Pirkkalais-Karjalainen messu soi jälleen

18.4.2018 15.08

Pirkkalais-Karjalainen messu soi jälleen 6.5.2018 Pirkkalan kirkossa.

Kun kanttori Pirkko Leponiemi-Pirhonen alkoi kymmenisen vuotta sitten kuoroineen etsiä jotakin pirkkalalaista esitettävää, ei sellaista oikein löytynyt. Joku ehdotti hänelle, että teepäs sinä. Niin Leponiemi-Pirhonen ryhtyi pohtimaan, syntyisikö mitään. Ja syntyihän sitä. Hänen kynästään ovat lähtöisin messulaulujen sovitukset ja suurelta osin myös sanat ja sävelet, joista on muotoutunut Pirkkalais-Karjalainen messu.

Toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina tämä kansanmessu soi jälleen Pirkkalan kirkossa. Vuosien varrella esityksen nimi on vaihdellut ja saanut uusia muotoja. Pirkkalaisesta messusta tuli Heräävän maan messu, kun se esitettiin televisiossa pari vuotta sitten. Viime vuonna messu juhlisti Pirkkalan Karjalaseuran 70-vuotisjuhlaa ja nimettiin Pirkkalais-Karjalaiseksi messuksi.

Viime kerralla 370 kuulijaa

Viime vuonna messun kuulijoiden lukumäärä kasvoi ennätykseensä, noin 370:een. Lisää kertyi Kaustisen vierailulla. Leponiemi-Pirhonen kertoo, että eniten hämmennystä on kuitenkin herättänyt sana ’messu’. On kyselty, mitä se tarkoittaa.

– Messu tarkoittaa ehtoollisjumalanpalvelusta, mutta myös sävellystä, joka sisältää messun pysyvät osat eli Herra armahda, Kunnia, Uskontunnustus, Pyhä ja Jumalan Karitsa. Messu sisältää hengellistä jumalanpalvelusmusiikkia ja meidän esityksessämme se on hengellisen kansanmusiikin muodossa. Messu voi siis olla myös konsertti, hän selittää.

Pirkko Leponiemi-Pirhonen kertoo ammentaneensa aineksia omista luopumisentunteistaan, joiden hän uskoo koskettavan muitakin. Haikeuden vastapainona esityksessä on iloa, armoa ja rakkautta. Tämän vuoden uutuutena kuullaan Kantelettaren tekstejä laulettuna sekä kaksi uutta kuorolaulua, joista päätöslaulu Aurinko laskeutuu kertoo Hiitolasta.

– Laulu on tehty Kilpolan saaresta lähtöisin olevan Toivo Pirhosen muistolle. Hän oli aviopuolisoni isä. Itse en ole Hiitolassa tosin käynyt, mutta olen kuullut siitä paljon. Omat juureni äidin puolelta ovat Uukuniemeltä ja Sortavalan Tulolan saaresta.

Mukana Kirkkokuoro, muusikoita ja solisteja

Pirkkalais-Karjalainen messu kuullaan sunnuntaina 6. toukokuuta kello 18.00 Pirkkalan kirkossa noin tunnin pituisena konserttina. Pirkkalan Kirkkokuoron lisäksi esiintyvät Finngipsin muusikot: Eeva Oksala viulu, Sami Varvio harmonikka, Pasi Nieminen kitara ja Tuomo Kinnunen kontrabasso. Sami Varvio on säveltänyt messun instrumentaalikappaleet.

Laulusooloista vastaavat Tuija Tiitta-Ylipää ja Tiitus Ylipää, jotka musiikin ammattilaisina täydentävät Pirkko Leponiemi-Pirhosen mukaan harrastajakuoron esityksiä upeasti. Pirkkalan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth pitää lisäksi iltahartauden.

Konsertin jälkeen voi jäädä nauttimaan Karjalan Kaiku ry:n tarjoilemaa kahvia ja pientä iltapalaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Teksti: Aila-Liisa Laurila

Kuva: Hannu Aspelin /Ajaton Idea