Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat.
Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos!

Papit Pyhäjärven rannalla. Pastorit Soili Juntumaa (vas.) ja Tuula Mannermaa (oik.) toivottavat viestipyhiinvaeltajat tervetulleeksi Pappilan alueelle heinäkuussa. – Matkaajat saavat Pappilassa nauttia kauniista maisemista Pyhäjärven rannalla. Myös tunnelmallinen 100-vuotias Vanha kirkko tulee tutuksi vaeltajille.

Suomen halki kulkeva viestipyhiinvaellus saapuu myös Pirkkalaan

24.5.2022 10.13

VIESTINPYHIINVAELLUS on nimensä mukaan viestityyppinen pyhiinvaellustapahtuma, joka etenee kesän aikana halki Suomen Savonlinnasta Turkuun ja sieltä edelleen kohti Ahvenanmaan Jomalaa. Vaellus kulkee kuuden hiippakunnan alueella. Pirkkalan Pappilaan vaellus saapuu Härmälän kirkon kautta maanantai-iltana 18. heinäkuuta.

Tapahtuma käynnistyy helatorstaina 26.5. Savonlinnan Tuomiokirkosta, jossa piispa Seppo Häkkinen lähettää matkaan viestivaelluksen kohti Turkua. Arkkipiispa Tapio Luoma vastaanottaa viestin Turun Tuomiokirkossa 14.8.2022.

- Vaelluksen mukana kuljetetaan viestikapulana vesipulloa. Se muistuttaa veden ja luonnon merkityksestä. Vesi on myös kasteen ja puhtaaksi pesun merkki, selventää seurakuntapastori Tuula Mannermaa.

Yli 1000 kilometrin vaelluksella kuljetaan kohtuuden, kestävyyden ja toivon tiellä Pyhän Olavin mannerreittiä pitkin kohti Turun saaristoa, josta matka jatkuu merireittiä pitkin kohti Jomalaa.

Vaeltajia kutsutaan mukaan kulkemaan matkaa muutamasta kilometristä useampiin päiviin. Vaellusta voi kulkea esimerkiksi kävellen, pyöräillen tai kirkkoveneellä. Jokainen voi liittyä mukaan vaellukselle omalla tavallaan ja omista motivaatioistaan.

- Viestipyhiinvaelluksella matka taittuu yhteyden ja ihmettelyn hengessä. Pyhiinvaellus on kokemus, joka kannattaa ainakin kerran elämässään kokea. Matkalla on rukoushetkiä, uusia puhuttelevia maisemia ja kauniita kirkkoja. Matkassa on myös Jumala, salatulla ja joskus jopa ihmiselle itselleen jollain tavalla näkyvällä tavalla, kertoo Tuula Mannermaa.

- Tänä kesänä on erityisen hyvä, jopa helppo mahdollisuus osallistua etenkin täällä Pirkkalassa tai lähiseuduilla mukaan. Mutta ihan hyvin voi osallistua myös vaikka oman kesälomareissun yhteydessä jossain päin Suomea, missä pyhiinvaellus kulkee.

NYKYAJAN pyhiinvaeltajien matkan motivaationa voivat olla hengellisten tai henkisten syiden lisäksi esimerkiksi halu vaeltaa luonnossa ja kulkea kulttuurihistoriallisilla paikoilla, irtioton kaipuu arjesta ja halu koetella omia rajoja. Erilaiset reitit tarjoavat luontoelämyksiä, hiljentymistä ja tarinoita historiasta. Ekologiset ja kestävän kehityksen kysymykset ovat yhä tärkeimpiä nykypyhiinvaeltajille. Monet etsivät tapoja vaeltaa ekologisesti. Pyhiinvaellus on myös yksinkertainen tapa toteuttaa lähimatkailua.

- Pyhiinvaeltaja voivat yöpyä ja saunoa Pappilan alueella. Tiistaiaamuna 19.7. lähdemme Pirkkalan Vanhassa kirkossa pidetyn alkuhartauden jälkeen kävellen matkaan kohti Nokiaa. Vaellusosuudellamme on kauniita maisemia ja puhuttelevia kohteita kuten Pitkänniemen maisemat ja Pitkänniemen sairaalakirkko. Erittäin koskettava on myös Pitkänniemen hautausmaa tarinoineen, luettelee Tuula Mannermaa.

Pirkkalan osuuden ohjaajana toimii kesäpappina toimiva Soili Juntumaa. Hän on ollut 15 vuoden ajan aktiivisesti mukana erilaisilla pyhiinvaelluksilla.

- Vaellukselle kannatta varautua ehdottomasti hyvillä jalkineilla. Päähine ja kävelysauvatkin ovat hyviä. Rakkolaastarillekin voi olla käyttöä.

TEEMANA vaelluksella on vesi. Vaellus kulkee suurten vesistöjen äärellä. Juomakelpoisen veden riittävyys tulevaisuudessa on merkittävä ekologinen kysymys. Veden äärellä on myös syvä symbolinen merkitys niin ekologisesti kuin hengellisesti elämän perusedellytyksenä. Veteen liittyy hengellisiä symbolisia arvoja kuten kasteen yhteys ja merkitys. Pyhiinvaelluksella kesän aikana näkyy myös rauhan teema.

- Pirkkalassa pyrimme ottamaan huomioon vaelluksen teemaa esimerkiksi kasvipainotteisella ruualla, jonka energiantarve vaeltajille on kuitenkin riittävä. Jokaiselle jaettavan rukousvihkon sisältö painottuu myös vaelluksen teemaan, toki lisäksi mukana on itsetutkiskelua ja Jumalasuhteen tutkistelua.

Mannermaan mukaan viestipyhiinvaellus on merkityksellinen ja yksinkertainen tapa toteuttaa myös lähimatkailua. Vaellus on ekologinen tapahtuma, jossa pidetään yhdessä huolta kestävästä tulevaisuudesta.

Soili Juntumaa jatkaa, että kävely on hyvä vastakohta nykyajan ainaiselle kiireelle.
- Se on hitainta matkantekoa, jossa rytmi on ihmisen kehon mukaista.

Paikkakuntakohtaiset aikataulut sekä ilmoittautuminen löytyvät valtakunnalliselta vaellussivustolta: evl.fi/pyhiinvaellus/viestipyhiinvaellus. Sieltä voi valita itselleen mieluisen reitin tai reittejä sekä ruokailu- ja majoitusvarauksia.

Viestipyhiinvaellusta toteuttaa monipuolinen verkosto Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakuntia, pyhiinvaellusverkostoja ja muita yhteistyökumppaneita muun muassa partiolippukunnista, Suomen Ladusta, kotiseutuyhdistyksistä ja liikuntajärjestöistä.

Faktalaatikko

- Viestipyhiinvaellus 26.5.-14.8.2022
- Kuljetaan Pyhän Olavin mannerreittiä
- Voi osallistua yksittäiselle vaellusosuudelle tai liittyä mukaan pidemmäksi aikaa
- Vaelluksella ohjaajat mukana
- Ilmoittautuminen: evl.fi/pyhiinvaellus/viestipyhiinvaellus
- Pirkkalan vaellusosuus lähtee Vanhalta kirkolta ti 19.7. klo 10.30
- Pirkkalan osuuden ohjaajana pastori Soili Juntumaa.

Kuva ja teksti : Mari Lilja