Yhteisvastuukeräys

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

• 60 % tuotosta menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun
  • 20 % käytetään vuosittain valittavaan kohteeseen Suomessa
  • 20 % ohjataan kirkon ja seurakuntien tekemään avustustyöhön

Lahjoita oman seurakuntasi kautta Yhteisvastuukeräykseen

Jos haluat varmistaa, että lahjoituksesi päätyy keräykselle Pirkkalan seurakunnan kautta, käytä seurakunnan viitenumeroa 302 494. Jokaisella seurakunnalla on oma viitenumero, jonka avulla varat ohjautuvat oikealle seurakunnalle. Seurakunnat ohjaavat keräystuloistaan 20 prosenttia paikalliseen keräyksen teeman mukaiseen käyttöön.

MOBIILILAHJOITUS
MobilePay 23710. Tämä on seurakuntamme oma MobilePay lahjoitusnumero.

SIRPAKKA
Sirpakassa voi lahjoittaa kortilla haluamansa summan (iZettele-laitteella).

NETTILAHJOITUS
Pirkkalan seurakunnan oma lahjoitussivu löytyy osoitteesta
yhteisvastuu.fi/pirkkala
Siellä voi lahjoittaa haluamansa summan helposti.

SUORAT TILINUMEROT
Aktia FI82 4055 0010 4148 41
Nordea FI16 2089 1800 0067 75
Pohjola pankki FI14 5000 0120 2326 28
Saaja: Kirkkopalvelut/Yhteisvastuukeräys
Viitenumero: 302 494

Yhteysvastuukeräys 2021 pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon

Monet vanhukset elävät taloudellisessa ja sosiaalisessa ahdingossa. Koronaepidemia on kurittanut entisestään juuri näitä kaikkein hauraimpia. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla. Keräys alkaa 7.2.2021.

Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

- Elämässä tulee eteen sairauksia, työttömyyttä ja yllättäviä elämänkäänteitä. Sairauskierre apteekkilaskuineen saattaa suistaa velkakierteeseen. Työelämäaikaan otettuja lainoja onkin vaikea hoitaa, jos työura katkeaa ennenaikaisesti, toteaa Yhteisvastuukeräyksen esimiespiispa Matti Repo.

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.

Omaan seurakuntaa jää tuotosta 20 %

- Seurakunnan Yhteisvastuukeräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella. Apu ohjaa ikäihmisille seurakunnan diakoniatyön kautta, kertoo Pirkkalan seurakunnan Yhteisvastuun keräyspäällikkö Riikka Rantakallio

Yhteisvastuukeräyksen toisena valtakunnallisena tuotonsaajana toimiva Kirkon diakoniarahasto kohdentaa 10 prosentin osuutensa keräystuotosta ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen. Diakoniarahaston avustukset haetaan paikallisseurakuntien diakoniatyön kautta, jossa hakijoiden avuntarve tunnetaan ja jokainen avuntarvitsija kohdataan.

Keräyksen toinen maanlaajuinen tuotonsaaja on Seurakuntaopiston kokoama kansanopistoverkosto, joka tulee toteuttamaan yhteisvastuuvaroilla ikäihmisille maksuttomia taloudenhallinnan koulutuksia sekä digitaitojen valmennusta vuodesta 2022 alkaen.

Lipaskeräys on käynnissä viikoilla 6 ja 7.
Jos haluat lipaskerääjäksi, ota yhteyttä Jukka Jormanainen p. 050 364 5796, jukka.jormanainen@evl.fi

Ulkomaan kohteena Uganda

Maailman katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä. Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa on Uganda, mutta apua ohjataan kulloisenkin tarpeen mukaan yli kymmeneen maahan. Tuotosta yli puolet, 60 prosenttia, ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti ja vuoden 2021 keräyksen esimiehenä Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Yhteisvastuukeräys 2020

Yhteisvastuukeräys 2020 tulos oli Pirkkalassa 13 208,77 euroa, josta seurakuntaa jäävä 20 %:n osuus oli 2 641,75 euroa. Vuoden 2020 teemana oli vanhemmuus. Oman seurakunnan osuus käytetään perheitä tukevaan retkitoimintaan yhteistyössä MLL:n kanssa. Koronatilanteesta johtuen retkitoiminta ei ole vielä pystytty toteuttamaan. Toiminta mahdollistuu koronatilanteen helpottuessa.