Pääsiäinen - kristittyjen suurin juhla

8.4.2017 09.00

Pääsiäinen on suuri juhla.

Viikkoa ennen pääsiäistä vietetään palmusunnuntaita. Silloin huomio on samassa tapahtumassa kuin adventtina: Jeesuksen saapumisessa Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Palmusunnuntain nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät Jeesuksen eteen tielle. Tähän liittyy tapa koristella kirkkoa palmunoksilla ja muilla lehvillä tai kantaa niitä kulkueissa. Pajunoksat ovat kirkkojen koristelussa pohjoinen vastine palmunlehville. Palmusunnuntai-iltana on Pirkkalan kirkossa konsertti. Konsertissa esiintyvät Tiitus Ylipää, baritoni ja Anu Rautakoski, piano.

Palmusunnuntain ja pääsiäisen välissä on hiljainen viikko. Hiljaisella viikolla on muuan muassa eläkeläisten ehtoolliskirkko, perheiden pääsiäiskahvilat sekä musiikillinen draama Jeesuksen kärsimyksestä. Musiikinen draama Jeesuksen Kristuksen kärsimyksestä evankelista Johanneksen mukaan esitetään Pirkkalan kirkossa hiljaisen viikon keskiviikkona kello19. Esitykseen kuuluu lisäksi seurakuntavirsiä ja Bachin urkumusiikkia. Draamassa pääosaa esittää Tampereen Työväen Teatterista tuttu näyttelijä Jyrki Mänttäri. Hän esittää Jeesusta. Tarinan kertojana on pirkkalalainen freelance-näyttelijä Hanna Gibson.

Kiirastorstain ehtoollinen päättyy alttarin mustaksi pukemiseen

Kiirastorstai muodostaa pääsiäisjakson käännekohdan. Tuhkakeskiviikkona alkanut katumusaika päättyy kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelukseen. Jeesus ja opetuslapset kokoontuivat viimeiselle yhteiselle aterialleen kiirastorstain iltana.

Kiirastorstain jumalanpalveluksen päätteeksi alttari riisutaan liturgisista esineistä ja vaatteista. Alttarin riisuminen aloittaa ristin ja ylösnousemuksen pääsiäisen, pääsiäispäivän iltaan jatkuvan kolmen päivän juhla-ajan, joka ilmaisee Kristuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen yhteenkuuluvuuden.

"Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni."

Pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä.

Pitkäperjantai on vuoden ainoa pyhäpäivä, jonka liturginen väri on musta. Pitkäperjantaina vietetään sanajumalanpalvelus, jossa viivytään ristin juurella.

Alttarilla käytetään kukkina viittä ruusua kuvaamaan Jeesuksen haavoja. Urkuja tai muita instrumentteja ei yleensä soiteta, vaan virret lauletaan ilman säestystä.

Jeesuksen kuolinhetken hartaus pidetään Pappilan väentuvassa kello 15. Hartaushetken musiikista vastaavat Laura-Leena Pauni, huilu ja Leonardo Cubillo Carrillo, oboe.

Valon messu johdattaa suureen iloon

Kynttilät, jotka sytytetään pääsiäisyön messussa, Valon messussa Pirkkalan Vanhassa kirkossa, kuvaavat nousevaa aurinkoa ja kuoleman pimeyden väistymistä. Jeesuksen hauta on tyhjä. Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista ja murtanut näin haudan ja kuoleman kahleet. Me muistamme myös, että kasteessa olemme kuolleet ja nousseet ylös yhdessä Kristuksen kanssa.

Kristus on voittanut kuoleman

Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista, elämä on voittanut kuoleman.

"Kristus nousi kuolleista,
kuolemallaan kuoleman voitti
ja haudoissa oleville elämän antoi."

Pääsiäisenä muistetaan myös kastetta, jonka kautta jokainen kristitty ikään kuin haudataan ja nousee kuolleista.

Yhteinen pääsiäisbrunssi kirkossa

Ensimmäinen pääsiäispäivä aloitetaan Pirkkalan kirkossa yhteisellä brunssilla kello 10. Yhteinen brunssipöytä kootaan nyyttäriperiaatteella. Pöytään on valmiiksi katettu kahvia, teetä, kanamunia ja croisantteja. Jokainen tulija voi tuoda pöytään lisää syötävää esimerkiksi leikkeleitä, juustoja, kasviksia, hedelmiä, mehuja tai suolaista ja makeaa leivonnaista. Yhteisen brunssin jälkeen alkaa ensimmäisen pääsiäispäivän messu kello 11.

Toisen pääsiäispäivän messussa muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä. Ilmestykset vakuuttivat heidät Jeesuksen kuolleista nousemisesta ja jatkuvasta läsnäolosta maailmassa.