Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat.
Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos!

Valjalan kirkko Virossa

Ystävyysseurakunta koronan kourissa: Kuulumisia suljetulta Saarenmaalta

8.4.2020 14.38

Virossa koronavirus koettelee kovimmin Saarenmaata, Pirkkalan seurakunnan ystävyysseurakunnan Valjalan kotisaarta. Kirkkoherra Hannes Nelis kertoo elämästä eristetyllä saarella, jolla noudatetaan äärimmäisiä rajoituksia.

Kuinka Saarenmaasta tuli epidemia-alue? Valjalan seurakunnan kirkkoherra Hannes Nelis

Historiassa meri on monesti suojannut saarelaisia muualla riehuneilta sairauksilta. Tällä kertaa tauti kuitenkin ennätti saarelle jopa nopeammin kuin mannermaalle. Viruksen tiedettiin jo leviävän Italiassa, mutta vaaran suuruutta ei ymmärretty ja italialaisen lentopallojoukkueen annettiin tulla Kuressaaren kaupunkiin pelimatkalle. Ilmeisesti virus tuli saarelle juuri heidän mukanaan.

Millainen tilanne on tällä hetkellä?

Saarenmaa on joutunut Viron alueista pahiten koronaviruksen kouriin, ja siksi se on eristetty muusta Virosta. Kukaan ei pääse saarelle eikä sieltä pois. Huhtikuun alussa tartunnan saaneita oli ainakin 258, ja sairaalahoidossa oli noin 30 ihmistä. Joitakin vanhuksia on kuollut.

Kaupat, viihdepaikat ja kirkot ovat kiinni. Yli kahden henkilön kokoontumiset on kielletty. Kodista on lupa poistua kauppaan, apteekkiin ja lemmikkieläintä ulkoiluttamaan. Poliisilla on oikeus määrätä jopa 2000 euron sakko määräyksiä rikkovalle.

Koulujen opetus on keskeytetty, eivätkä vanhemmat voi mennä töihin. Erityisen paljon kärsii palvelu- ja matkailuala, saaren lukuisat kylpylät ja kampaamot ovat vaikeuksissa.

Kirkolla on kriisin keskellä suuri rooli. Ihmiset soittavat ja tarvitsevat apua, rukousta ja lohdutusta. Tilanne antaa kaikille mahdollisuuden tarkastella omaa elämää syvemmin.

Onko joidenkin ihmisryhmien tilanne erityisen vaikea?

Olen huolissani yksin asuvista vanhuksista. Onneksi paikallishallinnolla on heidän tilanteestaan aika hyvä kuva. Heille kuljetetaan ruokaa kaupasta. Myös seurakunta on ollut yhteydessä vanhuksiin ja kartoittanut heidän tarpeitaan.

Poikkeustila vaikuttaa myös vammaisten elämään, kuntoutukseen ja koulunkäyntiin – myös oman 10-vuotiaan pyörätuolia käyttävän poikani ja siten koko perheeni elämään.

Millä tavalla Valjalan seurakunta toimii poikkeusoloissa?

Luterilainen kirkko ja sen seurakunnat ovat joutuneet muuttamaan toimintaansa. Hautajaiset järjestetään pääasiassa hautausmailla ja kaikkein lähimpien omaisten läsnä ollessa.

Isommat seurakunnat toteuttavat striimattuja jumalanpalveluksia. Saarelaiset voivat seurata lähetyksiä Kuressaaren kirkosta. Lisäksi Eestin televisio lähettää joka sunnuntai puolen tunnin mittaisen hartauden.

Kuinka pääsiäistä vietetään tässä tilanteessa?

Saarelaiset pysyvät kotona ja osallistuvat jumalanpalveluksiin netin ja television välityksellä. Olo on vähän kuin Jeesuksen opetuslapsilla, jotka peloissaan piiloutuivat pitkäperjantain tapahtumien jälkeen.

Itse suunnittelen käyväni kirkossa ja pitäväni pienen hartaushetken, vaikka seurakuntalaiset eivät voi osallistua tilaisuuteen. Ja se on varmaa, että kirkonkelloja soitetaan!

Mitä sinun perheellesi kuuluu?

Kiirettä pitää. Nuorin poikani käy normaalioloissa kolmatta luokkaa harjoittelukoulussa ja tarvitsee vammaisuutensa vuoksi kotonakin jatkuvaa hoitoa ja tukea. Keskimmäinen poikani valmistuu peruskoulusta tulevana kesänä, ja vanhin poikani asuu ja työskentelee Tallinnassa. Puolisoni Eve taas opiskelee sairaanhoitajaksi Tallinnan lääketieteellisessä korkeakoulussa, joka on avannut sivupisteen Kuressaareen.

Täällä on tapana, että yksi pappi hoitaa useaa seurakuntaa. Minun vastuullani on kolme seurakuntaa, Valjalan lisäksi Kaarman seurakunta ja Muhun saarella sijaitseva Muhun seurakunta. Työmatkoihin kuluu aikaa.

Millaisia terveisiä lähettäisit pirkkalalaisille?

Toivotan kaikille ystävillemme päättäväisyyttä ja kestävyyttä. Emme ole yksin tässä tilanteessa, vieressämme ovat sisaremme ja veljemme kaikkialla maailmassa. Ja Jumala itse on Poikansa kautta jakamassa kärsimyksiämme ja pelkojamme.

Haluan muistuttaa myös Paavalin 2. Korinttilaiskirjeen sanoista:

Olgu meilgi sama teadmine nii nagu nentis kord ka Püha Paulus (2Kr 4:17-18): Sest see praeguse hetke kerge ahistus saavutab meile määratult suure igavese au, meile, kes me ei pea silmas nähtavat, vaid nähtamatut, sest nähtav on mööduv, nähtamatu aga igavene.

Haastattelu: Jukka Jormanainen. Juttu on koottu ja tiivistetty 5.4.2020 saaduista vastauksista.