Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat.
Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos!

Pappi Denise Gauffin-Kostilainen kastaa Voitto Henrikssonin.

Voiton kastetta seurattiin kotitelevisiosta – ”Olin jopa enemmän läsnä kuin kirkossa”

27.4.2020 13.06 – Mietin, kuinka etäyhteyden päässä olevat läheiset reagoivat, kun vauvan nimi sanottiin, Voiton äiti Meri Henriksson muistaa.

Kun pirkkalalainen Voitto Henriksson syntyi, maailmalla levisi huolta aiheuttava tartuntatauti. Ristiäisiin mennessä koronavirus oli ennättänyt Suomeen ja supistanut kirkollisten toimitusten osallistujamäärää. Meri ja Niko Henrikssonille kuopuksen kasteen lykkääminen ei kuitenkaan ollut vaihtoehto.

– Siitä keskusteltiin lyhyesti, mutta tiesimme haluavamme lapselle nimenomaan siunauksen. Nimi tuntui toissijaiselta asialta. Tärkeintä oli, että lapsi on Taivaan isän käsissä ja hänestä huolehtii joku muukin kuin me, äiti Meri Henriksson selvittää.

– Enemmän jännitimme sitä, että ristiäisiä siirretään kirkon puolesta. Soitin papille ja kysyin, haluaako hän kastaa lapsen tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Hän vaikutti aidosti haluavan, ja me teimme muutoksia kutsuvieraslistaan, jotta saimme juhlan järjestettyä.

Kastejuhlaa vietettiin suunniteltua pienemmän vierasjoukon voimin.

– Kaikki ymmärsivät tilanteen hyvin, kun soitin ja kerroin ikävät uutiset. Lukumäärällisesti ei onneksi tarvinnut karsia montaa ihmistä. Osa pois jääneistä kuuluikin ikänsä puolesta riskiryhmään.

Videoyhteys auttoi keskittymään

Kotiin jääneitä läheisiä varten perustettiin Facebook-ryhmä, jossa kastetilaisuutta oli mahdollisuus seurata suorana Henrikssonin kuvaamana. Aitiopaikalle asetettu puhelin välitti kotisohville, kuinka varhaiskasvatuksen pappi Denise Gauffin-Kostilainen kastoi kaksikuisen Voitto Antero Henrikssonin seurakunnan jäseneksi.

Etäyhteys ei verottanut tunnelmasta. Henrikssonin sisko arveli keskittyneensä hetkeen kotona paremmin kuin kirkossa olisi ollut mahdollista.

– Hän koki olevansa enemmän läsnä ja mukana kaikessa, mitä Deni puhui, koska ympärillä ei ollut häiriötekijöitä. Hän eli kasteen alusta loppuun mukana ja nousi jopa sanomaan uskontunnustuksen.

Tallenteen ansiosta myös Henrikssonit pääsivät palaamaan koskettavaan hetkeen.

– Kun kirkossa pitelee vauvaa, jotain menee välillä väistämättä ohi. Kotona oli herkistävää kuunnella Denin puheet rauhassa uudelleen.

Luova ajattelu mahdollisti myös pienimuotoiset juhlallisuudet kasteen jälkeen.

– Kirkon pihassa saimme spontaanisti idean kutsua pieni vierasjoukko takapihallemme kahville. Vieraat eivät tulleet sisälle, vaan minä vein heille termarissa kahvit terassille ja tarjoilin Nikon leipomaa juustokakkua. Äitini kanssa jälkeenpäin puhuimme, että päivä oli ihana ja juhlallinen, vaikka vieraita oli vain kourallinen.

Tärkeät tukiverkot etäällä

Ristiäisiä edeltänyt aika ei ole ollut kasteperheelle ja tuoreelle seurakuntalaiselle perinteisin. Poikkeusoloissa vauvaperheenkään vanhemmat eivät voi turvautua lähipiirin fyysiseen apuun.

– Onhan tämä siinä mielessä ikävää, että kaipaisi niitä virikkeitä, vaikka puolitoistavuotias esikoisemmekaan ei vielä leikkikavereita tarvitse. Myös tukiverkot jäävät tässä tilanteessa hyödyntämättä, ja niiden tärkeyttä pikkulapsiperheille neuvolassa painotetaan, Henriksson pohtii.

– Toisaalta tiedostan, että tässä ajassa olisi vielä raskaampaa elää yksin. Minun päiväni kuluvat poikien kanssa nopeasti. Surullista tämä silti on, kun ei voi nähdä isovanhempia. Pirkkalassa asuu myös oma mummoni, jonka luona ehdimme käydä kerran ennen kuin korona iski. Kun seuraavan kerran näemme, Voitto on ehtinyt kasvaa paljon.

Henriksson kantaa huolta iäkkäiden ja muista syistä koronan riskiryhmään kuuluvien läheistensä terveydestä.

– Lasten kanssa minulla on turvallinen olo, kun olemme päivät kotona ja huolehdimme hyvästä käsihygieniasta. Murehdin enemmänkin vanhempieni ja isovanhempieni puolesta, ja he taas miettivät meidän terveyttämme.

– Yritän kuitenkin luottaa siihen, että kaikki kääntyy parhain päin, etten vaivu liian synkkiin vesiin. Elämän on kaikesta huolimatta pakko jatkua.

Kuvia kasteesta