Marian ilmestyspäivä on vanha kristillinen juhlapyhä

21.3.2017 10.58

Marian ilmestyspäivä.

Yhdeksän kuukautta ennen joulua ja Jeesuksen syntymäjuhlaa vietetään Marian ilmestyspäivää. Silloin muistetaan Enkeli Gabrielia, sanansaattajaenkeliä, joka tuli kertomaan Marian saavan lapsen, sekä hetkeä, jolloin Pyhä Henki siitti lapsen: tulevan Messiaan. Marian ilmestyspäivää vietetään tänä vuonna 26.3.

Kristityt ovat viettäneet päivää noin 400-luvun puolivälistä alkaen. Suomessa sen vietto siirrettiin pysyvästi sunnuntaihin vuonna 1955.

Kirkkokahvit ja esitelmä kristityn mallista

Marian ilmestyspäivän messu pidetään Pirkkalan kirkossa su 26.3. klo 10. Messun toimittavat Tuula Mannermaa, Olli-Pekka Silfverhuth, Pirkko Leponiemi-Pirhonen ja Kirkkokuoro. Messukumppanina Martat.
Pyhäkoulu on lapsille jumalanpalveluksen aikana kerhotilassa.

Messun jälkeen kirkkokahvit ja TT Päivi Salmesvuoren esitelmä. Esitelmän aiheena on "Martta ja Maria. Ruotsin Birgitta ja ihannekristityn kuva".

- Neitsyt Maria on ollut erityisesti naisille tärkeä ihanne. Samaan aikaan hän on ollut neitsyt-äitinä mahdoton roolimalli. Uudessa testamentissa mainitut sisarukset Martta ja Maria sen sijaan ovat olleet aktiivisen ja mietiskelevän elämäntavan malleja kristinuskon alkuajoista lähtien ja myös inhimillisesti katsottuna helpommin seurattavia. Esityksessä pohditaan Martan ja Marian edustamaa kristityn mallia Ruotsin näkijänaisen, 1300-luvulla eläneen Pyhän Birgitan näkökulmasta, kertoo Päivi Salmesvuori.

Päivi Salmesvuori toimii yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hän on perehtynyt keskiajan ja 1800–1900-luvun vaihteen kirkkohistoriaan erityisesti vallan, auktoriteetin ja sukupuolen näkökulmista.

Taivaallinen Isä,
sinä valitsit neitsyt Marian Vapahtajamme äidiksi.
Täytä meidät armollasi,
että mekin hänen laillaan suostuisimme tahtoosi.
Lahjoita sydämiimme ilo siitä,
että Poikasi Jeesus Kristus syntyi ihmiseksi
ja vapautti meidät synnin ja kuoleman vallasta.
Ylistämme häntä,
joka sinun ja Pyhän Hengen kanssa hallitsee iankaikkisesti.