voi pulahtaa Kirkkojärveen virkistäytymään ja Lempäälän seurakuntatalolla on myös lepohuone, jossa voi käydä pitkäkseen.

Vaellus päättyy Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa klo 19 järjestettävään messuun. Messun jälkeen on järjestetty kuljetus Pirkkalaan (ilmoittautuminen ja kuuluu hintaan).

Netin ilmoittautumislomakkeet aukeaa 31.5.2018 ja ne löydät täältä.

Pirkkalan patikkavaellus

Reitin pituus noin 25 km. Maalaismaisemaa, hiljaisia sorateitä, metsäpolkuja ja lopuksi on myös asfalttia. Huoltoautosta saa taukopaikoilla vesitäydennystä.

Reitti: Korteniityntie-Paunintie-Vinnentie-Paarentie-Pitkäkorventie-Saarikontie-Pirkkalantie-Kuokkalantie-Tampereentie (muutokset loppupäähän ovat vielä mahdollisia).

Lähtö klo 9 Pirkkalan Vanhalta kirkolta, Anian rantatie 226, Pirkkala.

Lisätietoja: Jukka Peltola jukka.peltola@evl.fi, Ilmoittautuminen Pirkkalan seurakunnan nettilomakkeella.

Pirkkalan kirkkovenevaellus

Soutumatka noin 30 km.
Lähtö klo 9 Pirkkalan Vanhalta kirkolta, Anian rantatie 226, Pirkkala. Huoltoautosta saa taukopaikoilla vesitäydennystä.

Kuva: Hannele Lahtivirta