Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat.
Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos!

nuorisotyön some nettiin.jpg

Digi-Seuris pitää mukana kavereiden menoissa

4.5.2020 14.43

Kun kokoontumisrajoitukset hiljensivät KirkkoJonna Manninenveräjän seurakuntatalon eli Seuriksen, viikoittaiset nuortenillat siirtyivät nettiin. Keskustelualusta Discordiin luotiin tutun kohtaamispaikan digitaalinen vastine, jossa ajatuksia voi edelleen vaihtaa suurella joukolla. Pirkkalaislähtöiselle Jonna Manniselle, 16, Discordin Seuriksesta on tullut tärkeä kanava.

– Se auttaa pysymään kavereiden menoissa mukana ja tuo aktiviteettia päiviin. Onhan siellä puhuminen erilaista kuin kasvotusten, mutta pääasia on, että Seurikselle edelleen pääsee eikä toiminta keskeydy moneksi kuukaudeksi.

15-vuotiaan Jaakko Kartin musiikkiharrastukseen Kirkkoveräjän Seuriksen kiinni oleminen kuitenkin vaikuttaa.

– Kavereiden lisäksi kaipaan ehdottomasti musiikkia, joka oli minulle iso osa nuorteniltoja. Nyt ei pääse soittamaan pianoa ja kitaraa bändihuoneeseen tai säestämään varttikirkkoon.

– Kyllä fyysinen Seuris aina voiton vie, mutta Discord-illat ovat hyviä keksintöjä. Olisin niissä itsekin aktiivisemmin mukana, kun vaan muistaisin.

”Lähellä fyysisen Seuriksen yhteisöllisyyttä”

Digitaaliset nuortenillat keräävät osallistujia kourallisesta kymmeniinNuorisotyönohjaaja Teemu Kallio Discord-keskustelualustalla. Parhaimmillaan kanavalla on ollut noin 50 keskustelijaa.

– Se on vähän kuin luokan ryhmään puhuisi, mutta isommalla skaalalla. Puheenaiheet ovat aika samoja kuin livenäkin, ja porukka on niin iso, että keskustelu varmasti pelaa, jos niin halutaan, Karti pohtii.

– Pääsemme lähelle fyysisellä Seuriksella koettua yhteisöllisyyttä. On kokemus siitä, että meitä on muitakin, vaikka istuisi yksin kotona. Discordin Seuriksella voi tavata myös nuorteniltojen ulkopuolella, mikä on hieno juttu, nuorisotyönohjaaja Teemu Kallio toteaa.

Kallio pitää Discordin vahvuutena myös striimaus- eli suoratoistomahdollisuutta.

– Se mahdollistaa paljon erilaista toimintaa. Jo nyt hitiksi on noussut Jackbox-kisailuiden pitäminen. Yhdeltä koneelta jaettuun peliin pääsee mukaan kahdeksan pelaajaa kerrallaan ja iso joukko yleisöä.

Nuoret mukaan ideointiin

Digiloikka ei ollut Pirkkalan seurakunnan nuorisotyölle suurin mahdollinen. Nuorisotyönohjaajat ovat tavoittaneet pirkkalalaisnuoria sosiaalisessa mediassa jo vuosien ajan. Poikkeusoloissa verkossa vain ollaan läsnä entistä näkyvämmin, entistä useammassa kanavassa.

Julkaistavaa riittää viikon jokaiselle päivälle. Sekä Manninen että Karti odottavat erityisesti aivojumppaa tarjoavia kuvavisoja sekä leirikuvia.

– Lystikästä kyllä, parasta ovat nyt korona-aikana Instagramissa ilmestyneet Päivän pähkinät. Ne ovat nerokkaita ja tuovat mukavaa haastetta arkipäivään, Karti kiittelee.

– Seuris.netiin odotan hauskoja kuvia leireiltä ja tapahtumista. Lisäksi olen alkanut seurata YouTube-kanavaa, kun sinne tulee iltahartauksia ja My day -videoita, joiden pääosassa seikkailevat Seurikselta tutut tavarat, Manninen kertoo.

Kallio muistuttaa, että vuorovaikutuksen ei ole tarkoitus olla yksisuuntaista. Nuorten toivotaan osallistuvan somesisällön ideointiin ja tuottamiseen.

– Esimerkiksi Discordin Seuris kehittyy koko ajan. Yritämme saada mukaan pääsemisestä helpompaa, jotta kukaan ei jättäisi tulematta ainakaan siksi, että kokee alustan käytön vaikeaksi. Nuoret ovat tervetulleita myös tekemään ja toteuttamaan toimintaa.