Täältä voit lukea Pirkkalan seurakunnan uutisia. Lue toiminnastamme, tapahtumistamme ja ihmisistä, jotka jäävät mieleen ja koskettavat.
Vinkkaa viestintäämme, mistä aiheista toivoisit tehtävän uutisia ja juttuja, kiitos!

Hyvää pyhäinpäivää_L.jpg

Pyhäinpäivänä hiljennytään haudalla ja kirkossa

3.11.2016 11.17

Pyhäinpäivä on kirkoissa viidenneksi suosituin kirkossakäyntipyhä. Pirkkalassa pyhäinpäivä aloitetaan Vanhassa kirkossa sanajumalanpalveluksella kello 10.  Vanhassa kirkossa pidettävä iltakirkko alkaa kello 18. Silloin luetaan kaikkien viime vuoden pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden Pirkkalan seurakuntalaisten nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolle.

- Pyhäinpäivä on merkityksellinen päivä, koska silloin muistetaan edesmen­neitä läheisiä. Haudoille vietävät kynttilät ovat hiljaisen rukouksen merkkejä. Kuolleiden muistamisen lisäksi pyhäinpäivä viestittää myös toivoa. Kuolemalla ei ole viimeistä sanaa, kertoo kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth.

Kynttilämeri täyttää hautausmaan

Vuoden pimeimpään aikaan sijoittuva kirkkopyhä tuo valoa ja lämpöä syksyyn, kun ihmiset vievät kynttilöitä läheistensä haudoille.

Vanhan kirkon vieressä on muualle haudattujen muistokivi. Kiven äärellä voi sytyttää kynttilän ja muistaa myös muualle haudattua läheistä.

- Pyhäinpäivänä ihmiset tuovat paljon kynttilöitä. On hyvä muistaa, että kynttilät pitää sijoittaa noin 5 senttimetrin etäisyydelle toisistaan. Liian lähellä toisiaan olevat kynttilät saattavat kuumuudessa roihahtaa palamaan yhdessä, muistuttaa seurakuntapuutarhuri Elina Vanhatalo.