Pääsiäisen ajan tapahtumat Pirkkalan seurakunnassa

26.3.2018 13.13

pääsiäinen

Palmusunnuntai on kristillisen kirkkovuoden juhla, joka on viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita.
Palmusunnuntaita vietetään sen tapauksen muistoksi, kun Jeesus saapui aasilla ratsastaen Jerusalemiin. Palmusunnuntain perhemessu on  sunnuntaina 25.3. kello 10 Pirkkalan kirkossa. Messun jälkeen askarrellaan pääsiäisjuttuja pääsiäispajoissa kello 14 asti.

Palmusunnuntain ja pääsiäisen välillä on hiljainen viikko.
Ti  27.3.   Ehtoolliskirkko klo 12 Pirkkalan kirkossa.
Ti  27.3.   Dramatisoitu Matteus-passio klo 20 Pirkkalan kirkossa.

Hiljaisen viikon torstaina, kiirastorstaina, muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Kiirastorstai on suomalaisten kolmanneksi suosituin kirkossakäyntipäivä (Kirkon tutkimuskeskus 2015). Seurakunnissa vietetään messua kiirastorstain iltana. Silloin alttari riisutaan kynttilöistä ja kankaista, ja se verhotaan tulevan pitkäperjantain vuoksi mustaan.
To 29.3.   Kiirastorstain ehtoollinen klo 20 Pirkkalan kirkossa.

Pitkäperjantai on kirkkovuoden ainoa surujuhla, sillä silloin on Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä.
Jeesuksen risti on kristitylle anteeksiantamuksen, sovinnon ja toivon merkki. Jeesus kantoi ristille koko maailman synnin ja avasi tien ikuiseen elämään.

Kirkoissa vietetään pitkäperjantaina sanajumalanpalvelus ilman ehtoollista. Kellot ja urut ovat hiljaa. Alttarilla on vain ristiinnaulitun kuva, krusifiksi. Kukkina käytetään pelkästään viittä punaista ruusua, jotka symboloivat Jeesuksen viittä haavaa. Päivän liturginen väri on musta.

Pe  30.3.   Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus klo 10 Pirkkalan kirkossa.
Pe  30.3.   Jeesuksen kuolinhetken hartaus klo 15 Pappilan väentuvassa.

Pe 30.3.    Paastopolku kuljettavissa klo 16-18 Leijon pelloilla ja metsikössä (Varuskunnantie 52). Matkan varrella hiljentymiseen sopivia tekstejä. Vaelluksen jälkeen pirtissä saa kupin kuumaa. Varuskunnantie 52. Lisätiedot: Mika Leijo 050 331 1931.

Pääsiäisenä juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta

Pääsiäinen on kristikunnan tärkein ja vanhin juhla. Juhlan suomalainen nimi viittaa paastosta pääsemiseen.

Pääsiäisen juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä, jolloin seurakunnissa vietetään pääsiäisyön messua. Sen yhteydessä sytytetään kynttilät, jotka kuvaavat nousevaa aurinkoa ja kuoleman pimeyden väistymistä. Alttarin musta liturginen väri vaihtuu valkoiseen.

La  31.3.   Nuorten pääsiäinen Pappilassa.
La 31.3.    Valon messu klo 23 Pirkkalan Vanhassa kirkossa.

Su 1.4.      Pääsiäispolku uusin tekstein klo 6-8 ja 16-18 Leijon pelloilla ja metsikössä. Matkan varrella hiljentymiseen sopivia tekstejä. Varuskunnantie 52. Lisätiedot: Mika Leijo 050 331 1931.

Su  1.4.     1. pääsiäispäivän messu klo 10 Pirkkalan kirkossa.

Sunnuntaina 1.4. syödään yhdessä saman pöydän ääressä. Silloin Pirkkalan kirkossa on pääsiäisen juhlabrunssi lähetystyön hyväksi.  Brunssipöytä on katettuna heti kello 10 mesun päätyttyä. Pöytävaraukset Sirpakasta p. 040 804 8963
12 €/aik., 7 € 5-15-v., alle 5-v. ilmaiseksi.
Brunssimenu: lohipinaattimunakas, savulammas, prinssinakit, rosmariiniperunat, salaatit, pupusämpylät, croissantit, pashatorttu
kahvi/tee/mehu.

Ma 2.4.     2. pääsiäispäivän perhekirkko klo 16 Vanhassa kirkossa.
Ma 2.4.     Pääsiäismusiikkia ja ehtoollinen klo 18 Pirkkalan kirkossa.