Ajankohtaiset uutiset

Lue Pirkkalan seurakunnan toiminnasta, tapahtumista ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat. Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos! 

Uutislistaukseen

Pirkkalan Kirkkokuoro: 100 vuotta laulua, 3 johtajaa, 1 kuoro

Edessä kaksi laulajaa nuottivihkot käsissä. Taustalla lisää kuorolaisia.

Ritva Yli-Öyrä (oikealla) ja vieressä Elisa Mäenpää harjoittelevat kuoron kanssa Pirkkalaista messua, joka on Pirkko Leponiemi-Pirhosen ja usean kuorolaisen yhdessä laatima messu.

Pirkkalan Kirkkokuoro täyttää tänä keväänä 100 vuotta. Kirkkokuoro on uskollisuuden ja pitkäjänteisyyden perikuva: sillä on 100 vuoden historiansa aikana ollut käytännössä vain kolme johtajaa ja lukuisat laulajat ovat olleet mukana kymmeniä vuosia. 

Ritva Yli-Öyrä asteli Pirkkalan Kirkkokuoron harjoituksiin ensi kertaa 40 vuotta sitten.

Mikä on kaikki nämä vuodet vetänyt hänet harjoituksiin kerran viikossa ja lisäksi esiintymisiin ja kuoromatkoille?

–Kuorolauluun jää koukkuun. Jouduin aikanaan olemaan 2,5 vuotta pois opintovapaani takia, ja minulla oli kova ikävä kuoroa ja ihmisiä siellä, hän muistelee.

–Kun lapset olivat pieniä, kuoro antoi aikaa ihan vain itselle. Sain rauhassa tehdä sitä, mikä on itselle tärkeää, Yli-Öyrä jatkaa. 

Yli-Öyrä haaveili kuoroon kuulumisesta jo koululaisena. Koulun kuoron koelaulu oli liian jännittävä tilanne, niinpä kuorohaave toteutui vasta nuorena aikuisena. 

–On ihan eri asia laulaa yhdessä kuin yksin.

Elisa Mäenpää nostaa esiin kuorolaulun hengellisen merkityksen:

–Kuorolaulu on minun tapani laulaa, se on myös rukousta ja ilosanoman eteenpäin viemistä. Virret ja laulut puhuvat minun kieltäni, se on mun juttu, 27 vuotta Pirkkalan Kirkkokuorossa laulanut Mäenpää luonnehtii.

Yli-Öyrä ja Mäenpää kiittelevät kuoron hyvää henkeä. Ja samalla tietysti pitkäaikaista kuoronjohtajaa, kanttori Pirkko Leponiemi-Pirhosta.

Kokeneita kuorolaisia tuntuu hiukan jännittävän kuoronjohtajan vaihtuminen, kun Pirkko Leponiemi-Pirhonen jää pian eläkkeelle.

– Kun sukupolvi vaihtuu, voi olla, että kuoron laulajatkin vaihtuvat jonkin verran, Mäenpää ennakoi.

– Niin tuntuu käyvän aina, kun kuoron johtaja vaihtuu. Olen kuullut, että se on yleistä, Yli-Öyrä jatkaa.

Kaikissa seurakunnissa ei enää ole kirkkokuoroja. Kuorotoiminta on muuttunut, nykyään kootaan projektikuoroja tarpeen mukaan tai keskitytään gospel-kuoroissa kevyempään hengelliseen musiikkiin. Vaikka kirkkokuorolla olisi muunkinlaisia esiintymisiä, sen perustehtävä on laulaa jumalanpalveluksissa etenkin suurimpina juhlapyhinä, jouluna ja pääsiäisenä.

Pirkkalan Kirkkokuoro juhlii 100 vuottaan Pirkkalaisella messulla 7.5. klo 10 Pirkkalan kirkossa. Messun jälkeen synttärikahvit.
Kuvateksti: Ritva Yli-Öyrä (oikealla) ja vieressä Elisa Mäenpää harjoittelevat kuoron kanssa Pirkkalaista messua, joka on Pirkko Leponiemi-Pirhosen ja usean kuorolaisen yhdessä laatima messu.
 

27.4.2023 10.17